Focaccia
A focaccia hagyományos olasz lepénykenyér. Isteni, kívülről ropogós, belül puha, levegős. Magában is fogyasztható, de jó mártogatós is lehet egy nyári partira a barátoknak. Tálalhatsz hozzá zöldségeket, kencéket, salátát, sajtot, gyümölcsöt. Azt olvastam...
Cukkini lepény
Remélhetőleg sokan ismerik azt a “problémát”, amikor nyáron ontja a termést a cukkinibokor, és már nem tudunk mit kezdeni vele. Ennek megoldására íme egy 15 perces vacsora. Hozzávalók (2 személyre): 25 dkg vajas leveles tészta 1 cukkini 1 paradicsom 3 ek krémsajt 1 ek...
Nyári meggyleves, főzés nélkül
A gyümölcsleves vagy meggyleves számomra egy problémás étel. Azért, mert nagyon szeretem, de aztán elkészítem és még fél napot kell várni, hogy kihűljön, márpedig nyáron a behűtött gyümölcsleves az igazi. Ebből aztán elegem lett, gondoltam egyet és csináltam egy főzés...
Túró házilag
Vannak olyan tejtermékek – egyszerűbb sajtok (gomolya, parenyica, mozzarella) –, joghurt, túró, melyeket szinte gyerekjáték elkészíteni otthon. A legtöbb hobbi sajtkészítő, azaz aki nem eladásra készíti ezeket a saját tehene tejéből, nem azért csinál sajtot vagy...
Házi durumtésztából készült lasagne
A feltét természetesen azon múlik, hogy mi van itthon vagy minek van szezonja. Én sok paradicsomos zöldségszószt, lecsót, stb. főzök be, ezekkel csak nyakon kell önteni a lasagne tésztát télen és betolni a sütőbe. Nem szoktam megfeledkezni az olyan...
Házi durumtészta pestos paradicsomszósszal
Hozzávalók 2 főre: A tésztához: 20 dkg durum tésztaliszt vagy sima durumliszt fél ek olívaolaj 1 kk só 0,9-1 dl víz A paradicsomszószhoz: 8 bazsalikomlevél 3 ek olívaolaj 6 szem kesudió 1 ek olaj fél kk asafoetida 1 aprított paradicsom konzerv 1,5 kk só egy marék...
Forrócsoki por házilag
A bekuckózós téli estéken szívet-lelket melengeti a forró csoki és egy jó könyv. Az előbbihez készíthetünk házilag port, amit aztán a forró tejbe teszünk. Hozzávalók: 15 dkg kakaópor 1 tábla étcsokoládé 1 tábla tejcsokoládé 3 ek keményítő 4 ek negyedannyi...
Mancsápoló kutyáknak
A hidegben a kutyák tappancsa könnyedén kiszárad, berepedezhet, ilyenkor jól jön egy hidratáló mancsápoló a háznál. Rajongok a természetes alapanyagból készült kencékért, gyakran tevékenykedem a boszorkánykonyhámban, így hát kézenfekvő volt, hogy mancsápolót sem a...
Birsalmasajt
Befőzés, Édességek, Összes recept
Életem első birsalmasajtja. Az elkészítése ezzel a módszerrel egyszerű és gyors volt. A birsalmasajt igazi retró édesség, rengeteg cukorral, szóval nem mindennapos fogyasztásra ajánlott. Azt olvastam, hogy már 1578-ban is megemlítették valahol a létezését....
Rava upma
Az upma egy jellegzetes dél-indiai reggeli, csupa melegítő hozzávalóból, így nagyszerű választás lehet a hideg beköszöntével ősszel-télen. Sokszor beszélünk arról, hogy az ájurvéda az ételt is gyógyszerként használja, ez egy remek példája ennek. Az upmával indított...
Palócleves Hémangi módra
... amelynek nincs is köze a palócokhoz. Azt mondják, Gundel János készítette először, és Mikszáth Kálmánról, “a legnagyobb palócról” nevezte el, egy másik történet szerint pedig az író születésnapján tálalta fel, amikor Mikszáth olyan levest kért, amely a magyar...
Marinált padlizsán
Összes recept, Saláták, csatnik, Szendvicskrémek
Hozzávalók: 2 padlizsán nagyszemű só olívaolaj (napraforgó is jó) asafoetida (vagy fokhagyma szeletelve) frissen őrölt feketebors friss petrezselyemzöld apróra vágva (vagy ízlés szerint más zöldfűszer, de friss legyen) fél citrom Egy Olaszországban élő kedves...
Bruschetta
Köretek, kísérők, Összes recept, Szendvicskrémek
A gyorsan és sokféleképp elkészíthető olasz előétel, a bruschetta mára meghódította a világot. A pirított kenyérszeletre halmozott finomságokból álló fogás szuper reggeli vagy vacsora lehet, főleg nyáron, amikor illatos – lehetőleg saját termesztésű – paradicsom és...
Lauki sabji
Főételek, Összes recept, Szabdzsi
Hozzávalók: 1 közepes főzőtök 2 ek olaj 2 kk római kömény 1 babérlevél fél ek frissen reszelt gyömbér 2 kk methi levél (lepkeszegmag levele) egy csipet őrölt chili (ízlés szerint) 1,5 kk őrölt koriander ½ kk asafoetida ¾ kk kurkuma 2 paradicsom lereszelve ½ kk garam...
Cukkini és panír paradicsomszószban
Főételek, Összes recept, Szabdzsi
Nagyon könnyű, kicsit lecsó jellegű nyári sabji. Hozzávalók: 1 közepes cukkini 1 kaliforniai paprika (vagy kápia) 2 ek olaj 2 kk római kömény fél ek reszelt friss gyömbér 2 kk őrölt koriander fél kk asafoetida ¾ kk kurkuma egy csipet őrölt chili (ízlés szerint,...
Cseresznyeleves
Az idei utolsó adag cseresznye került le ma a fáról, leves formájában vettünk tőle búcsút. Jövőre, veled, ugyanitt! Hozzávalók: 50 dkg kimagozott cseresznye 1 l víz fél kk őrölt fahéj 4 szegfűszeg 2 ek citromlé 1 csapott ek negyedannyi cukorhelyettesítő (vagy 4 ek...
Töltött cukkini
Friss, zsenge cukkinit kaptam ma, hát megtöltöttem. A töltött cukkininek nálam nincs állandó receptje, attól függ, mi van a hűtőben és a kamrában. Ez a mai így készült: Hozzávalók: 1 nagy cukkini 3 ek olaj 1 fehér paprika fél kk asafoetida 1,5 kk őrölt pirospaprika 2...
Banánkifli
Ez a sütemény banánkifli néven fut, és a szomszédasszonyom, Rózsika anyukájának receptje, akit szintén Rózsika néninek hívnak. Rózsika néni fiatalabb korában gyönyörű süteményeket készített a család nagy örömére. Már idős, és nem szokott sütni, de a receptjei...
A ropogós kovászos uborka titka
Befőzés, Főzési alapok, Összes recept
Ha nem a saját kertedben szeded az uborkát, akkor menj a zöldségesbe, amikor friss áru érkezett. Akkor lesz igazán ropogós az uborka, ha minél kevesebb idő telik el a leszedéstől az üvegbe rakásig. Rövid időre áztasd hideg vízbe az uborkát, majd tisztítsd...
Cseresznyés morzsasüti (crumble)
A gyümölcsös crumble vagy morzsasüti az egyik leggyorsabb nyári édesség. A szezonális gyümölcs tetejére lisztből, vajból és cukorból álló morzsát szórunk és már toljuk is a sütőbe. Hozzávalók: 10 dkg liszt 5 dkg apró szemű zabpehely 10 dkg vaj 8 dkg cukor vagy...
Tanfolyamaim
VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü
Rólam

Iratkozz fel a hírlevelemre
Legutóbbi hozzászólások