A sólet Steiner Kristóf -féle receptjének Hémangi -féle változata. Csupa jó dologból készül, jó sokáig, készüljünk arra, hogy az éjszaka folyamán 12 órát főzzük. Otthon hangulatú étel, krémes, ízes, kellemesen fűszeres, laktató. Muszáj kipróbálni!
Hozzávalók:
2,5 dl árpagyöngy
4 dl szárazbab (vegyesen fehér, tarka, vörös)
2 dl csicseriborsó
3 db közepes krumpli
1 sárgarépa
2 fehérrépa
fél dl olaj
4 kk só
1 kk őrölt feketebors
1,5 ek pirospaprika (egy kevés lehet belőle őrölt chili, ízlés szerint)
3 babérlevél
2 kk római kömény
2 kk őrölt koriander
1 kk asafoetida
1 ek reszelt füstölt sajt (pl. Karaván)
A szárazbabot, a csicseriborsót és az árpagyöngyöt reggel beáztatjuk. Este megpucoljuk a krumplit, a sárgarépát és a fehérrépát. A krumplit kockákra, a kétféle répát pedig szeletekre vágjuk. Előveszünk egy lábost, amin nincs műanyag, mert majd a sütőbe kell tennünk. A lábosban felmelegítjük az olajat, beletesszük a római köményt, és kevergetés közben kb. fél percig pirítjuk. Ha megvan, beletesszük a babérlevelet, az asafoetidát, az őrölt koriandert és tovább pirítjuk. Kicsit később a pirospaprikát is rászórjuk, megkeverjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, a hüvelyeseket és az árpagyöngyöt. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleöntjük a maradék olajat, megsózzuk, borsozzuk. Ha már forr a víz, levesszük a tűzről, az edényt lefedjük, és 80-100 fokos sütőbe tesszük. Ha véletlenül felébredünk éjszaka, pótoljuk az elpárolgott vizet, és óvatosan megmozgatjuk a zöldségeket, vigyázva, hogy ne törjük össze. Hajnalban ismételjük meg, és ekkor keverjük hozzá a füstölt sajtot is. 12 óra alatt a sólet elkészül. Krémes lesz és ízes. Friss kenyérrel tálaljuk.
–