Vöröslencséből készült ez a krém, amely már igazi őszi hangulatú szendvicskrém. A vöröslencse nagyon gyorsan – kb. 15 perc alatt – szétfő, még turmixgépre sincs szükségünk ahhoz, hogy pépesítsük.
Pirított rozskenyérrel és egy kis salátával nagyon finom!
Hozzávalók:
3 ek olaj
1 kk asafoetida
1 kk őrölt koriander
15 dkg vöröslencse
6 dl víz
¼ kk őrölt chili
3 kk házi ételízesítő (sótlan)
1 kk só
1 evőkanál sós paprikakrém
egy nagy csokor petrezselyem
fél kk frissen őrölt feketebors
2 ek olívaolaj
Az olajat egy nagyobb edényben felforrósítjuk. Hozzáadjuk az asafoetidát és a koriandert, majd fél percig pirítjuk, közben kevergetjük. Beletesszük a megmosott lencsét és a házi ételízesítőt, megkeverjük, majd felengedjük vízzel. Kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Ennyi idő alatt megpuhul, és nagyjából a víz is elpárolog. Ha mégsem, öntsük le a maradékot. A megfőtt lencsét szétnyomkodjuk vagy turmixoljuk, hozzáadjuk a chilit, a feketeborsot, a paprikakrémet, a sót, az olajat és az apróra vágott petrezselymet. Alaposan összekeverjük, és már kenhetjük is a kenyerünkre.