Töltött káposzta sütőben

Hozzávalók:

A töltelékhez:

15 dkg rizs

20 dkg panír (indiai natúr sajt) 

½ kk aszafoetida

½ kk fekete bors

1½ kk pirospaprika

1 kk majoránna

2 kk só

A káposztához:

8 nagy tölthető levél

50 dkg savanyú káposzta

3 ek olaj

2 ek liszt

½ kk aszafoetida

3 kk pirospaprika

¾ kk őrölt fekete bors

1 kk őrölt fűszerkömény

2 kk só

4 babérlevél

tejföl a tálaláshoz

Először elkészítjük a tölteléket. A rizst bő, forrásban lévő sós vízben előfőzzük 5 percig. Egy tálban elmorzsoljuk a panírt, hozzáadjuk a megfőtt rizst, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a majoránnát és a pirospaprikát. Jól összegyúrjuk.

A savanyúkáposztát kimossuk és összevágjuk. A leveleknek kivágjuk a vastag, eres részét, és kettévágjuk őket. Fogjuk az egyik fél levelet, az aljára helyezzük a tölteléket, majd felgöngyöljük úgy, hogy egyben maradjon, ne essen szét. Végül a henger két végét benyomkodjuk. Egy jénai vagy magas falú tepsi alján kiterítjük a savanyú káposztát, s a tetejére helyezzük egymás mellé a töltött batyukat. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd lefedjük alufóliával. Előmelegített, 200 fokos sütőbe toljuk, és megvárjuk, hogy felforrjon. Amikor forr, visszavesszük a hőmérsékletet 150 fokra, és így sütjük 2 órán át. Amikor letelt az idő, rántást készítünk: egy kis edényben felmelegítünk 3 evőkanál olajat, belekeverünk 2 kanál lisztet, és kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk az aszafoetidát és a pirospaprikát, elkeverjük, majd öntünk bele 4 deci vizet, elkeverjük, és a káposzta tetejére öntjük. Beletesszük a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel, és az egészet óvatos mozdulatokkal összekeverjük a káposztával. Vigyázzunk, hogy a töltött levelek ne jöjjenek szét. Amikor ezzel megvagyunk, a sütőt 180 fokra állítjuk, és 20-30 percre visszatoljuk a tepsit.

Tálalásnál tejfölt kínálunk hozzá.

Tipp: a töltelék panír helyett szójagranulátummal vagy szejtánnal is készíthető.

Töltött káposzta sütőben
Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek