Főoldal

Bodzaszörp

Bodzaszörp

A napokban sorra jelennek meg a bodzaszörp receptek. Természetesen én sem hagyhatom ki e remek italt. Valójában csak tavaly csináltam először, de az annyira jól sikerült, hogy már napok óta figyeltem, mikor lehet végre bodzavirágot szedni. Két hete bontottam ki az...

bővebben
Tejfölös zöldbabpörkölt

Tejfölös zöldbabpörkölt

Ezt az ételt gyakran készítem. A nyári hónapokban a legjobb, amikor friss zöldbabból főzhetjük. Könnyű, ízletes és gyors ebéd, kb. fél óra alatt elkészül. Nemrég egy bejegyzésben írtam, hogy nyomdai határidő miatt egész héten csak 20 perces ételeket készítettem. Egy...

bővebben
A nagy perec hadművelet

A nagy perec hadművelet

  Mostanában több blogon is megjelent a perec (Lúdanyó, Sajtkukac). Azért is örültem neki, mert régóta mozgatta a fantáziámat, és szerettem volna kipróbálni. A receptek majdnem egyformák, én Sajtkukac Orsiét követtem.  Ropogós lett és finom, elégedett voltam vele....

bővebben
Parázson sült kürtőskalács

Parázson sült kürtőskalács

  Ma egy régóta áhított csúcsot sikerült bevennem: megsütöttem életem első kürtőskalácsát. Már nagyon régen szerettem volna kipróbálni, tavaly meg is vettem a hozzávaló sütőfát, de aztán ripsz-ropsz elmúlt a nyár, és mi kürtőskalács nélkül maradtunk. Ezeket a...

bővebben
Újra a tejről

Újra a tejről

  Néhány napja írtam egy bejegyzést az új boci, Csandan születéséről, ennek kapcsán pedig a tejről. Többen elámultak rajta, hogy a tejet ilyen egyszerűen lehet sűríteni, így rengeteg édesség és más étel alapanyaga lehet. Elhatároztam, hogy megint írok egy keveset a...

bővebben
Tökfőzelék

Tökfőzelék

20 éves voltam, amikor életemben először megkóstoltam a tökfőzeléket. Addig a napig utáltam. Fogalmam sem volt, hogy milyen az íze, de mások sem szerették, ezért én sem. Aztán valaki rábeszélt, hogy kóstoljam meg. Azóta az egyik kedvenc főzelékem. Olcsó, gyorsan...

bővebben
Élet, erő, egészség – a tej

Élet, erő, egészség – a tej

  Tegnap egy gyönyörű kis boci született Krisna-völgyben. Azért is különleges, mert az apja zebu, egy indiai tehénfajta. Krisna-völgyben a teheneket a tejükért tartjuk. A szentírásaink elítélik az állatölést, és arról is írnak, hogy a tej fontos táplálék az ember...

bővebben
Rozmaringos-krumplis lepény

Rozmaringos-krumplis lepény

  Az elmúlt egy hétben nem igazán kerültem fakanál közelébe, ugyanis két könyvet adunk most nyomdába, és az utolsó simításoknak el kellett készülnie hétvégéig. Ma délután végre akadt egy kis szabadidőm, így a héten először főztem olyant, aminek az elkészítése 20...

bővebben
Wokos sabji vegyes zöldségekből

Wokos sabji vegyes zöldségekből

  Indiában a hús nélküli táplálkozásnak több ezer éves gyökerei vannak, melynek alapja az ahimszá, vagyis az erõszakmentesség elve. Az ősi írások szerint az étel a testet, az elmét és a lelket egyaránt táplálja. Ennek ismeretében természetes, hogy a fõzésnek és az...

bővebben
Rakott kel

Rakott kel

  A rakott kelkáposzta is klasszikus étel, nemrég dolgoztam ki a számomra megfelelő vegetáriánus változatot.     Hozzávalók:   3 ek olaj 1 dl rizs ¾ tk só 1 nagy kelkáposzta 2 l tejből panír (házisajt) – elhagyható 2 nagy doboz tejföl 2 tk majoranna ½ tk asafoetida 1...

bővebben
Sós kifli extrákkal

Sós kifli extrákkal

  Ma először sajnáltam, hogy a világháló nem alkalmas ízek közvetítésére. Az utóbbi időben mindig kenyeret sütöttem, és ma beugrott, hogy jó lenne egy kis kifli. Van egy régi receptem, néhányszor már megcsináltam, és elhatároztam, hogy ma egy kicsit felturbózom. A...

bővebben
Beszélgetés Malinivel

Beszélgetés Malinivel

1997-ben Kalkuttából Magyarországra látogatott egy indiai szakácsnő, Malini. Magyar Krisna-hívők meghívására érkezett, hogy főzni tanítsa az érdeklődőket. Az akkori Hare Krisna magazin számára készítettem vele egy riportot, és néhány napja valahogy kezembe akadt ez a...

bővebben
Narancsos-mákos muffin

Narancsos-mákos muffin

Ezt a receptet néhány hete láttam Siccikénél. Nagyon megtetszett, de amikor ki akartam próbálni, kiderült, hogy egy-két hozzávaló hiányzik, ezért ezt-azt helyettesítettem. Nagyon izgalmas, hogy egész mákot használ, amitől rendkívül ízletes lesz a muffin. Pompás az...

bővebben
Biokert III. – növényvédelem és komposztálás

Biokert III. – növényvédelem és komposztálás

  A rövid biokert kurzus utolsó részében Szundargopál arról ír, hogyan tehetjük ellenállóvá növényeinket. Növényvédelem – levek készítése Különböző öntöző és lemosó levekkel növényeinket ellenálóbbá, a terméshozamot nagyobbá, a talajt tápanyagban gazdagabbá tehetjük....

bővebben
A főzés a kertben kezdődik

A főzés a kertben kezdődik

  Mostanában, amikor hazafelé megyek az irodából, szinte mindenki a kertben van. Néhány fóliasátor is felépült a házaknál az elmúlt hetekben. A saját termelésű zöldségeknek és gyümölcsöknek teljesen más az íze, mint a boltinak. Sokkal nagyobb élményt ad, ha valaki...

bővebben
Házi gyógyszer köhögésre

Házi gyógyszer köhögésre

Tegnap reggel figyeltem fel rá, hogy hirtelen kinyíltak a pitypangok Krisna-völgyben. Az egész környék élénksárga színben pompázik. Megörültem neki, mert tavaly készítettem először a virágjából szirupot, és kitűnő gyógyszernek bizonyult köhögés, torokfájás ellen. Ha...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek