Főoldal

Kenyér pakora

Kenyér pakora

Tudtátok, hogy tojás nélkül is lehet bundáskenyeret sütni? A megoldás a csicseriborsó lisztből készült massza, amelyet fűszerezünk és ebbe mártogatjuk a kenyérszeleteket.  Indiában létezik ennek egy gazdagabb változata: bread pakora néven fut az utcákon. Ott...

bővebben
Ropogós krumplilepény

Ropogós krumplilepény

Hozzávalók: 4 nagyobb krumpli 3 ek liszt fél kk asafoetia egy csipet őrölt feketebors 2,5 kk só Ízlés szerint tehetsz még hozzá: 30 dkg más reszelt zöldséget (pl. cukkinit, répát, kaliforniai paprikát) 2-3 ek tejfölt 10 dkg reszelt sajtot A krumplit durvára reszeljük,...

bővebben
Indiai joghurtos krumplisaláta

Indiai joghurtos krumplisaláta

Hozzávalók: 80 dkg főtt krumpli  3 ek olaj  2 kk fekete mustármag  2 kk felezett, hántolt urad dhal (elhagyható) fél zöld erős paprika apróra vágva (ízlés szerint)  2 ek kókuszreszelék 1 ek reszelt friss gyömbér  ½ kk aszafoetida  1,5 kk...

bővebben
Szilvával sült köleskása

Szilvával sült köleskása

Hozzávalók: 25 dkg köles 5 dl tej  egy csipet só  10 dkg cukor  8 dkg vaj  20 dkg aszalt szilva  fahéj Az aszalt szilvát bő vízbe áztatjuk. A kölest háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni egy csipet sóval. Úgy főzzük, mint a rizst, azaz...

bővebben
Káposztás tócsni

Káposztás tócsni

Igen, a tócsnit ízesíthetjük is. Ez a savanyú káposztás változat igazán remek választás, de nyáron, amikor sok a cukkini, azt is reszelhetünk a krumplihoz. Hozzávalók: 80 dkg burgonya  30 dkg savanyú káposzta  10 dkg liszt egy csipet őrölt fekete bors 2 kk...

bővebben
Kara sev

Kara sev

A kara sev egy népszerű indiai snack, amely csicseriborsó lisztből készül. Fűszeres és ropogós, gyakran ünnepekre sütik, pl. Divalira. Van hozzá egy kis eszköz, amiből az elkészült tésztát a forró olajba nyomják.  Hozzávalók: 2,5 dl csicseriborsó liszt 1 dl...

bővebben
Káposztás sabji

Káposztás sabji

Ez most csupa friss, új zöldségből készült, amelyek egyszerre, nagyon gyorsan megpuhultak. Hozzávalók: 3 ek olaj 2 kk római kömény fél ek reszelt friss gyömbér 1-2 apró száraz chili (ízlés szerint) Fél kk asafoetida ¾ kk kurkuma 2 kk őrölt koriander 1 nagyobb...

bővebben
Vegán sabji vegyes zöldségekből

Vegán sabji vegyes zöldségekből

Hozzávalók: 3 ek olaj 2 kk római kömény Fél ek reszelt friss gyömbér 1-2 apró száraz chili (ízlés szerint) 2 kk őrölt koriander Fél kk asafoetida ¾ kk kurkuma 2 paradicsom lereszelve 80 dkg vegyes zöldség (lehet karfiol, répa, krumpli, borsó, zöldbab, kápia) 2 kk...

bővebben
Van egy jó eperdzsem recepted?

Van egy jó eperdzsem recepted?

Gyakori kérdés a főzős csoportokban szezon kezdetével. Nézetem szerint a dzsemeknek és lekvároknak nincs receptje, mert a készítés módját kell megérteni, és ha ez megvan, mindenki kiválaszthatja a neki megfelelőt, majd elkészítheti a saját szájízére.  Mit...

bővebben
Spárga vajas tésztában

Spárga vajas tésztában

Hozzávalók: 15 dkg fehér liszt 5 dkg teljes kiőrlésű liszt 1 kk só 10 dkg hideg vaj 3-4 ek hideg víz 50 dkg zöldspárga 15 dkg sajt vékonyra szeletelve (pl. edami, ementáli) olajspray A sót elkeverjük a lisztben, majd belereszeljük a hideg vajat, és annyi vizet adunk...

bővebben
Meggyes-grízes rétes

Meggyes-grízes rétes

A legjobb meggyes-grízes rétest a nagymamám sütötte. Sajnos a receptet nem tanultam meg tőle, de ez a mostani egészen hasonló hozzá. Egy csomag (6 lap) rétesből 2 rudat sütök, azaz 3 lapból lesz egy rúd rétes.  Hozzávalók: 1 csomag réteslap 3 dl búzadara 2 dl...

bővebben
Brokkolis csicseriborsókrém

Brokkolis csicseriborsókrém

Hozzávalók: 40 dkg főtt brokkoli 40 dkg főtt csicseriborsó 1 ek citromlé 3 ek olívaolaj 2 kk só (lehet fekete só is) Fél kk őrölt feketebors 1 tk mustár 1 kk őrölt római kömény 2 ek vegán majonéz A megfőtt alapanyagokat egy tálba tesszük, és botmixerrel pépesítjük....

bővebben
Kelbimbó főzelék

Kelbimbó főzelék

Hozzávalók: 45 dkg megtisztított kelbimbó (mirelit volt) 2 nagyobb krumpli megpucolva, felkockázva Fél kk őrölt fűszerkömény Fél kk majoránna egy csipet őrölt feketebors 2 kk só 3 ek olaj 2 ek liszt 1,5 kk pirospaprika A kelbimbót és a krumplit lábosba tesszük,...

bővebben
Sütőtökös dhál

Sütőtökös dhál

Hozzávalók: 25 dkg vöröslencse 3 ek olaj 2 kk fekete mustármag ½ ek reszelt friss gyömbér 6 currylevél ½ kk aszafoetida ½ kk őrölt csili (ízlés szerint) ¾ kk kurkuma 40 dkg tisztított, felkockázott sütőtök 2,5 kk só ¾ kk garam maszala ½ ek citromlé  2 ek apróra vágott...

bővebben
Karfiolkrém

Karfiolkrém

Karfiolkrém Hozzávalók: 1 közepes fej karfiol 1,5 dl tejföl 3 ek olaj 1 tk mustár 1 kk só egy csipet őrölt feketebors egy csipet asafoetida (elhagyható) A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, krumplinyomóval...

bővebben
Uborkás-kapros mártás

Uborkás-kapros mártás

… sült krumplihoz, grillezett, rántott miegymáshoz… Hozzávalók: 5 fermentált (kovászos vagy savanyú) uborka néhány csepp citromlé 1 kk mustár 1 ek vegán majonéz fél kk só (ízlés szerint) egy csipet fekete bors fél ek apróra vágott friss kapor 1 pohár (2,5 dl) tejföl...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek