Néhány napja írtam egy bejegyzést az új boci, Csandan születéséről, ennek kapcsán pedig a tejről. Többen elámultak rajta, hogy a tejet ilyen egyszerűen lehet sűríteni, így rengeteg édesség és más étel alapanyaga lehet. Elhatároztam, hogy megint írok egy keveset a tejről, és hát jöjjön egy újabb tejes édesség is.
Az ősi védikus írások csodaételként tartják számon a tejet, hiszen a jó egészség megõrzéséhez szükséges valamennyi tápanyagot tartalmazza. Azt mondják, hogy az étel feladata az élet meghosszabbítása, az elme tisztítása és a fizikai erõ növelése. Azonban nem mindegy, hogy az étel miből készül. Az írások szerint csak a tejtermékekből, cukorból, rizsből, gabonából, gyümölcsökből és zöldségfélékből készült ételek bírnak ilyen hatással. A tej segít a finom agyszövetek kiépítésében is. Az õsi Indiában sok-sok jógi élt pusztán tejen, melybõl akkora bõség volt, hogy a családok ingyen osztogatták. És minthogy a tej testileg és lelkileg is tápláló, a védikus kultúra az emberi társadalom számára elengedhetetlen fontosságú tápláléknak tartja.
Felhasználása
A tehéntej a védikus fõzés három alapvetõ alapanyagának forrása:
1. Készülhet belőle ghí, azaz tisztított vaj. A vaj legjava, minden zsíradék közül a legkiválóbb. Enyhén édeskés, mogyorószerû íze és illata ellenállhatatlanul csábítóvá teszi a benne sült ételeket. Íze mellett más elõnyökkel is rendelkezik. Igen magas hõmérsékletûre melegíthetjük, anélkül, hogy megégne. A ghí minden olyan célra megfelel, amelyre bármilyen más zsiradékot használnánk. Hûtõszekrény nélkül is hónapokig eláll, elkészítése egyszerű.
2. Panír – azaz házisajt. A nyugati sajtot Indiában nem ismerik, jobban kedvelik a friss tejtermékeket. A panír sokféleképpen felhasználható: levesekbe keverhetjük, vagy natúr fogyaszthatjuk, kipréselve pedig édességeket készíthetünk belõle, vagy kockákra vágva nyersen, illetve kisütve zöldségételekhez adhatjuk.
3. Dahi – joghurt. Az indiai konyha a joghurtot natúr, vagy más ételek készítése során használja. Enyhe íze jól kiegészíti a fûszeres ételeket.
Sűrített tej
Nagyon érdekes figyelni a tej sűrítésének folyamatát. Az ember felrakja a friss, habos tejet, aztán 2 óra múlva jóval kevesebb, karamellszínű és rendkívül ízletes, formázható anyag lesz belőle. Ha cukor nélkül sűrítjük amíg teljesen megszilárdul, gyúrható anyag lesz, akkor khoyát készítünk, ami aztán rengeteg édesség alapanyaga. Hozzátesznek cukrot, aszalt gyümölcsöket, magokat és töltelékként, esetleg bundában vagy kigolyózva sütik. Számos variáció létezik. Amikor cukorral sűrítjük szilárdra a tejet, ízesítjük valamivel és formázzuk, akkor burfi lesz belőle, ami olyan, mint nálunk a tejkaramella nevezetű cukorka. Ha a tejet nem sűrítjük be teljesen, teszünk bele rizst és ízesítőket, akkor pedig khir, azaz édesrizs készül, aminek a receptjét le is írom.
Khir
Hozzávalók:
5 dkg rizs
2,5 l zsíros tej
1/2 kávéskanál õrölt kardamom
2 babérlevél
10 dkg cukor
Egy vastag edényben felforraljuk a tejet. Úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej enyhén lobogjon, de ne fusson ki. Beletesszük a rizst, a cukrot és a babérleveleket. Addig fõzzük, míg a tej kb. felére-kétharmadára sûrûsödik, és a rizs kicsit szétfõ. Belekeverjük az õrölt kardamomot, még 5 percig fõzzük, majd lehúzzuk a tûzrõl. Alaposan behûtve tálaljuk. Kardamom és babérlevél helyett ízesíthetjük fahéjrudacskákkal, sáfránnyal, egy csipetnyi kámforral vagy akár gyümölccsel is. Az egyik kedvencem az epres, illetve a darált dió-banán-reszelt citromhéj ízesítésű. Vannak, akik a cukrot a végén teszik bele, én azért szoktam az elején, mert kissé karamellesebb, ízletesebb lesz. A végeredmény egy krémes állagú, ínycsiklandó édesség.
Ezt már olyan régóta ki szeretném próbálni 🙂 Van egy nagyon jó szakácskönyvem, Egyedi Péter, A vegetárius főzés örömei és abban vannak ilyen (krisnás) ételek. Főztem már belőle több ételt, ezt még nem, de ki fogom próbálni. Ha a cukrot az elején teszed bele, akkor nem ég le könnyen a tej?
Nem, ha az ember alacsony lángon forralja, vastag edényben, akkor nem ég le. Szerintem ízletesebb, ha az elején rakjuk bele a cukrot. Volt már olyan, hogy egyáltalán nem ízesítettem semmivel, és akik megkóstolták, nem akarták elhinni, hogy nincs benne sem vanília sem karamell, semmi. Valahogy finomabb, krémesebb, ízesebb, olyan… hmmm, tudod!
Ez a téma nagyon izgalmas 🙂
Akkor ha jól értem, nyers tejet nyugodtan lehet használni, hiszen a sűrítés során fel is forraljuk, igaz? Mert mi is házi tejet szoktunk venni és ki van írva az árusnál, hogy fogyasztás előtt fel kell forralni.
Kb. mégis hányad részre csappan a tej mennyisége sűrítés után? Szóval minimum mekkora mennyiséggel érdemes belevágni a főzésbe?
A legjobb házi tejből készíteni! Változó, hogy mennyi marad belőle, a házi tejből több. Kb. a fele és a háromnegyede között lesz a végeredmény. Én 2 l tejből állnék neki készíteni. És itt a eperszezon, próbáld ki azzal! Ha még extrábbat szeretnél, a végén 1 dl tejszínt is belekeverhetsz. Jó főzést! 🙂
Ez megint nagyon érdekes, örülök, hogy folytattad a tejes témát. Én pl. a tejet magában nem iszom, de feldolgozva, savanyítva nagyon szeretem. Mióta van házi tejforrásunk, azóta én is sokat próbálkozom, a tieidből is fogok.
Örülök, hogy érdekesnek találtad a bejegyzést. Egyébként én sem iszom tejet, én is csak feldolgozva fogyasztom. Ha tudsz házi tejet vásárolni, javaslom, hogy próbáld ki a házisajt (panír) készítését – recept az oldalsávban. Abból is nagyon jó dolgokat lehet csinálni! Pl. szeletekre vágod, pakora-tésztába forgatod (a receptet megtalálod egy korábbi bejegyzésben) és forró olajban kisütöd. Egy kis salátával remek vacsora. Minden jót!
Szia!
Nem épp a tejhez kapcsolódva,de lenne egy kérésem,kérdésem.A finom vecsburgeretek receptjét szeretném megtudni.Aki már kóstolta biztos megszavazna számára 1-2 posztot 🙂 Köszönöm előre is.
Különben nagyon örülök az olaladnak,nagyon sok hasznos dolgot találtam már. Csak így tovább!
Én csak azt nem tudom, honnan származik ez a tej bálványozás az indiai kultúrában. Mert hogy ebben igencsak téved a véda, az tuti biztos. Ha nem így lenne, miért szenved sok millió ember a fenti tünetektől?
-tejtermékek okozta székrekedés
-tejérzékenység
-tejtermék kiváltotta allergia és asztma
-nem beszélve a tejtermék fogyasztás hatására kialakuló érproblémák, petefészek rák, hályog, fiatalkori cukorbetegség, szklerózis multiplex, ízületi problémák, stb.
Sok millió emberrel egyetemben jómagam sem tudom fogyasztani a tejet. Rögtön allergiás reakciót vált ki. Akkor szűnt meg a súlyos allergiám, és asztmám, amikor felhagytam a tejivással és a tejtermék fogyasztásával.
További adalékok a tej témához:
-Szerintem egyáltalán nem természetes a tej/tejtermék fogyasztása. Ha ez így lenne, akkor minden ember örömmel feküdne a tehén tőgye alá és szopogatná ki a nedűt. De ez nem így van:
-További érdekesség, hogy aki kereskedelmi forgalomból származó tejet fogyaszt az a húsipart támogatja közvetetten. Ne legyen kétsége afelől senkinek, hogy végül amikor kiszolgáltak a tehenek mind mennek a vágóhídra, még a bio tejet adó tehenek is (belőlük bio marha hús lesz)
-És azt tudja e az olvasó, hogy egy normál tehén kb 5-10 liter tejet ad, normálisan? Ehhez képest a gazdaságokban a tehenektől akár napi 45!!! liter tejet is lefejnek. Ez hogy lehetséges? Ezekkel kezelik a teheneket
-hormonkezelés
-gyógyszerek
-de a takarmánnyal szép mennyiségű növényvédőszer is koncentrálódik a fentiekkel egyetemben a tejben (és ugyanígy a többi tejtermékekben is)
Ezek után erőteljesen megfontolandó a tej (mindennapi) fogyasztása.
Neked is jogod van a véleményed hangoztatásához. Azt gondoltam, hogy válaszolok a kérdésre, aztán meg lezárjuk, mert ez nem vitafórum, hanem egy gasztroblog.
Én nem hiszek abban, hogy az ember okosabb az ősi írásoknál. Másrészt pedig ez hit kérdése: te a saját véleményedben hiszel, én pedig az írásoknak hiszek. Azért, mert én gyakran tévedek és keveset tudok a világról, annak működéséről.
A tej kérdéssel kapcsolatban nekem is van véleményem. Én sem iszom meg a tejet, csak feldolgozva fogyasztom. Mégpedig azért, mert ha megiszok egy pohár tejet, rögtön náthás leszek tőle. Talán most azt mondod, hogy ugye, ugye. De az ájurvédából (ami ugye szintén Véda) ismerem a testem működését. Mivel a 3 dósa közül a kaphához tartozom, nem fogyaszthatok túl sok tejterméket. Télen meg főleg nagyon keveset. Amikor ezt régen nem tudtam, akkor nagyon sokszor volt arcüreggyulladásom. Most csak nagyon-nagyon ritkán, és szinte betegségek nélkül megúszom a telet. És igen, ennek egyik oka az, hogy kevés tejterméket fogyasztok. Nyáron többet, és kihasználom, hogy a joghurt nagyon jól hűt a nagy melegben.
Van egy ismerősöm, aki viszont váta testalkatú, és sokat segít neki, ha este, lefekvés előtt egy kevés tejszínt, tejet iszik. Ha nem csinálja, nem tud aludni a szeles éjszakákon. Neki nagyon hasznos, én meg megfulladnék, ha ezt csinálnám este. Most akkor mi a helyzet? Csupán annyi, hogy nem a tejjel és a tejtermékekkel van baj, hanem velünk. Azaz nem biztos, hogy ami az egyik embernek jó, az jó a másiknak is. A rengeteg kémiai anyagtól és helytelen táplálkozástól beteg szervezetünk másfajta típusú és különböző mennyiségű tejterméket tud feldolgozni.
De szerintem ez elég sok élelmiszerrel így van. Szerinted pl. a káposzta egészséges? Gondolom, igen. Viszont ez a tejivó ismerősöm szinte elpusztul tőle. Akkor most mi legyen? Indítsunk egy kampányt, hogy a sok hülye ember falja a káposztát, közben az meg az életére tör? De ugyanezt elzongorázhatnánk minden zöldséggel. Az én jelszavam az: hely, idő, körülmény. Azaz mindezek figyelembevételével fogyasszuk a tejet, közben ne feledkezzünk meg a civilizációs betegségről sem, és figyeljünk magunkra anélkül, hogy bármit bűnösnek kiáltanánk ki.
Nem próbáljunk másokat meggyőzni arról, hogy rossz dolog az, ami nekünk nem jó. Mert lehet, hogy másoknak meg igen. Inkább mindenki legyen tudatos a saját teste működéséről, és annak megfelelően táplálkozzon.
Egyébként nálunk, Krisna-völgyben a tehenek ahogy te írtad, „normál” tehenek, azaz nem adnak több tejet. Nem kapnak hormonkezelést, gyógyszereket és a biogazdaság miatt növényvédőszerrel kezelt takarmányt sem. Életük végéig gondoskodunk róluk, és nem mennek a vágóhídra, miután már nem adnak tejet.
Minden jót!
Na visszataláltam hozzád:) Szóval panírt már készítettem, sőt dhingri paneert is (a blogomon is rajta van, linkkel együtt, ahonnan ellestem), nagyon ízlett nekünk. Ez a tésztába forgatott meg jó ötlet, ki fogom próbálni, köszi az ötletet.
Jaj, Hémangi! Tegnap kipróbáltam a sűrítést, de nem sikerült 🙁 2 teljes órán át főzicskéztem alacsony lángon, de nem akart sűrűsödésnek indulni. Akkor aztán már feladtam, úgyhogy most lett egy nagy adag cukros tejem. Mondjuk mi jót röhögtünk rajta otthon, hogy milyen béna vagyok 🙂
Szerinted lehet, hogy túl alacsony volt a hőmérséklet, amin főztem?
Jah, most újra elolvastam fent, és enyhén lobognia kell a tejnek? Akkor biztos is, hogy túl alacsony volt a hőmérséklet. No hát én elég makacs vagyok ahhoz, hogy újra nekifussak. Majd egyszer… 🙂
Nagyon sajnálom! Igen, forrnia kell a tejnek, de nem nagyon, hogy ne fusson ki, viszont folyamatosan forrjon. Ne add fel, menni fog 🙂 És minél nagyobb átmérőjű edénybe teszed, annál jobb, mert akkor nagyobb felület tud érintkezni a lánggal. Hát igen, 2 óra alatt már jó sokat kell sűrűsödnie, igazából már majdnem teljesen szilárd massza. De legközelebb jó lesz, tudom! Ha tudok valamiben segíteni, csak írj!
Köszi szépen 🙂 Meg fogom ám próbálni még egyszer.
Szerintem az volt a legfőbb baj, hogy csak emlékezetből csináltam, mert mondom ááá, ez olyan egyszerű, nem nyomtatom ki a leírásod. Hát én ezt is el tudtam rontani… :))