Főoldal

Boldog születésnapot!

Boldog születésnapot!

A legízletesebb ételt, amit valaha ettem, a nagymamám főzte. Sosem kóstol bele semmibe főzés közben, mégis épp annyi fűszert és sót tesz az ételbe, amennyi kell. Egyszerű, falusi ételeket készít, azt hiszem, a háború is rákényszerítette arra, hogy a semmiből is...

bővebben
Szilvás lepény

Szilvás lepény

Nagy tepsire való adag A tésztához: 40 dkg liszt 15 dkg cukor 1 dl olaj 1 dkg élesztő egy csipet só 2,5 –3 dl langyos tej A tetejére: 1 kg szilva cukor és fahéj a szóráshoz 10 dkg dió A lisztben elkeverjük a sót és a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az...

bővebben
Töltött cukkini

Töltött cukkini

Megint egy diétás recept. Könnyű, ugyanakkor ízletes étel. Bulgurral vagy rizzsel tálaljuk.   Hozzávalók: 2 kisebb cukkini 2 ek olaj 2 ek darált kápia 1/2 kk asafoetida 1 kk pirospaprika 1/4 kk feketebors 15 dkg túró 10 dkg füstölt tofu 1 kk majoránna 1,5 kk só 1...

bővebben
Tejfölös krumplifőzelék

Tejfölös krumplifőzelék

Vissza a klasszikusokhoz...   Hozzávalók: 1 ek olaj 1/3 kk asafoetida 1 kk pirospaprika 1 kg újkrumpli 3 babérlevél 2 dl tejföl 2 kanál liszt só bors majoránna Az újkrumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk. Egy lábosban felmelegítjük az olajat, beleszórjuk az...

bővebben
Szezámmagos kelt pogácsa

Szezámmagos kelt pogácsa

Hozzávalók: 2 krumpli 1/2 kg liszt 3 evőkanál szezámmag 1,5 dkg élesztő 1 kávéskanál cukor 2 kávéskanál só 1 és 1/2 dl olaj 2,5 dl tej   A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockára vágjuk és megfőzzük. Amikor puha, levesszük a tűzről, leszűrjük és rögtön...

bővebben
Tavaszi zöldborsóleves daragaluskával

Tavaszi zöldborsóleves daragaluskával

A borsó cukor-, fehérje- és vitamintartalma (A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin) magas. Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását.Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium,...

bővebben
Töltött karalábé diétás módon

Töltött karalábé diétás módon

Egy jól sikerült mai ebéd... Hozzávalók: 4 közepes zsenge karalábé 10 dkg pritaminos tofu 15 dkg zsírszegény túró 2 dl 12 %-os tejföl 1 kk pirospaprika 1/3 kk asafoetida (elhagyható) 1/3 kk őrölt feketebors 1 kk majoranna só 1 ek zabkorpa egy csokor petrezselyem...

bővebben
Reformer rántott patisszon

Reformer rántott patisszon

Elöljáróban valljuk be: a rántott patisszon semmilyen módon nem egy reform étel. Diéta szempontjából lehet rossz és lehet rosszabb. Ritkán használom a panírozást, és sajnos nem a rengeteg szénhidrát meg az olaj miatt, amit magába szív, hanem azért, mert utálok...

bővebben
Meggyes pitetorta

Meggyes pitetorta

Egyszerűen és gyorsan elkészíthető meggyes süti, nyári hétvégére. A tésztához: 10 dkg túró 20 dkg liszt 4 ek olaj 6 ek tej 5 dkg cukor 1 vaníliarúd fél citrom héja egy csipet só 1 kk sütőpor A tetejére: 1 kg kimagozott meggy + 5 dkg cukor egy nagy pohár tejföl 4 ek...

bővebben
Diócska

Diócska

Nagyon finom, omlós aprósüti a múltból. Kicsit szöszölős, de megéri! - Hozzávalók: - A tésztához: 25 dkg liszt 20 dkg vaj 8 dkg porcukor 8 dkg darált dió 1 cs vaníliacukor késhegynyi sütőpor - A krémhez: 1,5 dl tej 2 ek keményítő 15 dkg vaj 15 dkg porcukor 10 dkg...

bővebben
Paradicsomos spenót házisajttal

Paradicsomos spenót házisajttal

Nem ígérek semmit, de annyi biztos, hogy spenótos korszakba léptem. Ki-ki döntse el, hogy ez jó hír-e vagy rossz 🙂 Mindenesetre ez a szabdzsi a spenót elkészítésének remek módja. Hozzávalók: 3 ek ghí vagy olaj 8 nagy paradicsom vagy 2 egész paradicsom konzerv ¼ kk...

bővebben
Sajtos rakott tészta

Sajtos rakott tészta

Hozzávalók: 50 dkg penne 1 kisebb padlizsán 1 kisebb kaliforniai paprika 5-6 db aszalt paradicsom 5 dkg vaj 5 dkg liszt 1,2 l tej 3 dl tejszín ½ kk őrölt szerecsendió 1/3 kk asafoetida 1/3 kk frissen őrölt feketebors 2,5 kk só 8 dkg füstölt sajt 20 dkg trappista sajt...

bővebben
Csapáti

Csapáti

A csapáti hagyományos indiai kenyérféle, amelyet mindennap frissen sütnek az étkezéshez. Egyszerű, mégis nagyon ízletes, könnyű gabonaféle, minden szabdzsihoz nagyszerűen illik. - Hozzávalók: 10 dkg fehérliszt 15 dkg teljes kiőrlésű liszt 1,5 kk só kb. 1,5 dl meleg...

bővebben
Mogyoróvajas keksz

Mogyoróvajas keksz

Amikor életemben először megkóstoltam a mogyoróvajat, nem hittem el, hogy vannak, akik ezt szeretik. Nem hittem, hogy használni fogom valaha. Most azonban be kell vallanom, hogy ez az egyik legjobb keksz, amivel eddig találkoztam. Vigyázat! Nagyon nem diétás... De ha...

bővebben
Knackebrot – svéd ropogós kenyér

Knackebrot – svéd ropogós kenyér

Szeretem, ha egy kenyérnek van íze. Emiatt szeretem jobban a teljes kiőrlésű lisztből vagy rozslisztből készült kenyereket a fehér, vagy ál-barna kenyereknél. A knackebrot (Svédországból származó ropogós kenyér) mindig a kedvenceim közé tartozott, már régóta vadásztam...

bővebben
Panír (házisajt) pakora

Panír (házisajt) pakora

Azon gondolkodtam, hogy néha a főzés hétköznapi tevékenységnek tűnik. Pedig egyáltalán nem az, hisz egész életünket végigkíséri. Főzünk, ha ünnepelünk, főzünk, ha meghal valaki. Főzünk szeretetből, főzünk, ha gondoskodni akarunk. Főzünk, ha örülünk, és főzünk, hogy...

bővebben
Szénhidrátfüggők könyve

Szénhidrátfüggők könyve

Érdekes könyvre bukkantam a minap. Richard F. Heller és Rachael F. Heller Szénhidrátfüggők könyve című kiadványáról van szó. Olyan érthetően, logikusan magyarázza el testünk (vagy az anyagcsere) működését, hogy az már zavarba ejtően egyszerű. Nem egy szimpla...

bővebben
Gofri tojásmentesen

Gofri tojásmentesen

A tojásmentes gofri receptjét nagyon sokan kérték tőlem, úgyhogy felteszem ide is. A liszt egy részét cserélhetjük teljes kiőrlésű lisztre, de csak óvatosan, mert könnyen leragad, és sosem fogjuk kivakarni a sütőből. Ugyanez a helyzet a nádcukorral is. A gofri nem az...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek