A főzés a kertben kezdődik

 

Mostanában, amikor hazafelé megyek az irodából, szinte mindenki a kertben van. Néhány fóliasátor is felépült a házaknál az elmúlt hetekben. A saját termelésű zöldségeknek és gyümölcsöknek teljesen más az íze, mint a boltinak. Sokkal nagyobb élményt ad, ha valaki kimegy a kertbe, szed egy kis zöldborsót, kihúz néhány zsenge répát, kifejti a borsót, és tavaszi, friss zöldborsólevest főz. Természetesen daragaluskával. Nem csupán egészséges, több életenergiát ad és nem kell érte pénzt kiadni. 

Tavaly ősszel nyomtattunk egy magazint Krisna-völgy ökofaluról, amelyben a kertészünk, Szundargopál, remek kis biokertet tervezett, és hasznos tanácsokkal látta el a kertészkedőket. Innen tudtam meg pl. hogy 100 négyzetméteren már megtermelhető egy négytagú család egész évi zöldségszükséglete. Az általa bemutatott elvek szerinte bárki létrehozhatja a saját kis biokertjét, csupán néhány dologra kell ügyelni:

1. a komposztálásra, hogy a talaj megfelelő tápanyagtartalommal rendelkezzen,

2. a növények társítására, hogy a terméshozam nagyobb legyen,

3. a pontos vetési időkre

4. a lemosó- és öntözőlevek használatára, hogy távol tartsa a kártevőket és a tápanyagutánpótlás is megfelelő legyen,

5. az áztató teára, hogy a csírázás gyorsabban történjen és a növény ellenállóbb legyen.

 

biokert

 

Krisna-völgyben egyébként rendszeresen vannak biokertész-tanfolyamok is, melyekre bárki eljöhet és további trükköket sajátíthat el. Ha valakit érdekel, a www.okovolgy.hu oldalon tájékozódhat. A következő bejegyzésekben leírom ide Szundargopál biokert-tanácsait, és egy mini kurzust indítok a segítségével.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek