Amióta először csináltam pestot, azon gondolkodtam, hogy össze kellene hozni a kiflivel. Ez a gondolat újra és újra feljött, ezért muszáj volt elkészítenem. Igazából ez nem egy új recept, csupán két régi receptemet raktam össze.
Tönkölykifli
Hozzávalók:
30 dkg fehér kenyérliszt
20 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg vaj
1 dkg friss élesztő
2,6 dl tej
1 tk cukor
2 tk só
Először felmelegítettem a tejet. A lisztet egy nagy tálba tettem, elkevertem a sóval, majd beletettem a puha vajat, az élesztőt, a cukrot és a langyos tejet. Az egészet jól összekevertem, és kb. 10 perc alatt rugalmas tésztát gyúrtam belőle. Ekkor vizes ruhával letakartam és félretettem keleszteni.
Közben előkészítettem a tölteléket, a pestot, a múltkori recept alapján.
A tészta egy óra alatt szépen megkelt. Lisztezett deszkára raktam, majd ketté szedtem. Fogtam az elsőt, kerekre nyújtottam, és nyolcfelé vágtam. Fogtam az egyik háromszöget, kissé még nyújtottam rajta, majd megkentem a pestoval. A hosszabbik felénél kezdve elkezdtem feltekerni, majd tepsibe raktam a kiflit. Fél órát még kelesztettem, majd meleg sütőbe tettem, és 200 fokon sütöttem vagy negyed órát, aztán még 10 percet 180 fokon. Addigra szép pirosak lettek.