Dagasztás nélküli kenyér teljes kiőrlésű lisztből

Bevallom, leginkább az öregtésztás kenyeret szeretem. Rendkívül zamatos, tartalmas, sokáig eláll és vég nélkül variálható. A kenyér formázásától, sütésétől mindig jó kedvem lesz. Ez is egy olyan tevékenység, amitől a lakás otthonná válik.
Az öregtésztás kenyérhez azonban kell némi felkészültség, azaz az öregtészta. Általában készítek egy nagyobb mennyiséget, és amit nem használok fel azonnal, egy-egy kenyérhez való adagokban beteszem a mélyhűtőbe. Azonban ha gyorsan kell kenyeret sütnöm, és épp nincs öregtészta, a nagy sikerű dagasztás nélküli kenyérhez folyamodok. Este bekeverem 2 perc alatt, reggel pedig lehet sütni. Egy mediterrán jellegű kenyér, ropogós a héja, a bélzete pedig szaftos és lyukacsos, legalábbis akkor, ha csak fehérlisztből készül. Ha van benne teljes kiőrlésű liszt is, akkor nem annyira lyukacsos. Ez a mai félig teljes kiőrlésű lisztből készült, mégpedig Krisna-völgyi lisztből, ami nagyon jó minőségű liszt. Jobban szeretem, ha egy kenyérben teljes kiőrlésű liszt van, mert karakteresebb az íze.

Hozzávalók:
5 dl kenyérliszt
5 dl teljes kiőrlésű liszt
5 dl langyos víz
1 kk szárított élesztő
3 kk só

A kétféle lisztet, a sót és az élesztőt tálba tesszük és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a vizet, és néhány mozdulattal összekeverjük. Ne ijedjünk meg, ragacsos tészta lesz, kicsit sűrűbb, mint a nokedlitészta. Gondosan lefedjük és 12-18 órán át kelesztjük. Ha ez letelt, a munkalapot jól belisztezzük, a tésztát rátesszük, áthajtogatjuk, és kerekre formázzuk. Lisztezett jénaiba tesszük és lefedjük. Még fél órán át kelesztjük, majd előmelegített sütőbe toljuk. Fedővel sütjük 30 percig, majd fedő nélkül további 15 percig.

P1040624_1_1

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek