Főoldal

Kókuszcsatni

Kókuszcsatni

Hozzávalók: 2 ek olaj 2 kk fekete mustármag 1 ek reszelt friss gyömbér 1 ek apróra vágott zöld erős paprika ⅓ kk aszafoetida 3 dkg földimogyoró 2 ek aprított korianderzöld 2 dl joghurt 10 dkg kókuszreszelék 1 kk só Egy kis edényben felmelegítjük az olajat,...

bővebben
Dahi baingan – joghurtos padlizsán

Dahi baingan – joghurtos padlizsán

A padlizsán az indiai konyha egyik izgalmasabb alapanyaga – füstös, selymes, telt ízű, csodásan veszi át a fűszereket. A dahi baingan egy hűsítő fogás: pirított padlizsán és aromás joghurtban. Ez az étel többféle változatban megtalálható India különböző...

bővebben
Körözöttel töltött paprika

Körözöttel töltött paprika

Hozzávalók: 25 dkg túró 10 dkg juhtúró (elhagyható) 3 ek tejföl 1,5 kk pirospaprika ¼ kk asafoetida ¼ kk frissen őrölt bors ½ kk őrölt fűszerkömény 1 ½ kk só kb. 4 tölteni való paprika A körözött elkészítése rendkívül egyszerű: az összes hozzávalót egy tálba tesszük,...

bővebben
Málnás-pisztáciás-zabos tiramisu

Málnás-pisztáciás-zabos tiramisu

A tiramisu az olasz desszertek királynője – és mint minden klasszikus, időről időre új ruhát kap. Ez a változat messze van a hagyományos kávés-piskótás ízvilágtól, mégis hozza azt a krémes, réteges kényeztetést, amit annyira szeretünk benne. A zabkekszes alap...

bővebben
Zöld turmix tyúkhúrral

Zöld turmix tyúkhúrral

A tyúkhúr sokak szemében csak egy gyom, pedig valójában tele van értékes tápanyagokkal. A friss hajtások vasat, C-vitamint, magnéziumot és klorofillt is tartalmaznak, így remek vértisztító, nyirokrendszer-serkentő és enyhe vízhajtóhatású zöld. Tavaszi fáradtság,...

bővebben
Cukkinis tökmagkrém

Cukkinis tökmagkrém

A tökmagkrém tipikusan az a dolog, amit egyszer megkóstolsz, és onnantól mindig lesz belőle egy kis üveggel a hűtőben. Krémes, diós, kicsit füstös ízű, tele van jóféle zsírokkal, ásványi anyagokkal és egy nagy adag karakterrel.Bővelkedik magnéziumban, cinkben, vasban...

bővebben
Gyömbérshot

Gyömbérshot

Óriási divat lett a gyömbérshot, tele van vele a TikTok, és sztárok esküsznek rá, mint a hosszú élet titkára. Drágán megvásárolható élelmiszer- és bioboltokban, de jóval olcsóbban elkészíthetjük magunk is. Minden ilyen trendet azonban érdemes fenntartással kezelni:...

bővebben
Elektrolit ital

Elektrolit ital

Az elektrolit italok egyre népszerűbbek, különösen sportolók, böjtölők, és azok körében, akik meg akarnak birkózni a meleg időjárás okozta dehidratációval. Az elektrolitok – mint a nátrium, kálium, magnézium és kalcium – fontos szerepet játszanak a hidratációban, az...

bővebben
Paradicsomos bulgur

Paradicsomos bulgur

A bulgur az egyik legrégebbi feldolgozott gabonaféle, amelyet már az ókori Mezopotámiában is fogyasztottak. Leginkább a közel-keleti, török és mediterrán konyha egyik alapélelmiszere, ahol levesekhez, salátákhoz, köretekhez és egytálételekhez használják....

bővebben
Gombócos savanyú káposzta

Gombócos savanyú káposzta

A gabonakolbász, amit felhasználtam a gombóchoz, saját készítésű, ehhez is találtok receptet az oldalon. Hozzávalók: A gombóchoz: 30 dkg gabonakolbász 2 dl rizs 1 kk só 2 kk pirospaprika Fél kk asafoetida Egy csipet őrölt bors 1 kk majoránna 1 kk borsikafű Fél kk...

bővebben
Vegán kimchi

Vegán kimchi

A kimchi Dél-Korea egyik legismertebb és legkedveltebb étele. Ez a fermentált finomság káposztából, retekkel, fűszerekkel és erjesztési folyamat során kialakuló komplex ízekből áll. Az ázsiai konyha elengedhetetlen része, egy igazi szuperétel – tele van...

bővebben
Zabpehely masala

Zabpehely masala

Ha már unod a hagyományos zabkását, próbáld ki ezt az indiai fűszerezésű, sós fogást. Tökéletes választás hideg, téli napokra. Hozzávalók: 3 ek olaj 2,5 kk római kömény diónyi reszelt friss gyömbér 1 ek apróra vágott zöld erős paprika 2 kk őrölt koriander ½ kk...

bővebben
Sajtos tallér – tojásmentes

Sajtos tallér – tojásmentes

Hozzávalók: 50 dkg liszt 15 dkg vaj 20 dkg reszelt sajt egy csipet sütőpor 1 kk őrölt fűszerkömény 2 kk só 3-4 ek tejföl A lisztet tálba tesszük, belemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a sütőport, a köményt és a sót, és jól összekeverjük. Annyi...

bővebben
Töltött alma

Töltött alma

Hozzávalók: 2 nagyobb alma 3 db mézeskalács (vagy valamilyen keksz) 3 ek darált dió 2 ek málnalekvár (vagy bármilyen más) egy csipet őrölt fahéj Az almákat megpucoltam, félbevágtam és kiszedtem a magházakat. A mézeskalácsból aprítóban morzsát készítettem, s amikor...

bővebben
Kenyér pakora

Kenyér pakora

Tudtátok, hogy tojás nélkül is lehet bundáskenyeret sütni? A megoldás a csicseriborsó lisztből készült massza, amelyet fűszerezünk és ebbe mártogatjuk a kenyérszeleteket.  Indiában létezik ennek egy gazdagabb változata: bread pakora néven fut az utcákon. Ott...

bővebben
Ropogós krumplilepény

Ropogós krumplilepény

Hozzávalók: 4 nagyobb krumpli 3 ek liszt fél kk asafoetia egy csipet őrölt feketebors 2,5 kk só Ízlés szerint tehetsz még hozzá: 30 dkg más reszelt zöldséget (pl. cukkinit, répát, kaliforniai paprikát) 2-3 ek tejfölt 10 dkg reszelt sajtot A krumplit durvára reszeljük,...

bővebben
Indiai joghurtos krumplisaláta

Indiai joghurtos krumplisaláta

Hozzávalók: 80 dkg főtt krumpli  3 ek olaj  2 kk fekete mustármag  2 kk felezett, hántolt urad dhal (elhagyható) fél zöld erős paprika apróra vágva (ízlés szerint)  2 ek kókuszreszelék 1 ek reszelt friss gyömbér  ½ kk aszafoetida  1,5 kk...

bővebben
Szilvával sült köleskása

Szilvával sült köleskása

Hozzávalók: 25 dkg köles 5 dl tej  egy csipet só  10 dkg cukor  8 dkg vaj  20 dkg aszalt szilva  fahéj Az aszalt szilvát bő vízbe áztatjuk. A kölest háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni egy csipet sóval. Úgy főzzük, mint a rizst, azaz...

bővebben
Káposztás tócsni

Káposztás tócsni

Igen, a tócsnit ízesíthetjük is. Ez a savanyú káposztás változat igazán remek választás, de nyáron, amikor sok a cukkini, azt is reszelhetünk a krumplihoz. Hozzávalók: 80 dkg burgonya  30 dkg savanyú káposzta  10 dkg liszt egy csipet őrölt fekete bors 2 kk...

bővebben
Kara sev

Kara sev

A kara sev egy népszerű indiai snack, amely csicseriborsó lisztből készül. Fűszeres és ropogós, gyakran ünnepekre sütik, pl. Divalira. Van hozzá egy kis eszköz, amiből az elkészült tésztát a forró olajba nyomják.  Hozzávalók: 2,5 dl csicseriborsó liszt 1 dl...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek