Főoldal

Káposzta-csicseriborsó sabji

Káposzta-csicseriborsó sabji

Hozzávalók: 10 dkg csicseriborsó3 ek olaj2 kk római kömény1 zöld chili apróra vágva (ízlés szerint)1/3 kk asafoetida½ kk kurkuma80 dkg káposzta1,5 kk sóegy csokor korianderlevél apróra vágva A csicseriborsót éjszakai áztatás után puhára főzzük. A káposztát...

bővebben
Ha tökéletes rizst szeretnél

Ha tökéletes rizst szeretnél

A rizs főzésére volt egy jól bevált módszerem. Biztos voltam benne, hogy én ezen már sosem fogok változtatni. Nemrég azonban két forrásból is hallottam egy apró trükköt, ami nagyon bevált. Néhány hete mesélte először valaki, hogy egy ájurvéda klinikán úgy főzik a...

bővebben
Mogyorós, csokis répás sütemény

Mogyorós, csokis répás sütemény

Hozzávalók: 20 dkg finomra reszelt sárgarépa15 dkg barna cukor (vagy nyírfacukor)1 dl olaj2 dl joghurt vagy tej15 dkg liszt (fehér és teljes kiőrlésű fele-fele arányban)1 kk szódabikarbóna1 kk sütőpor1/2 kk őrölt szerecsendió1/2 kk őrölt fahéj½ kk gyömbérpor6 dkg...

bővebben
Brassói vegetáriánus módra

Brassói vegetáriánus módra

Nem, nem szójával 🙂 Hozzávalók: 3 l tejből paneer, házisajtolaj½ kk asafoetida1 kávéskanál majoránna1 kg krumplisó, borspirospaprika -A krumplit meghámozzuk és kockára vágjuk. Az összeállt, megkeményedett házisajtot szintén felkockázzuk. Az olajat felhevítjük, és...

bővebben
Medvehagymás-tökmagos pogácsa

Medvehagymás-tökmagos pogácsa

Hozzávalók: 60 dkg liszt30 dkg vaj1 nagyobb krumpli2 dkg friss élesztő1 kk cukor2 dl tejfölkb. 1 dl tej3 kk só6 kanál medvehagyma pesto (vagy apróra vágott friss medvehagyma)10 dkg tökmag A krumplit héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és villával összetörjük. A...

bővebben
Medvehagyma pesto

Medvehagyma pesto

Elismerem, nem a legaktuálisabb. A mélyhűtőből szedtem elő a medvehagymát, mivel most volt szükségem a pestora. Aki teheti, próbálja ki, aki nem, annak várnia kell néhány hónapot... Hozzávalók: 10 dkg medvehagyma10 dkg pirított kesudió1 dl olívaolaj5 dkg reszelt...

bővebben
Uborka raita

Uborka raita

Joghurtos indiai uborka saláta, amely kellemesen hűsít a nyári napokban. Hozzávalók: 2 kígyóuborka3 dl joghurt1,5 kk só1 kk őrölt római köményegy csipet őrölt chili¼ kk asafoetida Az uborkát lereszeljük, elkeverjük egy csipet sóval, és fél órán át állni hagyjuk. Ha...

bővebben
Padlizsános lecsó

Padlizsános lecsó

Használjuk ki a nyarat, amikor ízes-friss zöldségekkel van tele a kert és a piac. Lehet, hogy télen is kapunk paprikát és paradicsomot, de az íze garantáltan nem olyan, mint most. A lecsó ízletes és könnyű ebéd, percek alatt elkészül. Bátran variáljuk más...

bővebben
Köleses patisszon lecsó

Köleses patisszon lecsó

A „mi van a hűtőben” gondolatsor szülte egytálétel. Jó lett, megtartom. Hozzávalók: 1 ek kókuszzsír vagy olaj¼ kk asafoetida (vagy hagyma)3 paprika1 patisszon1 kk pirospaprikaegy csipet őrölt feketebors5 paradicsom1 kk cukor2 kk só6 ek köles Előkészítjük a...

bővebben
A Kollath-reggeli

A Kollath-reggeli

A korábban divatos nézetekkel ellentétben ma már tudjuk, hogy mennyire fontos teljes értékű reggelivel kezdeni a napot. Sokan hallották már, de talán kevesebben próbálták ki a Kollath Werner német orvos nevéhez kötődő Kollath-reggelit, melynek fogyasztói csodákat...

bővebben
Nyári (kapros) zöldbabfőzelék

Nyári (kapros) zöldbabfőzelék

Hozzávalók: 50 dkg friss zöldbab (megtisztítva, összevágva)2 ek liszt2 dl kefír (vagy tejföl)1,5 kk pirospaprika½ kk asafoetida (vagy fokhagyma)egy csipet őrölt feketeborsegy csokor apróra vágott kaporsó A zöldbabot feltesszük főni annyi vízben, ami épp ellepi. Közben...

bővebben
Fűszeres csicseriborsó snack

Fűszeres csicseriborsó snack

Egészséges, fehérjedús snack, amely ízlés szerint fűszerezhető. Hozzávalók: 50 dkg csicseriborsó 4 ek olaj 1 kk őrölt római kömény 1 kk őrölt koriander ½ kk asafoetida 1 kk chat masala ¼ kk őrölt chilipor (elhagyható) 2,5 kk feketesó (lehet Himalaya só is) A...

bővebben
Cukkinikrém

Cukkinikrém

Pirítóshoz, sós péksüteményekhez. Amennyire egyszerű, annyira finom, szóval vigyázat, gyorsan fogy! Hozzávalók: 2 ek kókuszzsír (vagy olaj) ½ kk asafoetida (vagy fokhagyma) 1 közepes cukkini 1 kápia paprika egy csipet feketebors 1 kk só A kápiát csíkokra vágjuk, a...

bővebben
Pita kenyér

Pita kenyér

Napjainkra a pita kenyér salátával, humusszal és falafellel töltve méltán nagy népszerűségre tett szert. Otthon is könnyedén elkészíthető, ha nem fogy el az összes, mehet a mélyhűtőbe. Hozzávalók: 40 dkg liszt (fele fehér, fele teljes kiőrlésű) 2 kk só 1 kk cukor 2...

bővebben
Rakott cukkini

Rakott cukkini

Lecsóval rakott, sajtos cukkini, igazi nyári, könnyű semmiség. Hozzávalók: 2 cukkini 1 ek kókuszzsír (olaj) 4 paprika ¼ kk asafoetida (vagy hagyma, aki azzal főz) 1 kk pirospaprika egy csipet bors 4 paradicsom 1 kk cukor 2 kk só 15 dkg reszelt sajt A cukkinit...

bővebben
Nimbu pani – ájurvédikus frissítő

Nimbu pani – ájurvédikus frissítő

A nimbu pani a limonádé indiai formája. Az első kortynál még meglepő lehet a sós íz, utána már meg lehet szokni, sőt, megszeretni. Kellemesen frissít és hűt, pótolja a víz- és sóveszteséget. Hozzávalók: 2 lime leve 1 citrom leve 6 ek cukor egy csipet őrölt római...

bővebben
Egyszerű epres süti

Egyszerű epres süti

Ez itt a világ leggyorsabb és legegyszerűbb epres sütije. Hozzávalók: 10 dkg cukor 8 dkg vaj kb. 2 dl tej 20 dkg liszt 1 csapott kk őrölt fahéj 1 kk sütőpor 1 kk szódabikarbóna 30 dkg eper Az epret megmossuk és apróra vágjuk. A vajat és a cukrot simára keverjük,...

bővebben
Punjabi chola

Punjabi chola

Néhány napja láttam az Étel, ital, kicsi Vú-n ezt az ételt, Viki megállapította: a legjobb, ami a csicseriborsóval történhet. Eszembe jutott, hogy én is kinéztem már korábban egy Tarla Dalal-féle változatot, amit ezen fellelkesedve meg is csináltam. Jellegét tekintve...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek