Régóta szeretném a köles használatát gyakoribbá tenni a konyhámban. Egyszer-kétszer már csináltam rakott kölest, de ráébredtem, hogy érdemes többször elővenni, ugyanis:
– az egyetlen gabona, amely teljesértékű fehérjéket tartalmaz
– lúgos kémhatású
– rákmegelőző, késlelteti az öregedési folyamatokat
– szabályozza a vércukorszintet és zsíranyagcserét
– rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Zöldséges-túrós kölesfasírt
Hozzávalók:
20 dkg köles
20 dkg túró
8 dkg cukkini
1 kápia
1 közepes paradicsom
1 kk pirospaprika
1/3 kk őrölt feketebors
1/3 kk asafoetida
2,5 kk só
egy nagy csokor petrezselyemzöld
A kölest háromszoros vízben puhára főzzük. Teljesen kihűtjük, majd hozzáadjuk a túrót, belereszeljük a cukkinit és a paradicsomot, apróra vágjuk a kápiát és a petrezselymet. Sózzuk, beletesszük az asafoetidát, a pirospaprikát, a borsot. Jól összegyúrjuk, fasírtokat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük. Félidőben megfordítjuk, hogy mindkét oldala szépen megpiruljon.