Néhány helyen a gyerekek egy pohár tejet és kekszet készítenek a Mikulásnak, hiszen szegény biztosan megéhezik, mire annyi kéményen lecsúszik. Ez is egy telet, ünnepeket idéző keksz, melegítő rozsliszttel, fűszerekkel, dióval.
Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű királybúza liszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg fehér liszt
egy csipet só
10 dkg darált dió (vagy mandula)
25 dkg vaj
20 dkg nyírfacukor (6 dkg Diawellness 1:4)
1,5 dl tejszín
1 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt gyömbér
fél kk őrölt kardamom
egy csipet őrölt bors
2 kk fahéj
fél kk őrölt szegfűszeg
kb. 1 dl víz
Egy tálba tesszük a liszteket, belekeverjük a sót. Hozzáadjuk a diót, a puha vajat, a cukrot és a tejszínt. Beleszórjuk a fűszereket, ha egyszerűbben szeretnénk megoldani, tehetünk bele 4 kk mézeskalács fűszerkeveréket is. Az egészet összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy puha, de nem ragadós tésztát kapjunk. Simára gyúrjuk, és negyed órán át hűtőben pihentetjük. Ha letelt, lisztezett gyúródeszkán 4 mm vastagra nyújtjuk, és tetszés szerinti formákat szagattunk belőle. Sütipecséttel is rányomhatunk, bár ezen a tésztán sütés után nem jön ki pontosan a minta. Előmelegített sütőben 220 fokon sütjük 10-15 percig.