Hozzávalók:
Az előtésztához:
12 dkg rozskovász
15 dkg langyos víz
13 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
Másnap:
60 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5,5 dl víz
2 tk só
Előző este összekeverjük a kovászt, a vizet és a rozslisztet. Lefedjük a tálat, és olyan helyre tesszük, ahol állandó a hőmérséklet, nincs huzat. Én a hideg sütőbe teszem. Másnap reggel hozzákeverjük a maradék lisztet és vizet, beletesszük a sót. Néhány perc alatt jól összekeverjük, majd beletesszük egy sütőpapírral bélelt kenyérformába. Elegyengetjük a tetejét, a formát becsomagoljuk egy nagyobb nylonba, hogy ne kapjon levegőt. A duplájára kelesztjük, ez szobahőmérséklettől függően 2-6 órát vesz igénybe. Az enyém a héten 5 óra alatt kelt meg.
Felforrósított sütőben sütjük, 220 fokon 50-55 percig. A felvágásával érdemes várni néhány órát, de a legjobb csak másnap felvágni. Ahogy telnek a napok egyre ízesebb lesz, akár egy hétig is élvezhető. Nem szárad, nem penészedik.