Főoldal

Káposztás sabji

Káposztás sabji

Ez most csupa friss, új zöldségből készült, amelyek egyszerre, nagyon gyorsan megpuhultak. Hozzávalók: 3 ek olaj 2 kk római kömény fél ek reszelt friss gyömbér 1-2 apró száraz chili (ízlés szerint) Fél kk asafoetida ¾ kk kurkuma 2 kk őrölt koriander 1 nagyobb...

bővebben
Vegán sabji vegyes zöldségekből

Vegán sabji vegyes zöldségekből

Hozzávalók: 3 ek olaj 2 kk római kömény Fél ek reszelt friss gyömbér 1-2 apró száraz chili (ízlés szerint) 2 kk őrölt koriander Fél kk asafoetida ¾ kk kurkuma 2 paradicsom lereszelve 80 dkg vegyes zöldség (lehet karfiol, répa, krumpli, borsó, zöldbab, kápia) 2 kk...

bővebben
Van egy jó eperdzsem recepted?

Van egy jó eperdzsem recepted?

Gyakori kérdés a főzős csoportokban szezon kezdetével. Nézetem szerint a dzsemeknek és lekvároknak nincs receptje, mert a készítés módját kell megérteni, és ha ez megvan, mindenki kiválaszthatja a neki megfelelőt, majd elkészítheti a saját szájízére.  Mit...

bővebben
Spárga vajas tésztában

Spárga vajas tésztában

Hozzávalók: 15 dkg fehér liszt 5 dkg teljes kiőrlésű liszt 1 kk só 10 dkg hideg vaj 3-4 ek hideg víz 50 dkg zöldspárga 15 dkg sajt vékonyra szeletelve (pl. edami, ementáli) olajspray A sót elkeverjük a lisztben, majd belereszeljük a hideg vajat, és annyi vizet adunk...

bővebben
Meggyes-grízes rétes

Meggyes-grízes rétes

A legjobb meggyes-grízes rétest a nagymamám sütötte. Sajnos a receptet nem tanultam meg tőle, de ez a mostani egészen hasonló hozzá. Egy csomag (6 lap) rétesből 2 rudat sütök, azaz 3 lapból lesz egy rúd rétes.  Hozzávalók: 1 csomag réteslap 3 dl búzadara 2 dl...

bővebben
Brokkolis csicseriborsókrém

Brokkolis csicseriborsókrém

Hozzávalók: 40 dkg főtt brokkoli 40 dkg főtt csicseriborsó 1 ek citromlé 3 ek olívaolaj 2 kk só (lehet fekete só is) Fél kk őrölt feketebors 1 tk mustár 1 kk őrölt római kömény 2 ek vegán majonéz A megfőtt alapanyagokat egy tálba tesszük, és botmixerrel pépesítjük....

bővebben
Kelbimbó főzelék

Kelbimbó főzelék

Hozzávalók: 45 dkg megtisztított kelbimbó (mirelit volt) 2 nagyobb krumpli megpucolva, felkockázva Fél kk őrölt fűszerkömény Fél kk majoránna egy csipet őrölt feketebors 2 kk só 3 ek olaj 2 ek liszt 1,5 kk pirospaprika A kelbimbót és a krumplit lábosba tesszük,...

bővebben
Sütőtökös dhál

Sütőtökös dhál

Hozzávalók: 25 dkg vöröslencse 3 ek olaj 2 kk fekete mustármag ½ ek reszelt friss gyömbér 6 currylevél ½ kk aszafoetida ½ kk őrölt csili (ízlés szerint) ¾ kk kurkuma 40 dkg tisztított, felkockázott sütőtök 2,5 kk só ¾ kk garam maszala ½ ek citromlé  2 ek apróra vágott...

bővebben
Karfiolkrém

Karfiolkrém

Karfiolkrém Hozzávalók: 1 közepes fej karfiol 1,5 dl tejföl 3 ek olaj 1 tk mustár 1 kk só egy csipet őrölt feketebors egy csipet asafoetida (elhagyható) A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, krumplinyomóval...

bővebben
Uborkás-kapros mártás

Uborkás-kapros mártás

… sült krumplihoz, grillezett, rántott miegymáshoz… Hozzávalók: 5 fermentált (kovászos vagy savanyú) uborka néhány csepp citromlé 1 kk mustár 1 ek vegán majonéz fél kk só (ízlés szerint) egy csipet fekete bors fél ek apróra vágott friss kapor 1 pohár (2,5 dl) tejföl...

bővebben
Zakuszka télre

Zakuszka télre

Idén először ültettem padlizsánt. Nem sokat, csak 3 palántát vásároltam a helyi zöldségesben. Olyan sok termés lett rajta, muszáj volt krémet készíteni belőle és télre tartósítani. Jövőre is ültetek, annyi már biztos. Hozzávalók: 2 kg padlizsán 1,5 kg kápia 4 nagy...

bővebben
Cukkini ropogós

Cukkini ropogós

Hozzávalók: 2 közepes cukkini 1,5 kk só 3 ek liszt 2 ek kukoricadara egy csipet őrölt feketebors egy marék reszelt sajt A cukkini két végét levágjuk, megmossuk és a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megsózzuk és állni hagyjuk 15 percig. A levet, amit enged, nem kell...

bővebben
Baingan bharta

Baingan bharta

Avagy padlizsánkrém indiai módra. Fogyasztható lepénykenyérrel, naannal, chapatival vagy parathával, de akár egyszerű ebédekhez, rizshez, dálhoz is tálalható.  És természetesen kenhetjük pirítósra is.  Hozzávalók: 2 padlizsán 2 ek olaj 2 kk római kömény Fél...

bővebben
Sült cukkinitekercs

Sült cukkinitekercs

Hozzávalók: 2 salátacukkini 20 dkg trappista sajt 1 csomag vegán felvágott 3 ek olívaolaj 3 ek zsemlemorzsa A sajtot és a vegán felvágottat vékony csíkokra vágjuk. A megmosott cukkinik két végét levágjuk, és hosszában vékony – 2-3 mm-es – szeleteket vágunk. Fogunk egy...

bővebben
Mishti dahi

Mishti dahi

Bengália, az India keleti részén fekvő régió gazdag kultúrával és kulináris örökséggel rendelkezik. A bengáli ételek közül kiemelkednek a tejes édességek, amelyeket a világ minden táján kedvelnek. Ezek az édességek általában lágyak, krémesek és édesek. Gyakran...

bővebben
Cukkini rakottas

Cukkini rakottas

Ez itt a kedvenc nyári rakott zöldségem lett az elmúlt hetekben, a cukkini szezon alatt. A krumplit nem főzöm meg, mint a rakott krumplihoz, hiszen a zöldségek levében a nyári új krumpli gyorsan megpuhul. Hozzávalók 2-3 főre: 4-5 krumpli  1 közepes cukkini 3...

bővebben
Focaccia

Focaccia

A focaccia hagyományos olasz lepénykenyér. Isteni, kívülről ropogós, belül puha, levegős. Magában is fogyasztható, de jó mártogatós is lehet egy nyári partira a barátoknak. Tálalhatsz hozzá zöldségeket, kencéket, salátát, sajtot, gyümölcsöt.  Azt olvastam...

bővebben
Cukkini lepény

Cukkini lepény

Remélhetőleg sokan ismerik azt a “problémát”, amikor nyáron ontja a termést a cukkinibokor, és már nem tudunk mit kezdeni vele. Ennek megoldására íme egy 15 perces vacsora. Hozzávalók (2 személyre): 25 dkg vajas leveles tészta 1 cukkini 1 paradicsom 3 ek krémsajt 1 ek...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek