A jubileumi VKF receptverseny témáját Cukroskata választotta. Amikor a kiírást olvastam, elhatároztam, hogy egy raszedar nevű sós csemegét fogok sütni, aminek valójában csak az egyik rétege krumpli. Ez egy látványos indiai étel, amelyet paradicsom csatnival szolgálnak fel, kettévágva, hogy látható legyen a belseje.
Raszedar – réteges golyó
Hozzávalók:
4 l tejből panír (házisajt, elkészítés itt)
1,5 ek liszt
6 ek ghí vagy vaj
6 közepes nagyságú krumpli héjában megfõzve
1 kk só
1/2 kk kurkuma
30 dkg puhára párolt zöldborsó
1/4 kk garam masala
1/4 kk cayenne bors
1 kk só
1/2 kk cukor
2 ek friss korianderlevél vagy petrezselyemzöld
3 ek csicseriborsóliszt
ghí vagy olaj a sütéshez
Először is előkészítjük a hozzávalókat. A kihűlt házisajtot egy sima munkafelületre helyezzük, összemorzsoljuk, és a tenyerünkkel addig gyúrjuk és kenjük az asztallaphoz, amíg csomómentes, sima sajtot kapunk. Eldolgozzuk benne a lisztet, majd 12 egyenlõ nagyságú golyót formázunk belõle.
A héjában főtt krumplit meghámozzuk, összetörjük. Egy edényben felmelegítünk 3 evõkanál ghít vagy vajat, hozzáadjuk a tört krumplit, a sót és a kurkumát, majd 3-4 percig állandóan kevergetve pirítjuk. Lehúzzuk a tûzrõl és félretesszük.
Egy másik edényben újra felmelegítünk 3 ek ghít vagy vajat, hozzáadjuk a puhára párolt és összetört zöldborsót, a garam masalát, a cayenne borsot, a cukrot, a sót és a zöldfûszereket. 2-3 percig kavargatjuk a tûzön, majd ezt is félretesszük.
Mikor a burgonya és a zöldborsópüré kihûlt, mindkettõt 12 egyenlõ részre osztjuk. Egy adag krumpliból lepénykét lapítunk a két tenyerünk között, a közepére teszünk egy adag zöldborsót, ráhajtjuk a krumplilepény széleit, és sima, kerek gombócot alakítunk belõle. Ugyanígy elkészítjük a többi adag krumplit és zöldborsót is.
Megmossuk a kezünket, bekenjük egy kevés étolajjal, majd egy panír-sajt gombócot lepénnyé sodrunk, belecsomagolunk egy krumpligolyót, aztán meghempergetjük csicseriborsólisztben. Ugyanígy megcsináljuk a maradék golyókat is. Forró ghíben vagy olajban 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük õket.
Paradicsom csatni
A paradicsom csatnit héha a ketchuphoz hasonlítják, azonban nem hasonlít rá.
Hozzávalók:
8 érett paradicsom
2 evõkanál ghí vagy növényi olaj
1 kávéskanál római kömény
4-5 apró szárított chili
1 kisebb fahéjrúd
1 kávéskanál só
4 evõkanál cukor
A megmosott paradicsomokat egészben, egyesével lereszeljük a legnagyobb lyukon. Ezzel a módszerrel tudjuk a leggyorsabban pépesíteni oly módon, hogy a héj a végén a kezünkben marad. A ghít vagy az olajat felmelegítjük, belerakjuk a római köményt és az összemorzsolt száraz chilit. Lassan, folyamatos keverés mellett pirítjuk. Vigyázzunk, hogy ne égjen le! Kb. 3 perc múlva, amikor a római kömény barna, és érezni az illatát, beleöntjük a paradicsomot, beletesszük a fahéjrudat és a sót, megkeverjük, majd fedõ nélkül, kis lángon 20-30 percig fõzzük. Ekkor beletesszük a cukrot, és további 5 percig nagy lángon fõzzük, míg egy sûrû paradicsomszószt nem kapunk. Eltávolítjuk belõle a fahéjrudat. Különösen sült csemegékhez ízletes.
Hú, ez valami gyönyörű lett!! Azt nem állítom, hogy nekiállnék megcsinálni, de nagyon szivesen megkóstolnám 🙂
Ez tényleg gyönyörű és különleges :-9
Mindkettőtöknek köszönöm! Lúdanyó, olyan szívesen megkínálnálak 🙂
Csodálatos! 🙂 Ezt egyszer megcsinálom. Éppen tegnap olvastam végig a blogodat! :)) Ittragadtam, és nagyon tetszik. Több receptedet is felvettem váróslistára… :)))
Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen! Örülök neki, hogy találtál olyan receptet, amit meg akarsz csinálni. Ez nagyon lelkesítő, mert az ember szívesen főz egymagában is, de klassz dolog, amikor másokkal is megoszthatja a receptjeit. De hát ezt te is tudod 🙂 Minden jót!
Hémangi
🙂
Igazán nincs mit! 🙂
Azok a sűrített tejes édességek felkeltették nagyon a figyelmemet. És a pakora is, még sosem csináltam, pedig van csicserilisztem is. na majd most!
És a panírt is ki akarom próbálni. És valamelyik receptedet hozzá. Indiai kenyeret sokszor sütök, nagyon szeretem! 🙂
Nagyon látványos és a hozzávalókat olvasva finom is lehet! 🙂
Köszönöm szépen!
Duende, melyik indiai kenyeret szereted, a csapátit? Nagyon örülök, hogy ennyi mindent ki szeretnél próbálni. Ha segíthetek receptekkel, csak szólj.
Igen, a csapatit.
Szerintem fogok szólni! A héten veszek házitejet! 🙂
És köszönöm. 🙂
Szia Vegavarázs!
Megcsináltam a panírt! 🙂 Kukkants át majd hozzám légy oly aranyos, és nézd meg, jól írtam-e le – ha kérhetem! 🙂
Nagyon szépen köszönöm! 🙂
Megnéztem, gyönyörű lett, és nagyon örülök! Végigolvastam a leírást is, tökéletes 🙂 Készülj arra, hogy fertőző lesz, innentől majd egy csomó indiai ételt akarsz főzni 🙂
Jóslatod máris igaznak bizonyul! 🙂
alig várom, hogy kipróbáljak egy-két indiai ételt is! 🙂
Mégegyszer köszi szépen! 🙂
Nagyon szívesen!