Főoldal

Alu kari

Alu kari

Egyszerű sabji, hiszen semmi más zöldséget nem tartalmaz, csak krumplit. A fűszerezése kicsit bonyolultabb, viszont nagyszerű bizonyítéka annak, hogy egyféle zöldségből is gazdag ízvilággal rendelkező étel készíthető. Hozzávalók: 1 kg krumpli 2 ek szezámmag pirítva 2...

bővebben
Túrós grissini

Túrós grissini

Limara receptjének tojásmentes változata. Önmagában is tökéletes, de tálalhatjuk salátákhoz vagy levesek (paradicsomleves, krémlevesek) mellé. Hozzávaló: 25 dkg liszt 20 dkg túró 2 kk só 5 dkg kókuszzsír 1,5 dkg élesztő 2-3 ek tejföl 2 ek felaprított tökmag vagy...

bővebben
Bodzavirágok palacsintatésztában

Bodzavirágok palacsintatésztában

Hozzávalók: 15-20 bodzavirág tányér 20 dkg liszt 1 ek cukor egy csipet só egy csipet sütőpor 1 ek olaj kb. 3 dl tej A felsoroltakból a szokásos módon palacsintatésztát készítünk. Rövid ideig állni hagyjuk, majd belemártogatjuk a bodzavirágot, és bő olajban, félidőben...

bővebben
Chana dhal

Chana dhal

Nemrég olvastam valahol egy cukorbeteg hölgy lelkes sorait, azt írta, hogy amikor találkozott a chana dhállal, megtalálta álmai élelmiszerét. A chana dhál egy felezett csicseriborsó fajta, Indiából származik, de minden keleti fűszeresnél megvásárolható. A hölgynek...

bővebben
Kelbimbó sabji

Kelbimbó sabji

Sokáig nem voltam meggyőződve arról, hogy valóban kell bimbó. Amióta ismerem ezt a receptet, más a helyzet: ha már kell, akkor csakis ebben a formában. Hozzávalók: 2 ek olaj 1,5 kk fekete mustármag 2 kk urad dhal ½ kk lepkeszegmag 5 curry levél ½ kk asafoetida ¾ kk...

bővebben
Töltött háromszögek

Töltött háromszögek

Méltán népszerű recept, mostanában minden oldalon fellelhető, bár nem vegetáriánus változatban. A töltelék ízlés szerint variálható. Tökéletes vendégváró, gyors vacsora. Hozzávalók: A tésztához: 80 dkg liszt 2 dkg élesztő 1 kk cukor 3 kk só kb. 1/2 l tej 1 dl olaj A...

bővebben
Vegetáriánus sólet

Vegetáriánus sólet

A sólet Steiner Kristóf -féle receptjének Hémangi -féle változata. Csupa jó dologból készül, jó sokáig, készüljünk arra, hogy az éjszaka folyamán 12 órát főzzük. Otthon hangulatú étel, krémes, ízes, kellemesen fűszeres, laktató. Muszáj kipróbálni! Hozzávalók: 2,5 dl...

bővebben
Varázslatos fűszerek

Varázslatos fűszerek

A fűszerek hercegnője című film hősnője, egy indiai lány, a fűszerek mestere. Beszéli a nyelvüket és használja az erejüket. Segítségükkel megoldja a boltjába járó vásárlók problémáit. Ha eltekintünk a meseszerű elemektől, a valóságot láthatjuk: a megfelelően használt...

bővebben
Hókifli

Hókifli

Hozzávalók: 40 dkg liszt20 dkg vaj1 kk sütőpor4 ek tejföl2 ek porcukoregy csipet só Töltelék:sűrű szilvalekvár A szóráshoz:vaníliás porcukor A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, és simára dolgozzuk. Éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. Másnap vékonyra nyújtjuk,...

bővebben
Medvehagyma krémleves

Medvehagyma krémleves

Lassan itt a szezon, sőt már a piacon is láttam, bár aranyáron. Nekem még a mélyhűtőben volt tavalyi, amit igyekszem elhasználni. Kellemesen intenzív leves, amit reszelt sajttal vagy pirított kenyérkockákkal tálalunk. Hozzávalók: 1 ek olaj 1/3 kk asafoetida...

bővebben
Macis keksz, nem csak gyerekeknek

Macis keksz, nem csak gyerekeknek

Egy weboldalon láttam nemrég ezt a jópofa macis kekszet. A receptet nem néztem, hiszen a hagyományos omlós tészta tökéletes hozzá. Gyereknek tartottam ma főzőtanfolyamot, itt készültek ezek az ennivaló macik. Hozzávalók: 30 dkg liszt 20 dkg vaj 10 dkg porcukor 1 ek...

bővebben
Répás parata

Répás parata

Indiai kenyérféle sabjikhoz (főételekhez) vagy dálhoz (levesekhez). Esetleg könnyű ebéd, salátával. Hozzávalók: 1 ek olaj 1 ek reszelt gyömbér 1 kk apróra vágott zöld chili ¼ kk asafoetida ½ kk őrölt római kömény ½ kk őrölt koriander 1/3 kk kurkuma 1 közepes sárgarépa...

bővebben
Köles körözött

Köles körözött

Egészséges és tápláló, némiképp elfeledett alapanyag a köles. Ebből készítettem körözöttet. Kenyérre is kenhető, nekem így meglehetősen nehéz (gabona gabonával), ezért szívesebben töltöm paprikába, paradicsomba. Ha valaki vegán változatot szeretne készíteni, nyugodtan...

bővebben
Burfi – indiai tejkaramella

Burfi – indiai tejkaramella

Indiai tejkaramella recept, amely kiváló saját készítésű szaloncukor gyártására is. Ehhez hasonló recepteket találsz az Ízek, imák, India c. új könyvemben. Hozzávalók: 1,5 l zsíros tej 5 dl tejszín 25 dkg cukor Ízesítéshez: darált dió, reszelt citromhéj, reszelt...

bővebben
Zöldséges bonda

Zöldséges bonda

Sós csemege az Ízek, imák, India c. új könyvemből. Hozzávalók: 50 dkg krumpli 25 dkg répa 25 dkg zöldborsó 1/2 ek apróra vágott zöld erőspaprika 30 dkg csicseriborsó liszt 1/2 kk őrölt chili 1/2 kk aszafoetida 1/2 kk kurkuma 3 kk só 2 ek olaj Összekeverjük a...

bővebben
Kara boondi a fény ünnepén

Kara boondi a fény ünnepén

Ízletes, ropogós snack, amelyet leginkább Dívali alatt készítenek Indiában, amely ebben az évben egy hét múlva lesz. Dívali a bőség, a gyarapodás, a fény, a tudat tisztaságának ünnepe. Isten inkarnációjának, Rámacsandrának győzelmét ünneplik a hívek Rávana démon...

bővebben
Ízek, imák, India

Ízek, imák, India

„Számomra a főzés a múlt, a jelen és a jövő. Egy mély meditáció, szeretetnyelvünk kifejezése.
Különösen igaz ez az indiai konyhára, ahol a sistergő olajban piruló fűszerek felcsapó illata, az ínycsiklandozó ételek látványa, a szín- és ízkavalkád rabul ejtik...

bővebben
Sütőtökös pite

Sütőtökös pite

Őszi, halloween hangulatú sütemény. A tésztához: 20 dkg liszt 10 dkg vaj 8 dkg cukor egy csipet só kb. fél dl hideg víz A krémhez: 50 dkg sütőtök püré 1 kk őrölt fahéj 1 kk őrölt gyömbér ½ kk őrölt szerecsendió 16 dkg cukor 2 dl tejszín 3 ek keményítő egy csipet só A...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek