Pita kenyér
Napjainkra a pita kenyér salátával, humusszal és falafellel töltve méltán nagy népszerűségre tett szert. Otthon is könnyedén elkészíthető, ha nem fogy el az összes, mehet a mélyhűtőbe. Hozzávalók: 40 dkg liszt (fele fehér, fele teljes kiőrlésű) 2 kk só 1 kk cukor 2...
Rakott cukkini
Lecsóval rakott, sajtos cukkini, igazi nyári, könnyű semmiség. Hozzávalók: 2 cukkini 1 ek kókuszzsír (olaj) 4 paprika ¼ kk asafoetida (vagy hagyma, aki azzal főz) 1 kk pirospaprika egy csipet bors 4 paradicsom 1 kk cukor 2 kk só 15 dkg reszelt sajt A cukkinit...
Szamósza – zöldborsó-krumpli töltelékkel
Töltött sós csemege, melyet csatnival tálalunk. Hozzávalók: 20 dkg fehér liszt 20 dkg teljes kiőrlésű liszt 5 dkg vaj (vegánoknak olaj) só víz – kb. 2 dl 3 ek olaj 2 kk fekete mustármag 1,5 ek friss, reszelt gyömbér ¼ kk őrölt chili (ízlés szerint) 1/4 kk asafoetida...
Nimbu pani – ájurvédikus frissítő
A nimbu pani a limonádé indiai formája. Az első kortynál még meglepő lehet a sós íz, utána már meg lehet szokni, sőt, megszeretni. Kellemesen frissít és hűt, pótolja a víz- és sóveszteséget. Hozzávalók: 2 lime leve 1 citrom leve 6 ek cukor egy csipet őrölt római...
Egyszerű epres süti
Ez itt a világ leggyorsabb és legegyszerűbb epres sütije. Hozzávalók: 10 dkg cukor 8 dkg vaj kb. 2 dl tej 20 dkg liszt 1 csapott kk őrölt fahéj 1 kk sütőpor 1 kk szódabikarbóna 30 dkg eper Az epret megmossuk és apróra vágjuk. A vajat és a cukrot simára keverjük,...
Punjabi chola
Főételek, Összes recept, Szabdzsi
Néhány napja láttam az Étel, ital, kicsi Vú-n ezt az ételt, Viki megállapította: a legjobb, ami a csicseriborsóval történhet. Eszembe jutott, hogy én is kinéztem már korábban egy Tarla Dalal-féle változatot, amit ezen fellelkesedve meg is csináltam. Jellegét tekintve...
Alu kari
Főételek, Összes recept, Szabdzsi
Egyszerű sabji, hiszen semmi más zöldséget nem tartalmaz, csak krumplit. A fűszerezése kicsit bonyolultabb, viszont nagyszerű bizonyítéka annak, hogy egyféle zöldségből is gazdag ízvilággal rendelkező étel készíthető. Hozzávalók: 1 kg krumpli 2 ek szezámmag pirítva 2...
Túrós grissini
Limara receptjének tojásmentes változata. Önmagában is tökéletes, de tálalhatjuk salátákhoz vagy levesek (paradicsomleves, krémlevesek) mellé. Hozzávaló: 25 dkg liszt 20 dkg túró 2 kk só 5 dkg kókuszzsír 1,5 dkg élesztő 2-3 ek tejföl 2 ek felaprított tökmag vagy...
Bodzavirágok palacsintatésztában
Hozzávalók: 15-20 bodzavirág tányér 20 dkg liszt 1 ek cukor egy csipet só egy csipet sütőpor 1 ek olaj kb. 3 dl tej A felsoroltakból a szokásos módon palacsintatésztát készítünk. Rövid ideig állni hagyjuk, majd belemártogatjuk a bodzavirágot, és bő olajban, félidőben...
Chana dhal
Nemrég olvastam valahol egy cukorbeteg hölgy lelkes sorait, azt írta, hogy amikor találkozott a chana dhállal, megtalálta álmai élelmiszerét. A chana dhál egy felezett csicseriborsó fajta, Indiából származik, de minden keleti fűszeresnél megvásárolható. A hölgynek...
Kelbimbó sabji
Főételek, Összes recept, Szabdzsi
Sokáig nem voltam meggyőződve arról, hogy valóban kell bimbó. Amióta ismerem ezt a receptet, más a helyzet: ha már kell, akkor csakis ebben a formában. Hozzávalók: 2 ek olaj 1,5 kk fekete mustármag 2 kk urad dhal ½ kk lepkeszegmag 5 curry levél ½ kk asafoetida ¾ kk...
Töltött háromszögek
Méltán népszerű recept, mostanában minden oldalon fellelhető, bár nem vegetáriánus változatban. A töltelék ízlés szerint variálható. Tökéletes vendégváró, gyors vacsora. Hozzávalók: A tésztához: 80 dkg liszt 2 dkg élesztő 1 kk cukor 3 kk só kb. 1/2 l tej 1 dl olaj A...
Vegetáriánus sólet
A sólet Steiner Kristóf -féle receptjének Hémangi -féle változata. Csupa jó dologból készül, jó sokáig, készüljünk arra, hogy az éjszaka folyamán 12 órát főzzük. Otthon hangulatú étel, krémes, ízes, kellemesen fűszeres, laktató. Muszáj kipróbálni! Hozzávalók: 2,5 dl...
Varázslatos fűszerek
A fűszerek hercegnője című film hősnője, egy indiai lány, a fűszerek mestere. Beszéli a nyelvüket és használja az erejüket. Segítségükkel megoldja a boltjába járó vásárlók problémáit. Ha eltekintünk a meseszerű elemektől, a valóságot láthatjuk: a megfelelően használt...
Hókifli
Hozzávalók: 40 dkg liszt20 dkg vaj1 kk sütőpor4 ek tejföl2 ek porcukoregy csipet só Töltelék:sűrű szilvalekvár A szóráshoz:vaníliás porcukor A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, és simára dolgozzuk. Éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. Másnap vékonyra nyújtjuk,...
Medvehagyma krémleves
Lassan itt a szezon, sőt már a piacon is láttam, bár aranyáron. Nekem még a mélyhűtőben volt tavalyi, amit igyekszem elhasználni. Kellemesen intenzív leves, amit reszelt sajttal vagy pirított kenyérkockákkal tálalunk. Hozzávalók: 1 ek olaj 1/3 kk asafoetida...
Jalebi, az egyik legnépszerűbb indiai édesség
Egy népszerű indiai édesség, a jalebi receptje következi. Egyike azoknak az édességeknek, melyeket cukorszirupba merítünk, így kapják édes ízüket. A recept Manjulától származik. Készítéséhez szükségünk van egy speciális eszközre: egy kiürült ketchup- vagy mustáros...
Macis keksz, nem csak gyerekeknek
Egy weboldalon láttam nemrég ezt a jópofa macis kekszet. A receptet nem néztem, hiszen a hagyományos omlós tészta tökéletes hozzá. Gyereknek tartottam ma főzőtanfolyamot, itt készültek ezek az ennivaló macik. Hozzávalók: 30 dkg liszt 20 dkg vaj 10 dkg porcukor 1 ek...
Répás parata
Indiai kenyérféle sabjikhoz (főételekhez) vagy dálhoz (levesekhez). Esetleg könnyű ebéd, salátával. Hozzávalók: 1 ek olaj 1 ek reszelt gyömbér 1 kk apróra vágott zöld chili ¼ kk asafoetida ½ kk őrölt római kömény ½ kk őrölt koriander 1/3 kk kurkuma 1 közepes sárgarépa...
Köles körözött
Egészséges és tápláló, némiképp elfeledett alapanyag a köles. Ebből készítettem körözöttet. Kenyérre is kenhető, nekem így meglehetősen nehéz (gabona gabonával), ezért szívesebben töltöm paprikába, paradicsomba. Ha valaki vegán változatot szeretne készíteni, nyugodtan...
Tanfolyamaim
VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü
Rólam
Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll.
TovábbIratkozz fel a hírlevelemre























Legutóbbi hozzászólások