Újra a tejről

 

Néhány napja írtam egy bejegyzést az új boci, Csandan születéséről, ennek kapcsán pedig a tejről. Többen elámultak rajta, hogy a tejet ilyen egyszerűen lehet sűríteni, így rengeteg édesség és más étel alapanyaga lehet. Elhatároztam, hogy megint írok egy keveset a tejről, és hát jöjjön egy újabb tejes édesség is.

Az ősi védikus írások csodaételként tartják számon a tejet, hiszen a jó egészség megõrzéséhez szükséges valamennyi tápanyagot tartalmazza. Azt mondják, hogy az étel feladata az élet meghosszabbítása, az elme tisztítása és a fizikai erõ növelése. Azonban nem mindegy, hogy az étel miből készül. Az írások szerint csak a tejtermékekből, cukorból, rizsből, gabonából, gyümölcsökből és zöldségfélékből készült ételek bírnak ilyen hatással.  A tej segít a finom agyszövetek kiépítésében is. Az õsi Indiában sok-sok jógi élt pusztán tejen, melybõl akkora bõség volt, hogy a családok ingyen osztogatták. És minthogy a tej testileg és lelkileg is tápláló, a védikus kultúra az emberi társadalom számára elengedhetetlen fontosságú tápláléknak tartja.

 

Felhasználása

A tehéntej a védikus fõzés három alapvetõ alapanyagának forrása: 

1. Készülhet belőle ghí, azaz tisztított vaj. A vaj legjava, minden zsíradék közül a legkiválóbb. Enyhén édeskés, mogyorószerû íze és illata ellenállhatatlanul csábítóvá teszi a benne sült ételeket. Íze mellett más elõnyökkel is rendelkezik. Igen magas hõmérsékletûre melegíthetjük, anélkül, hogy megégne. A ghí minden olyan célra megfelel, amelyre bármilyen más zsiradékot használnánk. Hûtõszekrény nélkül is hónapokig eláll, elkészítése egyszerű. 

2. Panír – azaz házisajt. A nyugati sajtot Indiában nem ismerik, jobban kedvelik a friss tejtermékeket. A panír sokféleképpen felhasználható: levesekbe keverhetjük, vagy natúr fogyaszthatjuk, kipréselve pedig édességeket készíthetünk belõle, vagy kockákra vágva nyersen, illetve kisütve zöldségételekhez adhatjuk. 

3. Dahi – joghurt. Az indiai konyha a joghurtot natúr, vagy más ételek készítése során használja. Enyhe íze jól kiegészíti a fûszeres ételeket.

 

Sűrített tej

Nagyon érdekes figyelni a tej sűrítésének folyamatát. Az ember felrakja a friss, habos tejet, aztán 2 óra múlva jóval kevesebb, karamellszínű és rendkívül ízletes, formázható anyag lesz belőle. Ha cukor nélkül sűrítjük amíg teljesen megszilárdul, gyúrható anyag lesz, akkor khoyát készítünk, ami aztán rengeteg édesség alapanyaga. Hozzátesznek cukrot, aszalt gyümölcsöket, magokat és töltelékként, esetleg bundában vagy kigolyózva sütik. Számos variáció létezik. Amikor cukorral sűrítjük szilárdra a tejet, ízesítjük valamivel és formázzuk, akkor burfi lesz belőle, ami olyan, mint nálunk a tejkaramella nevezetű cukorka. Ha a tejet nem sűrítjük be teljesen, teszünk bele rizst és ízesítőket, akkor pedig khir, azaz édesrizs készül, aminek a receptjét le is írom.

 

edesrizs

 

Khir 

 

Hozzávalók:

5 dkg rizs

2,5 l zsíros tej

1/2 kávéskanál õrölt kardamom

2 babérlevél

10 dkg cukor

Egy vastag edényben felforraljuk a tejet. Úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej enyhén lobogjon, de ne fusson ki. Beletesszük a rizst, a cukrot és a babérleveleket. Addig fõzzük, míg a tej kb. felére-kétharmadára sûrûsödik, és a rizs kicsit szétfõ. Belekeverjük az õrölt kardamomot, még 5 percig fõzzük, majd lehúzzuk a tûzrõl. Alaposan behûtve tálaljuk. Kardamom és babérlevél helyett ízesíthetjük fahéjrudacskákkal, sáfránnyal, egy csipetnyi kámforral vagy akár gyümölccsel is. Az egyik kedvencem az epres, illetve a darált dió-banán-reszelt citromhéj ízesítésű. Vannak, akik a cukrot a végén teszik bele, én azért szoktam az elején, mert kissé karamellesebb, ízletesebb lesz. A végeredmény egy krémes állagú, ínycsiklandó édesség.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek