Reform zöldbabfőzelék
Nemrég kaptam egy olvasói levelet, aminek írója megkért, hogy küldjek olyan főzelék receptet, amely diétás, egészséges, ugyanakkor finom is. Meg is született az ötlet, amit persze kipróbálás nélkül nem adnék ki a kezemből. Bizonyítékom most nincs rá, de remélem...
Csokitorta
Egy családi szülinap alkalmából készítettem tegnap ezt a csokitortát, a már sokszor bevált mézeslapos recept alapján. - - Csokitorta Hozzávalók (egy normál méretű tortához): A 6 laphoz: 15 dkg vaj 15 dkg cukor 0,8 dl tej 3 ek méz 1 tk szódabikarbóna 1 tk sütőpor 50...
Paradicsom-tamarind csatni
Összes recept, Saláták, csatnik
A csatnik – édes, ugyanakkor csípős szószok – feladata, hogy kiemeljék a többi étel ízét, valamint segítsék a több fogásból álló lakomák emésztését. Csak néhány teáskanálnyit szolgáljunk fel belőle! Azt mondják, hogy a jó csatni olyan csípős, hogy nem lehet megenni,...
Karfiol-panír szamósza és némi könnyed olvasnivaló
Az utolsó Kifőztük-be sütöttem ezt a szamószát. Amikor azt írom, hogy Kifőztük, szinte minden alkalommal eltévesztem, és első nekifutásra Kivagyok-ot írok. A Kivagyok egy néhány oldalas újság volt, amit 2002-ben kezdtünk el, és könnyű nyári olvasmányként a Sziget...
Cukkini kofta
Főételek, Összes recept, Szabdzsi
A kofta igen népszerű étel Indiában. Rengeteg változata ismert ennek a zöldségből készült sült golyónak, melyet általában fűszeres paradicsomszószban tálalhat. Készülhet karfiolból, cukkiniből, káposztából, zöldborsóból, vegyes zöldségekből vagy akár házisajtból is....
Zöldborsós parata
A töltött parata zöldborsós formája, ráérős napok reggelije. - - - Hozzávalók: 20 dkg teljes kiõrlésû liszt 10 dkg fehér liszt 5 ek vaj 1 dl meleg víz 2 kk só - A töltelékhez: 2 ek ghí vagy olaj 1 ek apróra vágott zöldpaprika 2 cm hosszú friss gyömbér finomra reszelve...
Dahi szabdzsi – sült zöldségek fűszeres joghurtban
Főételek, Összes recept, Szabdzsi
Ez a receptem a Kifőztük 6. számában jelent meg. Nagyon ízletes szabdzsi, amely azoknál is sikert arat, akik még csupán barátkoznak az indiai ízekkel, fűszerekkel. Gyorsan elkészíthető, ünnepi étkezések kedvelt fogása. - - Hozzávalók: 60 dkg krumpli 1 közepes fej...
Sambar dhál – indiai mungóbab leves
Indiában a szárított borsó- és babféléket dhálnak nevezik, éppúgy, mint a belõlük készült leveseket, melyek nem hiányozhatnak egyetlen fõétkezésbõl sem. A dhálok vasban és B vitaminban gazdagok, és vegetáriánusok számára a fehérje fõ forrásai. A védikus hagyományokat...
Rétesalma szezon
Tegnap reggel a piacon ért a hatalmas zápor, de ez nem akadályozott meg abban, hogy még gyorsan vegyek 3 kg rétesalmát. Ez a halványsárga, leveses alma csak ilyenkor kapható, és a legkiválóbb fajta almás béles készítéséhez. Ne hagyjátok ki! Recept itt....
Szilvásgombóc
A szilvásgombóc tipikusan nagymamás étel. A szó hallatán mindenkinek a jófajta, házi, nagymama által készített gombóc jut eszébe. Érdekes, hogy néhány ételt mennyire korosztályhoz kötünk. Egy barátom megjegyezte a minap – amikor látta, hogy a kamra néhány polca már...
Málnás malpura
Ezt a receptet is a Kifőztük 5. számába készítettem egy hónapja. A malpura több szempontból is ideális édesség a nyári szezonban. Egyrészt a gyümölcsszezonban ízletes joghurtot készíthetünk friss gyümölcsből, másrészt a joghurt kellemesen hűt a nyári melegben. - -...
Zöldborsóval töltött krumpli tikki
Ebben a nagy hőségben szinte egyáltalán nem főzök, csak a kötelező dolgok vannak terítéken (ma például két recept készül a következő Kifőztükbe). Viszont nem tettem még fel az utolsó számba készült ételeket, tehát jöjjön az első. - - Hozzávalók: 60 dkg krumpli 1...
Jamie Oliver szösszenet
Ezt most találtam, és mélységesen egyetértek vele, mondhatni a szívemből szól Jamie Oliver üzenete a háziasszonyoknak: "Legyen öröm a főzés, friss és jó alapanyagokból. Tudom, hogy mindenki nagyon elfoglalt, állandó rohanásban vagyunk, de igazán nem sok idő és...
Csőben sült palacsinta
Szinték a Kifőztük 4. számába készült: Bár a palacsintát általában édességként tartjuk számon, ne feledjük, hogy sós töltelékkel és mártással ízletes főétel is lehet. Spenótszezonban kötelező! Hozzávalók: A palacsintához: 20 dkg liszt ½ kávéskanál cukor 1 kávéskanál...
Epres halava – indiai darapuding
Ez a recept a Kifőztük 4. számába készült. A halava az egyik népszerűbb indiai desszert. Sokféleképpen ízesíthető, pl. gyümölcsökkel, olajos magvakkal, fűszerekkel, mint a kardamom vagy a fahéj, de akár karamellizált cukrot vagy kakaót is tehetünk bele. Ez a változat...
Kovászos uborka – a hivatalos nyári szezon kezdete
Befőzés, Összes recept, Saláták, csatnik
Valljuk be, a kovászos uborka része a magyar nyárnak. Bár sokan azt állítják, elkészítéséhez nincs feltétlenül szükség nyári melegre és napsütésre, mégis ekkor az igazi. A jól behűtött, kellően érett kovászos uborkának senki nem tud ellenállni. (Bár van egy Angliából...
Itt az ideje a bodzaszörp főzésnek
- Végre virágzik a bodza! Nagyon szeretem a virágokból áradó jellegzetes, édes illatot. Az útszélen lépten-nyomon bodzabokorral találkozhatunk, ami aztán mindig a bodzaszörpöt juttatja eszembe. A hétfői szabadnapot kihasználva el is mentünk, és jó sok bodzavirágot...
Tejszínes spárgakrémleves
Ízlés kérdése, én nem szeretem a fehér spárgát. Az íze sem olyan, mint a zöldnek, már többször befürödtem vele, amikor zöld híján fehéret vettem, mert sokkal fásabb volt. És persze a zöldet nem olyan macerás megpucolni. Idén még csak csőben sült spárgát és ehhez...
Spárga újkrumplival
- - Az alábbi recept forrása Chili és vanília, aki biztosan sokak számára ismerős, hisz egyike az első gasztrobloggereknek Magyarországon, számos TV-műsor szakértője, és nemrég szakácskönyvet is adott ki. Az eredeti recept megtalálható nála, itt aszerint módosult,...
Zöldfűszeres sós muffin
Igen, mostanában muffinban utazom. Azért, mert ha valaki jön, és ez gyorsan derül ki, ezt a legegyszerűbb elkészíteni. És ha hozzám vendég jön, készüljön rá, hogy ennie kell! Emellett a muffin izgalmas is, mert annyiféleképpen lehet ízesíteni. Bevallom, nem rajongok...
Tanfolyamaim
VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü
Rólam

Iratkozz fel a hírlevelemre
Legutóbbi hozzászólások