Finom sós sütemény Szabadkáról

 

A blogom egy hónapos fennállása során kiderült, hogy azért is hasznos írni, mert a barátok, rokonok és ismerősök sokkal könnyebben odaadják féltve őrzött receptjeiket. Elég egyszer kérni, és látom ahogy átfut a fejükön, hogy „Persze, szüksége van rá a bloghoz!” – és általában már másnap nálam a kincs.

Ezzel a sósrúddal Gabhira lepett meg minket két héttel ezelőtt. Ő a kiadónk egyik fordítója és nyelvi lektora. Szabadkáról származik, és az anyukája receptje ez az ízletes és szép sütemény.

 

091017 GYR PHO PHO Szakácskönyv Vikóval 52747

Mamuka túrórúdja

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

50 dkg túró

50 dkg vaj

3 kk só

A tetejére:

1/2 dl tej

1 dkg vaj

némi köménymag

 

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, a tésztát meghintjük liszttel és nejlonzacskóba tesszük. Legalább egy napig, de akár kettőig is a hűtőben pihentetjük. Sütés előtt egy órával kivesszük a hűtőből és ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tejben felolvasztjuk az 1 dkg vajat, majd kicsit hűlni hagyjuk. Amikor dermedni kezd, megkenjük vele a kinyújtott tésztát. Ezután fogjuk a köménymagot és megszórjuk vele a tetejét. Finoman meghintjük sóval, kicsit lenyomkodjuk a köményt, és az egészet ujjnyi csíkokra, majd tetszőleges hosszúságú rudacskákra vágjuk. Kikent tepsibe tesszük a rudakat, majd halványbarnára sütjük. Jó kis vendégváró sütemény!

Most, hogy megsütöttem, még egy gondolat a végére: amikor elolvastam a receptet, elhatároztam, hogy néhányszor hajtogatni fogom majd a tésztát, mielőtt formázom. Szeretem a hajtogatott sós rudakat és pogácsákat, mert szerintem gyönyörűen néznek ki. Ezt a tésztát is kivettem a hűtőből, és még néhány órát szobahőmérsékleten volt, mégis annyira kemény lett egy napos hűtés után, hogy nem tudtam hajtogatni. Végül feladtam a dolgot, mondván „a recept sem írta”. Aztán sütés közben egyre csak emelkedett, és amikor kiszedtem az első tepsit a sütőből, gyönyörű magas volt, és úgy nézett ki, mint egy hajtogatott tészta! Legközelebb kipróbálom pogácsa formában is.

Ó, igen, még egy utolsó gondolat 🙂 A recept eredetileg margarint ír vaj helyett, de én rendíthetetlenül margarin ellenes vagyok, ezért vajat használtam. Viszont meg kell mondanom, nekem egy picit zsírosnak tűnt így. A család szerette, és elég gyorsan elpusztította, azt mondták, éppen jó, ellenben legközelebb kicsivel kevesebb vajat teszek majd bele.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek