Főoldal

Burfi – indiai tejkaramella

Burfi – indiai tejkaramella

Indiai tejkaramella recept, amely kiváló saját készítésű szaloncukor gyártására is. Ehhez hasonló recepteket találsz az Ízek, imák, India c. új könyvemben. Hozzávalók: 1,5 l zsíros tej 5 dl tejszín 25 dkg cukor Ízesítéshez: darált dió, reszelt citromhéj, reszelt...

bővebben
Zöldséges bonda

Zöldséges bonda

Sós csemege az Ízek, imák, India c. új könyvemből. Hozzávalók: 50 dkg krumpli 25 dkg répa 25 dkg zöldborsó 1/2 ek apróra vágott zöld erőspaprika 30 dkg csicseriborsó liszt 1/2 kk őrölt chili 1/2 kk aszafoetida 1/2 kk kurkuma 3 kk só 2 ek olaj Összekeverjük a...

bővebben
Kara boondi a fény ünnepén

Kara boondi a fény ünnepén

Ízletes, ropogós snack, amelyet leginkább Dívali alatt készítenek Indiában, amely ebben az évben egy hét múlva lesz. Dívali a bőség, a gyarapodás, a fény, a tudat tisztaságának ünnepe. Isten inkarnációjának, Rámacsandrának győzelmét ünneplik a hívek Rávana démon...

bővebben
Ízek, imák, India

Ízek, imák, India

„Számomra a főzés a múlt, a jelen és a jövő. Egy mély meditáció, szeretetnyelvünk kifejezése.
Különösen igaz ez az indiai konyhára, ahol a sistergő olajban piruló fűszerek felcsapó illata, az ínycsiklandozó ételek látványa, a szín- és ízkavalkád rabul ejtik...

bővebben
Sütőtökös pite

Sütőtökös pite

Őszi, halloween hangulatú sütemény. A tésztához: 20 dkg liszt 10 dkg vaj 8 dkg cukor egy csipet só kb. fél dl hideg víz A krémhez: 50 dkg sütőtök püré 1 kk őrölt fahéj 1 kk őrölt gyömbér ½ kk őrölt szerecsendió 16 dkg cukor 2 dl tejszín 3 ek keményítő egy csipet só A...

bővebben
Körte muffin karamell öntettel

Körte muffin karamell öntettel

Desszert napsütéses, őszi faleveles hangulatban, ha vendégek jönnek. Hozzávalók: 3 dkg vaj 2 ek nádcukor 3 db körte 20 dkg liszt 1 kk sütőpor 1 csipet só 1 kk őrölt fahéj 2 ek durvára vágott dió 10 dkg vaj 15 dkg nádcukor 2 dl joghurt 1 kk szódabikarbóna A karamell...

bővebben
Koriander-kókusz csatni

Koriander-kókusz csatni

Az egyik legfinomabb csatni, amit valaha ettem. Koriander rajongóknak kötelező, változtatás nélkül. Hozzávalók: 2 dl frissen reszelt kókusz 4 dl összevágott korianderlevél 1 ek olaj 1 kk feketemustár 1 kk urad dhal (fekete lencse, indiai fűszerestől) ½ ek reszelt...

bővebben
Sütőtökös-zabpelyhes keksz

Sütőtökös-zabpelyhes keksz

A Sajtkukacon találtam ezt a remek receptet. Itt mindig klassz ételekre lelek, de ez a sütőtökös-zabpelyhes keksz minden elképzelésemet felülmúlta. Garantáltan lesz ismétlés. Hozzávalók: 30 dkg zabpehely 25 dkg sütőtökpüré 18 dkg nyírfacukor 4 ek őrölt lenmag +10 ek...

bővebben
Sütőtök krémleves

Sütőtök krémleves

Elöljáróban le kell szögeznem: nem szeretem a sütőtököt. Nagyon nem. Nemrég azonban sütőtök krémlevest főztem egy kisebb csoportnak, és olyan gyönyörű, színes és krémes volt, hogy muszáj volt megkóstolnom. Kiderült, hogy ha a sütőtök krémlevesnek nem sütőtök íze van,...

bővebben
Fekete bodza-alma dzsem

Fekete bodza-alma dzsem

Ugyan már a fekete bodza szezon végén járunk, sikerült szednem egy keveset, és almával kiegészítve csodaszép színű dzsem készült belőle. Azontúl, hogy a bodzának intenzív, kellemes íze van, kitűnő vértisztító is. A népi gyógyászat nagyon sok betegségre használja....

bővebben
Zöldparadicsom achar (pickle)

Zöldparadicsom achar (pickle)

Az acharról már írtam korábban a chili pickle kapcsán. Ez egy nagyon fűszeres indiai savanyúság, az étkezések kiegészítője. Készítik mangóból, chiliből, padlizsánból, citromból, répából vagy vegyes zöldségekből. Csak egy-két kanállal szolgálnak fel belőle, de ez a kis...

bővebben
Mungóbabos paradicsomleves

Mungóbabos paradicsomleves

Melengető leves, hűvösebb napokra. Hozzávalók: 10 dkg mung dhal (felezett, hántolt mungóbab) 2 ek olaj 1/3 kk asafoetida 7 dl paradicsomlé ¼ kk őrölt feketebors egy kis darab friss gyömbér 2,5 kk só 1 dl 10 %-os tejszín 2 kk nyírfacukor A dhált megmossuk, és bő vízben...

bővebben
Sajttorta

Sajttorta

Magyarországon is nagyon elterjedt az utóbbi időben a sajttorta, ez itt egy tojásmentes változata. Ünnepekre kiváló édesség. Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg liszt egy csipet só ½ kk sütőpor 10 dkg vaj 2 ek tejföl 8 dkg cukor A töltelékhez: 50 dkg ricotta vagy túró egy...

bővebben
Amaránt lisztes reform keksz

Amaránt lisztes reform keksz

Az őszi napsütésben... És hogy miért jó az amaránt? A gabonáknál magasabb a fehérje-, alacsonyabb a szénhidrát tartalma. Gazdag ásványi anyagokban, a búzalisztnél ötször több vasat, hétszer több kalciumot, négyszer több cinket tartalmaz, és igen nagy a...

bővebben
Murukku

Murukku

A murukku egy dél-indiai sós snack, ami rizslisztből, urad dhal lisztből vagy csicseriborsó lisztből készül. Nagyobb ünnepeken, fesztiválokon készítik. Zárható dobozban sokáig tárolható. Van hozzá egy speciális készítő, hasonló módon működik, mint régen a darálós...

bővebben
Csicseriborsó krém

Csicseriborsó krém

Érdemes kipróbálni, hiszen nagyjából 3 perc alatt megvan. Most nem hummuszt akartam készíteni, ezért azt tettem bele, ami eszembe jutott. Aztán megkóstoltam a végeredményt, és örültem, hogy ezek a fűszerek jutottak eszembe. Hozzávalók: 50 dkg főtt csicseriborsó 1 ek...

bővebben
Babos zakuszka

Babos zakuszka

Már tavaly is csináltam, de valahogy kiment a fejemből, hogy fel is tehetném ide. Jó kis szendvicskrém a téli napokra, főleg, amikor már áll néhány hetet, és összérik. Hozzávalók: 50 dkg szárazbab 3 db babérlevél 30 dkg sárgarépa 2 kg kápia 2 dl olaj 1 kk asafoetida...

bővebben
Dahi bhindi

Dahi bhindi

A napokban gyönyörű okrát kaptam Krisna-völgyből, ebből készült ez a sabji. Csapátit sütöttem hozzá. Hozzávalók: 2 ek olaj 1 kk feketemustármag 1 ek urad dhal ¾ kk római kömény 4 curry levél ½ kk asafoetida ½ kk kurkuma ¼ kk chilipor (ízlés szerint) 50 dkg okra 1...

bővebben
Sült padlizsánkrém télire

Sült padlizsánkrém télire

Már többféle padlizsánkrémet készítettem az évek során, de úgy vélem, eddig ez a dobogós. Hogy őszinte legyek, nem vagyok teljesen kibékülve ezzel a „megsütjük vason egészben a padlizsánokat, leszedjük a héját” módszerrel. Mégpedig azért, mert a padlizsán legfinomabb...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek