Már régóta készültem rá, most végre eljött az ideje. Először Limaránál láttam a friss gyümölcslekvárral töltött dán vajastészta receptjét, már akkor tudtam, hogy meg fogom csinálni. Azóta számtalan blogon megjelent, és most nálam is. Mivel meggyszezon van, természetesen meggyes töltelékkel készítettem, amit egyébként nagyon szeretek.
Limara ezt a receptet Nigella Hogyan váljunk házi istennőkké című könyvéből vette. Az eredeti recept egy tojást is tartalmaz, de a két istennővel 🙂 – Nigellával és Limarával – ellentétben én ugye kihagytam belőle. Ez egy nagyszerű recept, amit azt hiszem, kifejez a tény, hogy nálunk 3 kifli érte meg, hogy kihűljön. El is határoztam, hogy legközelebb dán vajasból készítek túrósbatyut is. Limara, megint köszönöm!
Dán vajastésztából készült kifli, meggyes töltelékkel
Hozzávalók:
60 ml meleg víz
140 ml tej
350 g kenyérliszt
1,5 dkg friss élesztő
1 tk só
2,5 dkg cukor
25 dkg hideg vaj
A meggyes töltelékhez:
40 dkg kimagozott meggy
3 ek cukor
fél citrom leve
1 cs. vaníliás cukor
½ kk fahéj
2 lapos ek étkezési keményítő
A tészta elkészítését az előző nap kezdtem. Összekevertem a tejet és a vizet, majd elvegyítettem benne az élesztőt. A hideg vajat csíkokra vágtam. Egy tálba tettem a lisztet, a sót, a cukrot, és összekevertem. Hozzáadtam a vajat, majd némileg összegyúrmáztam, de vigyáztam, hogy kb. 1 cm-es vajdarabkák maradjanak benne. Ekkor hozzáadtam a tejes-vizes élesztőt, majd újból összekevertem kissé. Nem szabad túlságosan eldolgozni, a vajdarabkáknak látszódnia kell a tésztában. Kissé nyúlós, ragacsos tésztát kapunk. A tálat letakartam és másnapig a hűtőben pihentettem. Másnap egy órával felhasználás előtt kitettem, majd lisztezett felületre helyzetem. Jó nagyra nyújtottam, majd a jobb oldalát behajtottam a közepéig, aztán a bal oldalát ráhajtottam az előzőekre, végül fentről lefelé kettéhajtottam. Még kétszer hajtogattam ugyanilyen módon, végül fél órára a hűtőbe tettem.
Amikor kivettem a hűtőből, kerekre nyújtottam, és háromszögeket vágtam belőle. Minden háromszögre tettem a meggyes töltelékből, majd feltekertem a kifliket és sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket. Ekkor a duplájára kelesztettem (kb. egy óra volt), megkentem tejjel, és előmelegített sütőbe toltam. Kb. negyed óra alatt szép pirosra sültek.
Így készül a meggyes töltelék:
A kimagozott meggyet egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a fél citrom levét, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Összekeverjük és feltesszük főni. Forrás után még egy kicsit főzzük, hogy szétfőjön, de azért darabos maradjon. Közben a keményítőt elkeverjük egy kevés vízzel. Ha már jó a meggy, beletesszük a vízzel kevert keményítőt és besűrítjük, majd elzárjuk alatta a lángot.