Vasztu a konyhában

 

A vasztu a védikus építészet művészete, a harmonikus otthonteremtés tudománya, akár a feng shui. Életünk minden területét harmónia hatja át, ha környezetünket a vasztu alapján elõírt szabályoknak megfelelõen alakítjuk ki. A vasztu azon alapul, hogy felismerjük a házunkat, lakóhelyünket alkotó elemek finom törvényszerûségeit és alkalmazzuk őket. Néhány éve kiadtunk egy könyvet, Gauranga Das Vasztu, az otthonteremtés időtlen tudománya című írását, ebből származik ez a rövid rész a konyha felépítéséről.

 

vasztu

 

A konyha számára a legjobb hely a házban a délkeleti sarok, mivel ez a tûz-elem tartózkodási helye. Egyes források szerint az északnyugati sarok is kedvezõ, de a legjobb mindenképp a délkeleti. Lehetõség szerint érdemes a konyhában egy kisebb emelvényt létrehozni, amelyen a tûzhely áll, és ahol a fõzés zajlik. Lehetõleg a konyha délkeleti sarkában legyen, és ne érjen egészen a falig – legyen tõle néhány centiméter távolságra. A gáztûzhely legyen a konyha délkeleti sarkában, kis távolságra a faltól, úgy, hogy a háziasszony kelet felé fordulva tudjon fõzni. A csap és a mosogató legyen a konyha északkeleti sarkában. A keleti oldalon ugyanakkor nagy ablakok lehetnek és a szellõztetõ-berendezést is itt helyezhetjük el, a déli oldalra pedig kisebb ablakokat jó tenni. A szagelszívó szintén a keleti falon legyen a délkeleti sarokban, és kelet felé távozzon az elhasznált levegõ, füst stb. A konyha ajtaja vagy az északi oldal északkeleti részén, vagy a nyugati oldal északnyugati részén legyen, de ne teljesen a sarokban. Az ajtó semmiképpen ne legyen a déli oldalon. A szekrényeket, konyhakredenceket a déli és keleti oldal mentén helyezzük el!

      A halvány rózsaszínre vagy narancssárgára festett falak étvágygerjesztõ hatásúak, de a vöröses, sárgás vagy barnás színek halvány árnyalatait is használhatjuk. A feketét és a fehéret azonban lehetõleg kerüljük. A jó étel és a jó pénzügyi helyzet között összefüggés van. A konyha keleti falán elhelyezett tükör segít a pénzügyi helyzet stabilizálásában. Az ivóvizet az északkeleti sarokba helyezzük, a seprût és egyéb tisztítóeszközöket pedig a konyha északnyugati sarkába. A rizst, lisztet tartalmazó edényeket és egyéb nehéz tárgyakat tartsuk a konyha délnyugati sarkában. Ha semmiképpen nem lehet a konyhát az épület délkeleti részében elhelyezni, akkor kerülhet az északnyugatiba is. Még a nyugati oldalon is elfogadható. Ha azonban az északkeleti oldalra kerül, akkor növekszik a feszültség, és nagy veszteségek érhetik a ház lakóit. Ha a konyha a délnyugati oldalra kerül, a házban sok lesz a veszekedés, s ez megnehezíti az életet. Ha az északnyugati irányban van, akkor a kiadások növekszenek és lelassul az anyagi elõrejutás, továbbá mindig fennáll majd a veszélye, hogy valaki megégeti vagy leforrázza magát. A legveszélyesebb azonban az északi oldalon lévõ konyha. Mivel ez Kuvérának (a félistenek kincstárnokának) a lakhelye, a kiadások nem várt méreteket ölthetnek.

      A háztartási gépeket is a déli oldalon helyezhetjük el. Az edényeket és a fõzéshez szükséges nyersanyagokat a déli vagy a nyugati oldal mentén elhelyezett szekrényekben tárolhatjuk. A tûzhely ne legyen pont a konyhaajtóval szemben. Ha a konyhában van étkezõasztal, akkor az északnyugati vagy a nyugati oldalon kell lennie. A keleti vagy északi oldalon inkább könnyebb tárgyakat tartsunk.

      A hûtõszekrény a délkeleti, déli, nyugati vagy északi fal mellett legyen, de semmiképp ne állítsuk az északkeleti oldalra. Ha a délnyugati sarokban áll, akkor legalább 30–40 cm-re tegyük a faltól, másképp mindig el fog romlani.

A könyv itt megrendelhető.
Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek