Főoldal

Reform zöldbabfőzelék

Reform zöldbabfőzelék

Nemrég kaptam egy olvasói levelet, aminek írója megkért, hogy küldjek olyan főzelék receptet, amely diétás, egészséges, ugyanakkor finom is. Meg is született az ötlet, amit persze kipróbálás nélkül nem adnék ki a kezemből. Bizonyítékom most nincs rá, de remélem...

bővebben
Csokitorta

Csokitorta

Egy családi szülinap alkalmából készítettem tegnap ezt a csokitortát, a már sokszor bevált mézeslapos recept alapján. - - Csokitorta Hozzávalók (egy normál méretű tortához): A 6 laphoz: 15 dkg vaj 15 dkg cukor 0,8 dl tej 3 ek méz 1 tk szódabikarbóna 1 tk sütőpor 50...

bővebben
Paradicsom-tamarind csatni

Paradicsom-tamarind csatni

A csatnik – édes, ugyanakkor csípős szószok – feladata, hogy kiemeljék a többi étel ízét, valamint segítsék a több fogásból álló lakomák emésztését. Csak néhány teáskanálnyit szolgáljunk fel belőle! Azt mondják, hogy a jó csatni olyan csípős, hogy nem lehet megenni,...

bővebben
Cukkini kofta

Cukkini kofta

  A kofta igen népszerű étel Indiában. Rengeteg változata ismert ennek a zöldségből készült sült golyónak, melyet általában fűszeres paradicsomszószban tálalhat. Készülhet karfiolból, cukkiniből, káposztából, zöldborsóból, vegyes zöldségekből vagy akár házisajtból is....

bővebben
Zöldborsós parata

Zöldborsós parata

A töltött parata zöldborsós formája, ráérős napok reggelije. - - - Hozzávalók: 20 dkg teljes kiõrlésû liszt 10 dkg fehér liszt 5 ek vaj 1 dl meleg víz 2 kk só - A töltelékhez: 2 ek ghí vagy olaj 1 ek apróra vágott zöldpaprika 2 cm hosszú friss gyömbér finomra reszelve...

bővebben
Sambar dhál – indiai mungóbab leves

Sambar dhál – indiai mungóbab leves

Indiában a szárított borsó- és babféléket dhálnak nevezik, éppúgy, mint a belõlük készült leveseket, melyek nem hiányozhatnak egyetlen fõétkezésbõl sem. A dhálok vasban és B vitaminban gazdagok, és vegetáriánusok számára a fehérje fõ forrásai. A védikus hagyományokat...

bővebben
Rétesalma szezon

Rétesalma szezon

Tegnap reggel a piacon ért a hatalmas zápor, de ez nem akadályozott meg abban, hogy még gyorsan vegyek 3 kg rétesalmát. Ez a halványsárga, leveses alma csak ilyenkor kapható, és a legkiválóbb fajta almás béles készítéséhez. Ne hagyjátok ki! Recept itt....

bővebben
Szilvásgombóc

Szilvásgombóc

A szilvásgombóc tipikusan nagymamás étel. A szó hallatán mindenkinek a jófajta, házi, nagymama által készített gombóc jut eszébe. Érdekes, hogy néhány ételt mennyire korosztályhoz kötünk. Egy barátom megjegyezte a minap – amikor látta, hogy a kamra néhány polca már...

bővebben
Málnás malpura

Málnás malpura

Ezt a receptet is a Kifőztük 5. számába készítettem egy hónapja. A malpura több szempontból is ideális édesség a nyári szezonban. Egyrészt a gyümölcsszezonban ízletes joghurtot készíthetünk friss gyümölcsből, másrészt a joghurt kellemesen hűt a nyári melegben. - -...

bővebben
Zöldborsóval töltött krumpli tikki

Zöldborsóval töltött krumpli tikki

Ebben a nagy hőségben szinte egyáltalán nem főzök, csak a kötelező dolgok vannak terítéken (ma például két recept készül a következő Kifőztükbe). Viszont nem tettem még fel az utolsó számba készült ételeket, tehát jöjjön az első. - - Hozzávalók: 60 dkg krumpli 1...

bővebben
Jamie Oliver szösszenet

Jamie Oliver szösszenet

Ezt most találtam, és mélységesen egyetértek vele, mondhatni a szívemből szól Jamie Oliver üzenete a háziasszonyoknak: "Legyen öröm a főzés, friss és jó alapanyagokból. Tudom, hogy mindenki nagyon elfoglalt, állandó rohanásban vagyunk, de igazán nem sok idő és...

bővebben
Csőben sült palacsinta

Csőben sült palacsinta

Szinték a Kifőztük 4. számába készült: Bár a palacsintát általában édességként tartjuk számon, ne feledjük, hogy sós töltelékkel és mártással ízletes főétel is lehet. Spenótszezonban kötelező! Hozzávalók: A palacsintához: 20 dkg liszt ½ kávéskanál cukor 1 kávéskanál...

bővebben
Epres halava – indiai darapuding

Epres halava – indiai darapuding

Ez a recept a Kifőztük 4. számába készült. A halava az egyik népszerűbb indiai desszert. Sokféleképpen ízesíthető, pl. gyümölcsökkel, olajos magvakkal, fűszerekkel, mint a kardamom vagy a fahéj, de akár karamellizált cukrot vagy kakaót is tehetünk bele. Ez a változat...

bővebben
Itt az ideje a bodzaszörp főzésnek

Itt az ideje a bodzaszörp főzésnek

- Végre virágzik a bodza! Nagyon szeretem a virágokból áradó jellegzetes, édes illatot. Az útszélen lépten-nyomon bodzabokorral találkozhatunk, ami aztán mindig a bodzaszörpöt juttatja eszembe. A hétfői szabadnapot kihasználva el is mentünk, és jó sok bodzavirágot...

bővebben
Tejszínes spárgakrémleves

Tejszínes spárgakrémleves

Ízlés kérdése, én nem szeretem a fehér spárgát. Az íze sem olyan, mint a zöldnek, már többször befürödtem vele, amikor zöld híján fehéret vettem, mert sokkal fásabb volt. És persze a zöldet nem olyan macerás megpucolni. Idén még csak csőben sült spárgát és ehhez...

bővebben
Spárga újkrumplival

Spárga újkrumplival

- - Az alábbi recept forrása Chili és vanília, aki biztosan sokak számára ismerős, hisz egyike az első gasztrobloggereknek Magyarországon, számos TV-műsor szakértője, és nemrég szakácskönyvet is adott ki. Az eredeti recept megtalálható nála, itt aszerint módosult,...

bővebben
Zöldfűszeres sós muffin

Zöldfűszeres sós muffin

Igen, mostanában muffinban utazom. Azért, mert ha valaki jön, és ez gyorsan derül ki, ezt a legegyszerűbb elkészíteni. És ha hozzám vendég jön, készüljön rá, hogy ennie kell! Emellett a muffin izgalmas is, mert annyiféleképpen lehet ízesíteni. Bevallom, nem rajongok...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek