Főoldal

Szaloncukor házilag

Szaloncukor házilag

Ennek a saját készítésű szaloncukornak az alapja egy indiai édesség, a burfi, ami gyakorlatilag tejkaramella. A készítése egyszerű, ám kissé időigényes: egészen addig főzzük a tejet, míg besűrűsödik. Ez talán több időt vesz igénybe, de ha szeretteinknek főzünk vagy...

bővebben
Luca napi tejfölös pogácsa

Luca napi tejfölös pogácsa

Regi Luca napi hagyomány a pogácsa sütés. Ilyenkor a pogácsába pénzérmét tettek, és aki ráharapott, annak garantálva volt a következő évben az anyagi gyarapodás. Sok szerencsét 🙂 Hozzávalók: 50 dkg liszt 20 dkg vaj 1 tk cukor 1,5 tk só 2 dkg élesztő úgy 2,5 dl tejföl...

bővebben
Tojásmentes mézeskalács

Tojásmentes mézeskalács

Tegnap 8 gyerekkel sütöttem mézeskalácsot. Szívből ajánlom a programot anyukáknak, akik azt hiszik, hogy a gyerek láb alatt van a konyhában. Nagyon szórakoztató program volt, ügyesek voltak, lelkesek, helyesek. Hozzávalók: 1,5 dl méz 10 dkg vaj 8 dkg barna cukor 8 dkg...

bővebben
Sütőtök-narancs-alma lekvár

Sütőtök-narancs-alma lekvár

Nagyszerű karácsonyi ajándék lehet ez az illatozó, télies lekvár, amely egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Hozzávalók: 50 dkg sütőtökpép 2 kg alma 1 db citrom 4 db narancs 1 ek reszelt friss gyömbér 1 nagyobb fahéjrúd 15 dkg barnacukor 2 ek pektin A sütőtököt...

bővebben
Alma ivólé befőzőautomatával

Alma ivólé befőzőautomatával

Nemrég történt, hogy a piacon 65 Ft-ért árulták a kiselejtezett, de még használható alma kilóját. Vettem is 6 kilót, hogy végre kipróbálhassam a Weninger befőzőautomata ivólé készítő betétjét. A működése roppant egyszerű: az automata maga olyan, mint egy jó nagy...

bővebben
Tofus babragu

Tofus babragu

Fűszeres ebéd hideg napokra Hozzávalók: 30 dkg gyöngybab 3 ek olaj ¾ kk asafoetida 1,5 kk őrölt római kömény 1,5 kk őrölt koriander 1,5 kk csemege pirospaprika 3 ek sűrített paradicsom 3 babérlevél ½ kk őrölt feketebors 2 kk csípős füstölt paprika 2,5 kk só 2 db...

bővebben
Vegán forrócsoki

Vegán forrócsoki

Gabonatej automatával készült, amit javaslok mindenkinek, aki vásárolja a gabonatejet. A házilag turmixolt változatnál is sokkal finomabb a végeredmény, ráadásul isteni krémleveseket is készít. Hozzávalók (pohár = a géphez tartozó adagoló pohár): 1 pohár...

bővebben
A napfénytől a tűzhelyig

A napfénytől a tűzhelyig

Amikor 2009-ben írni kezdtem a blogomat, csupán kellemes szabadidős elfoglaltság volt. Az egymást követő történések közepette szinte észre sem vettem, de egyszer csak küszöbön állt a nagy esemény: az első könyvem megjelenése! Ez volt A kerttől a konyháig, amely immár...

bővebben
Új könyv készül

Új könyv készül

Néhány óra, és befejeződnek az új könyvem munkálatai, a kiadvány nyomdába kerül a héten. Ha szeretnél az elsők között értesülni a megjelenéséről, regisztrálj, s a kiadó e-mailben tájékoztat. Bónuszként egy 5 részes online mini főzőtanfolyamot is kapsz. Hogy ne maradj...

bővebben
Sütőtökös gnocci

Sütőtökös gnocci

Vannak zöldségek, amelyek egy-egy évszakot idéznek. Így van ez a sütőtökkel is. Az illata a kandalló tüzét, az égő fa ropogását, jégvirágos ablakot, fűszeres melegséget juttat eszünkbe. Hozzávalók: 40 dkg frissen készített vagy mélyhűtött gnocchi 2 ek olívaolaj 1 ek...

bővebben
Gulyáskrém házilag

Gulyáskrém házilag

A gulyáskrém a magyaros ételekben kiválthatja a bolti ételízesítőt, de akár kenyérre is kenhetjük, ha úgy tartja kedvünk. Lehet tésztaszósz, vagy kelt sós tekercs tölteléke. Esetleg papucs orrán pamutbojt... Hozzávalók: 1,5 kg kápia paprika 1 kg paradicsompaprika 7 dl...

bővebben
Káposzta savanyítás

Káposzta savanyítás

A savanyú káposzta ecet nélkül, tejsavas erjesztéssel készül. Fahordóban, műanyag edényben, vagy kerámia hordóban készíthetjük. Hagyományosan fahordóba teszik, és gumicsizmával tapossák, hogy a káposzta megtörjön, és levet engedjen. Hozzávalók (10 literes kerámia...

bővebben
Ítélj, hogy ítéltess!

Ítélj, hogy ítéltess!

Olvastam egy cikket az Origón, Vegák, paleósok ne csaljatok címmel. Az írója felrótta a búzahúst, a szójapörköltet, a tej nélküli vegán csokit, és még sorolhatnám. Azt mondja, szerinte csupán annyi van mögötte, hogy a vegetáriánusok/vegánok igazságtalannak érzik, hogy...

bővebben
Spenótos cannelloni

Spenótos cannelloni

A cannelloni egy 1,5-2 cm átmérőjű, cső alakú tészta. Nem kell előre megfőzni, csak megtölteni, és gondoskodni arról, hogy megfelelő mennyiségű szószt tegyünk alá, amiben megpuhul és megsül a tészta. Hozzávalók: A töltelékhez: 2 ek olaj ¼ kk asafoetida (vagy...

bővebben
Savanyú káposztás nudli

Savanyú káposztás nudli

Számomra az otthon hangulatát idéző étel. Első hallásra talán furcsának tűnhet, hiszen az édes nudlikhoz vagyunk hozzászokva. Arra buzdítom a kétkedőket is: próbálják ki, lehet, hogy innentől ez lesz a kedvenc ételük! Hozzávalók: 60 dkg krumpli 25 dkg liszt 2 kk só 2...

bővebben
Kókuszos rizstej

Kókuszos rizstej

Múlt héten írtam a gabonatej készítő automatáról, amellyel néhány mozdulattal fél óra alatt készíthetünk gabona- vagy magtejet. Lényegesen olcsóbb, mint a bolti, és a saját ízlésünknek megfelelően változtathatjuk az összetevőket. Én általában ezt az alapreceptet...

bővebben
Epres chia puding

Epres chia puding

Epres chia puding (tej- és cukormentes, főzés nélkül) Hozzávalók: 2 dl növényi tej (nálam saját készítésű kókusz-rizstej volt) 5-6 szem eper (esetleg cukormentes dzsem) 1 ek nyírfacukor (ízlés szerint) 4 ek chia mag A rizstejet és az epret összeturmixoltam,...

bővebben
Az idei eperdzsem

Az idei eperdzsem

Miután megkaptam a már említett Weninger befőzőautomatát a lekvárfőző betéttel együtt, nagyon vártam, hogy beköszöntsön a szezonja. A héten aztán szert tettem 12 kg eperre, melynek köszönhetően az elmúlt napokban elkészült az idei eperdzsem. Már régebben elhatároztam,...

bővebben
A gabonatej automatáról

A gabonatej automatáról

Manapság egyre többen vannak, akik a tehéntejről átszoknak a gabona- vagy magtejre, különböző okok miatt. Velem is így volt ez néhány hónappal ezelőtt, ugyanis a tehéntej meglehetősen nyákosított. Először kissé félve kóstoltam meg a rizstejet, ám félelmem alaptalan...

bővebben
Eper-rebarbara csatni

Eper-rebarbara csatni

A csatni az indiai konyha közismert mártása. Csípős, ugyanakkor édes szósz, amely leggyakrabban gyümölcsből készül. A nyugaton átvett változatokkal ellentétben nem kell bele sem ecet, sem Worchester-szósz, sőt, még kínai 5 fűszer keverék sem. A rebarbara és az...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek