Az utolsó Kifőztük-be sütöttem ezt a szamószát. Amikor azt írom, hogy Kifőztük, szinte minden alkalommal eltévesztem, és első nekifutásra Kivagyok-ot írok. A Kivagyok egy néhány oldalas újság volt, amit 2002-ben kezdtünk el, és könnyű nyári olvasmányként a Sziget közönségének szólt. Forradalmi volt a maga idejében, és a kedvencem azok közül a kiadványok közül, amiknek az elkészítésében az elmúlt 14 évben közreműködtem. A négy elkészült számból is abszolút nyertes a második, de hogy ne csak beszéljek, gyorsan fel is töltöm ide: kivagyok2003.
Aztán jöjjön az a szamósza is.
–
–
Hozzávalók:
2 l tejből házisajt vagy 30 dkg ricotta
20 dkg fehérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg vaj
só
víz – kb. 2 dl
1 nagyobb fej karfiol
2 evőkanál ghí vagy olaj
1,5 kávéskanál feketes mustármag
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
¼ kávéskanál őrölt chili (elhagyható)
½ kávéskanál asafoetida (hing)
¾ kávéskanál kurkuma
ghí vagy olaj a sütéshez
Az elkészítés előtt egy órával összeállítjuk a tésztát. Egy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, beletesszük a puha vajat, és 2 kávéskanál sót. Langyos vízzel rugalmas, nem túl kemény tésztát gyúrunk, amit aztán letakarunk konyharuhával, és félretesszük pihenni.
A karfiolt megtisztítjuk, nagyobb rózsákra szedjük és lereszeljük. Egy edényben felmelegítjük a ghít vagy az olajat, majd beletesszük a fekete mustármagot, és addig kevergetjük, amíg a fűszer ki nem pattog. Ekkor hozzáadjuk a gyömbért, egy-két percig tovább pirítjuk, majd az asafoetidát, a kurkumát és a chiliport. Úgy fél perccel később beletesszük a lereszelt karfiolt, és gyakran kevergetve, nagyjából negyed óra alatt puhára főzzük. Ekkor beletesszük az összemorzsolt házisajtot vagy ricottát, és hagyjuk kihűlni.
Amikor a töltelék hideg és a tészta is pihent, hozzákezdhetünk az összeállításhoz. A tésztából kicsípünk egy darabot (a diónál valamivel nagyobb), a tenyerünk között golyót formázunk belőle. A golyót kissé olajozott munkalapra helyezzük, és úgy 12 cm átmérőjű körré nyújtjuk. A kör alsó felére helyezünk a töltelékből egy púpozott evőkanálnyit, majd a kör felső részét ráhajtjuk, hogy egy félkör alakot kapjunk. A széleket jól lenyomkodjuk, hogy összeragadjon a tészta. Díszítsük, ahogy tudjuk. Én úgy szoktam, hogy a bal kezembe fogom, a szamósza jobb szélét a hüvelykujjam és a mutatóujjam közé fogom, kissé szétnyomom és behajtom. Kicsit továbbmegyek, szétnyomom, behajtom, és így tovább, amíg a végére nem érek. Miután az összes szamószát elkészítettük, közepes hőmérsékletű olajban, mindkét oldalát barnára sütjük.