Ez a fogás egy klasszikus török tepsis egytálétel húsmentes változata, amely a nyári zöldségek legjavát sűríti össze egy fűszeres-paradicsomos szaftban. Az eredeti verzióban darált hús is szerepel – Törökországban gyakori ételként ismerik Sebzeli kıymalı fırın yemeği néven. Ebben a változatban a hús helyett főtt lencse szerepel, amitől tartalmas, mégis könnyű egytálétel lesz belőle.
Hozzávalók:
4 közepes krumpli
1 kisebb padlizsán
1 kisebb cukkini
2-3 zöldpaprika
2 paradicsom
1 csésze főtt barna lencse
2-3 evőkanál sűrített paradicsom
4 evőkanál olívaolaj
2 kk só, egy csipet frissen őrölt feketebors
1 kk őrölt római kömény
1 kk édesnemes fűszerpaprika
1 kk füstölt fűszerpaprika
2 dl víz vagy zöldségalaplé
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk, és nagyjából egyforma méretű darabokra vágjuk.
A főtt lencsét összekeverjük a sűrített paradicsommal, az olívaolajjal és a fűszerekkel: édes és füstölt pirospaprikával, köménnyel, borssal, sóval. Ezután hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, és mindent alaposan összeforgatunk.
A keveréket egy nagyobb sütőtálba vagy tepsibe öntjük, aláöntjük a vizet vagy zöldségalaplevet, lefedjük (fóliával vagy sütőpapírral), és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és további 20 percig sütjük 200 fokon, hogy a teteje megpiruljon.
Megjegyzés
A hagyma és fokhagyma ebben a receptben szándékosan nincs – én nem használom, ezért kihagytam. A török konyhában ugyanakkor szinte mindig szerepelnek az ilyen jellegű ételekben, így ha ti használtok hagymát, bátran adjatok hozzá egy fej apróra vágott vöröshagymát és néhány gerezd fokhagymát a fűszeres alaphoz.
A főtt lencse helyett készíthetitek fűszeres szójagranulátummal vagy apróra vágott, pirított gombával, esetleg csicseriborsóval is – ezek is jól helyettesítik az eredeti darált húst, és szépen összeérnek a sült zöldségekkel.
Tipp
Ez az étel Törökországban is szezonálisan változik – a háziasszonyok az éppen elérhető friss zöldségekhez igazítják. A padlizsán és cukkini mellett használhatsz például zöldbabot, sárgarépát, zöldborsót is. Egy szelet lepénykenyérrel vagy friss fejes salátával kínálva tökéletes nyári ebéd vagy vacsora – egyszerű, tápláló és másnap is finom.
