Chatpate aloo
Főételek, Összes recept, Szabdzsi
Egy népszerű sabji punjabi változata Tarla Dalaltól, aki azt ajánlja, mangó csatnit szolgáljunk fel ehhez az ételhez. Mivel meleg van, és mangó csatni amúgy sem volt itthon, zöldsalátát csináltam hozzá. Hozzávalók (1 csésze = 2,5 dl): 3 csésze krumpli...
Káposztás pogácsa
Főzés szempontjából sűrű nap a mai, babos zakuszka készül, valamint citrom- és chili pickle. Eszembe jutott, hogy sütök egy kis káposztás pogácsát is. Hozzávalók: 1 kisebb fej káposzta 50 dkg liszt 1,5 dl olaj 2 dkg élesztő kb. 1,5 dl tejföl 1 tk. cukor 3 tk só őrölt...
Tejfölös zöldbabfőzelék
Íme egy klasszikus főzelékrecept, néha ilyen is kell. Hozzávalók: 2 ek olaj 1/3 kk asafoetida 2 kk pirospaprika 60 dkg zöldbab só bors 250 g tejföl 3 lapos ek liszt Megtisztítjuk és feldaraboljuk a zöldbabot. Egy lábosban felmelegítjük az olajat, beleszórjuk az...
Élünk még
Pár hónappal ezelőtt láttam utoljára a blogot, és ma felfigyeltem az aktuális bejegyzésre. A szerzője egy fiatal anyuka, aki arról ír, hogy most van túl egy kemoterápiás kezelésen. Ezzel fejezi be a posztot: „Hátbaveregetés jár magamnak: jó voltál csajszi, így...
Mediterrán kenyér öregtésztával
Ha nem a dagasztás nélküli kenyeret sütöm, akkor általában Limara jól bevált fehér kenyere az alap. Jól variálható, szinte elronthatatlan. Az öregtészta, ami egy túlkelt tészta, sokkal jobb állagot, zamatot kölcsönöz a kenyérnek, mintha kizárólag élesztővel készülne....
Szendvicskrém vörös lencséből
A lencse az egyik legjobb fehérjeforrás a vegetáriánusok számára. Szénhidráttartalma is jelentős, de glikémiás indexe alacsony, lassan felszívódó szénhidrátforrás, ezért cukorbetegek számára is megfelelő. Ez az ízletes szendvicskrém gyorsan elkészül és hűtőben sokáig...
Boldog születésnapot!
A legízletesebb ételt, amit valaha ettem, a nagymamám főzte. Sosem kóstol bele semmibe főzés közben, mégis épp annyi fűszert és sót tesz az ételbe, amennyi kell. Egyszerű, falusi ételeket készít, azt hiszem, a háború is rákényszerítette arra, hogy a semmiből is...
Szilvás lepény
Nagy tepsire való adag A tésztához: 40 dkg liszt 15 dkg cukor 1 dl olaj 1 dkg élesztő egy csipet só 2,5 –3 dl langyos tej A tetejére: 1 kg szilva cukor és fahéj a szóráshoz 10 dkg dió A lisztben elkeverjük a sót és a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az...
Töltött cukkini
Megint egy diétás recept. Könnyű, ugyanakkor ízletes étel. Bulgurral vagy rizzsel tálaljuk. Hozzávalók: 2 kisebb cukkini 2 ek olaj 2 ek darált kápia 1/2 kk asafoetida 1 kk pirospaprika 1/4 kk feketebors 15 dkg túró 10 dkg füstölt tofu 1 kk majoránna 1,5 kk só 1...
Tejfölös krumplifőzelék
Vissza a klasszikusokhoz... Hozzávalók: 1 ek olaj 1/3 kk asafoetida 1 kk pirospaprika 1 kg újkrumpli 3 babérlevél 2 dl tejföl 2 kanál liszt só bors majoránna Az újkrumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk. Egy lábosban felmelegítjük az olajat, beleszórjuk az...
Szezámmagos kelt pogácsa
Hozzávalók: 2 krumpli 1/2 kg liszt 3 evőkanál szezámmag 1,5 dkg élesztő 1 kávéskanál cukor 2 kávéskanál só 1 és 1/2 dl olaj 2,5 dl tej A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockára vágjuk és megfőzzük. Amikor puha, levesszük a tűzről, leszűrjük és rögtön...
Tavaszi zöldborsóleves daragaluskával
A borsó cukor-, fehérje- és vitamintartalma (A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin) magas. Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását.Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium,...
Töltött karalábé diétás módon
Egy jól sikerült mai ebéd... Hozzávalók: 4 közepes zsenge karalábé 10 dkg pritaminos tofu 15 dkg zsírszegény túró 2 dl 12 %-os tejföl 1 kk pirospaprika 1/3 kk asafoetida (elhagyható) 1/3 kk őrölt feketebors 1 kk majoranna só 1 ek zabkorpa egy csokor petrezselyem...
Aki ételt ad…
Aki ételt ad, szeretet ad. Ha van kiről gondoskodnod, akkor van kit szeretned. (Fb-os szerencsesüti 🙂
Reformer rántott patisszon
Elöljáróban valljuk be: a rántott patisszon semmilyen módon nem egy reform étel. Diéta szempontjából lehet rossz és lehet rosszabb. Ritkán használom a panírozást, és sajnos nem a rengeteg szénhidrát meg az olaj miatt, amit magába szív, hanem azért, mert utálok...
Meggyes pitetorta
Egyszerűen és gyorsan elkészíthető meggyes süti, nyári hétvégére. A tésztához: 10 dkg túró 20 dkg liszt 4 ek olaj 6 ek tej 5 dkg cukor 1 vaníliarúd fél citrom héja egy csipet só 1 kk sütőpor A tetejére: 1 kg kimagozott meggy + 5 dkg cukor egy nagy pohár tejföl 4 ek...
Diócska
Nagyon finom, omlós aprósüti a múltból. Kicsit szöszölős, de megéri! - Hozzávalók: - A tésztához: 25 dkg liszt 20 dkg vaj 8 dkg porcukor 8 dkg darált dió 1 cs vaníliacukor késhegynyi sütőpor - A krémhez: 1,5 dl tej 2 ek keményítő 15 dkg vaj 15 dkg porcukor 10 dkg...
Paradicsomos spenót házisajttal
Főételek, Összes recept, Szabdzsi
Nem ígérek semmit, de annyi biztos, hogy spenótos korszakba léptem. Ki-ki döntse el, hogy ez jó hír-e vagy rossz 🙂 Mindenesetre ez a szabdzsi a spenót elkészítésének remek módja. Hozzávalók: 3 ek ghí vagy olaj 8 nagy paradicsom vagy 2 egész paradicsom konzerv ¼ kk...
Sajtos rakott tészta
Hozzávalók: 50 dkg penne 1 kisebb padlizsán 1 kisebb kaliforniai paprika 5-6 db aszalt paradicsom 5 dkg vaj 5 dkg liszt 1,2 l tej 3 dl tejszín ½ kk őrölt szerecsendió 1/3 kk asafoetida 1/3 kk frissen őrölt feketebors 2,5 kk só 8 dkg füstölt sajt 20 dkg trappista sajt...
Csapáti
A csapáti hagyományos indiai kenyérféle, amelyet mindennap frissen sütnek az étkezéshez. Egyszerű, mégis nagyon ízletes, könnyű gabonaféle, minden szabdzsihoz nagyszerűen illik. - Hozzávalók: 10 dkg fehérliszt 15 dkg teljes kiőrlésű liszt 1,5 kk só kb. 1,5 dl meleg...
Tanfolyamaim
VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü
Rólam
Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll.
TovábbIratkozz fel a hírlevelemre




















Legutóbbi hozzászólások