Bodzaszörp
A napokban sorra jelennek meg a bodzaszörp receptek. Természetesen én sem hagyhatom ki e remek italt. Valójában csak tavaly csináltam először, de az annyira jól sikerült, hogy már napok óta figyeltem, mikor lehet végre bodzavirágot szedni. Két hete bontottam ki az...
Tejfölös zöldbabpörkölt
Ezt az ételt gyakran készítem. A nyári hónapokban a legjobb, amikor friss zöldbabból főzhetjük. Könnyű, ízletes és gyors ebéd, kb. fél óra alatt elkészül. Nemrég egy bejegyzésben írtam, hogy nyomdai határidő miatt egész héten csak 20 perces ételeket készítettem. Egy...
A nagy perec hadművelet
Mostanában több blogon is megjelent a perec (Lúdanyó, Sajtkukac). Azért is örültem neki, mert régóta mozgatta a fantáziámat, és szerettem volna kipróbálni. A receptek majdnem egyformák, én Sajtkukac Orsiét követtem. Ropogós lett és finom, elégedett voltam vele....
Parázson sült kürtőskalács
Ma egy régóta áhított csúcsot sikerült bevennem: megsütöttem életem első kürtőskalácsát. Már nagyon régen szerettem volna kipróbálni, tavaly meg is vettem a hozzávaló sütőfát, de aztán ripsz-ropsz elmúlt a nyár, és mi kürtőskalács nélkül maradtunk. Ezeket a...
A spenótfőzelék és a pudla találkozása
Nagyon élvezem, hogy már friss spenót van a kertben. Élmény leszedni a harsogó, ropogós, friss leveleket. Gyakran a bőség zavarába kerülök: mi készüljön belőle, spenótfőzelék, tejszínes, házisajtos spenót, paradicsomos spenót, esetleg spenót pakora? Ma a spenótfőzelék...
Újra a tejről
Néhány napja írtam egy bejegyzést az új boci, Csandan születéséről, ennek kapcsán pedig a tejről. Többen elámultak rajta, hogy a tejet ilyen egyszerűen lehet sűríteni, így rengeteg édesség és más étel alapanyaga lehet. Elhatároztam, hogy megint írok egy keveset a...
Tökfőzelék
20 éves voltam, amikor életemben először megkóstoltam a tökfőzeléket. Addig a napig utáltam. Fogalmam sem volt, hogy milyen az íze, de mások sem szerették, ezért én sem. Aztán valaki rábeszélt, hogy kóstoljam meg. Azóta az egyik kedvenc főzelékem. Olcsó, gyorsan...
Élet, erő, egészség – a tej
Tegnap egy gyönyörű kis boci született Krisna-völgyben. Azért is különleges, mert az apja zebu, egy indiai tehénfajta. Krisna-völgyben a teheneket a tejükért tartjuk. A szentírásaink elítélik az állatölést, és arról is írnak, hogy a tej fontos táplálék az ember...
Rozmaringos-krumplis lepény
Az elmúlt egy hétben nem igazán kerültem fakanál közelébe, ugyanis két könyvet adunk most nyomdába, és az utolsó simításoknak el kellett készülnie hétvégéig. Ma délután végre akadt egy kis szabadidőm, így a héten először főztem olyant, aminek az elkészítése 20...
Wokos sabji vegyes zöldségekből
Főételek, Összes recept, Szabdzsi
Indiában a hús nélküli táplálkozásnak több ezer éves gyökerei vannak, melynek alapja az ahimszá, vagyis az erõszakmentesség elve. Az ősi írások szerint az étel a testet, az elmét és a lelket egyaránt táplálja. Ennek ismeretében természetes, hogy a fõzésnek és az...
Rakott kel
A rakott kelkáposzta is klasszikus étel, nemrég dolgoztam ki a számomra megfelelő vegetáriánus változatot. Hozzávalók: 3 ek olaj 1 dl rizs ¾ tk só 1 nagy kelkáposzta 2 l tejből panír (házisajt) – elhagyható 2 nagy doboz tejföl 2 tk majoranna ½ tk asafoetida 1...
Sós kifli extrákkal
Ma először sajnáltam, hogy a világháló nem alkalmas ízek közvetítésére. Az utóbbi időben mindig kenyeret sütöttem, és ma beugrott, hogy jó lenne egy kis kifli. Van egy régi receptem, néhányszor már megcsináltam, és elhatároztam, hogy ma egy kicsit felturbózom. A...
Beszélgetés Malinivel
1997-ben Kalkuttából Magyarországra látogatott egy indiai szakácsnő, Malini. Magyar Krisna-hívők meghívására érkezett, hogy főzni tanítsa az érdeklődőket. Az akkori Hare Krisna magazin számára készítettem vele egy riportot, és néhány napja valahogy kezembe akadt ez a...
Narancsos-mákos muffin
Ezt a receptet néhány hete láttam Siccikénél. Nagyon megtetszett, de amikor ki akartam próbálni, kiderült, hogy egy-két hozzávaló hiányzik, ezért ezt-azt helyettesítettem. Nagyon izgalmas, hogy egész mákot használ, amitől rendkívül ízletes lesz a muffin. Pompás az...
Biokert III. – növényvédelem és komposztálás
A rövid biokert kurzus utolsó részében Szundargopál arról ír, hogyan tehetjük ellenállóvá növényeinket. Növényvédelem – levek készítése Különböző öntöző és lemosó levekkel növényeinket ellenálóbbá, a terméshozamot nagyobbá, a talajt tápanyagban gazdagabbá tehetjük....
Biokert II. – Mit hová ültessünk
Biokert tanfolyamunk második részében Szundargopál, Krisna-völgy főkertésze elmondja, hogy melyik növényt melyik mellé érdemes ültetni.
Biokert I. – Mit, mikor, hogyan
A minitanfolyam első részében tanácsokat olvashatunk arról, hogy mit mikor és hogyan kell ültetni.
A főzés a kertben kezdődik
Mostanában, amikor hazafelé megyek az irodából, szinte mindenki a kertben van. Néhány fóliasátor is felépült a házaknál az elmúlt hetekben. A saját termelésű zöldségeknek és gyümölcsöknek teljesen más az íze, mint a boltinak. Sokkal nagyobb élményt ad, ha valaki...
Házi gyógyszer köhögésre
Tegnap reggel figyeltem fel rá, hogy hirtelen kinyíltak a pitypangok Krisna-völgyben. Az egész környék élénksárga színben pompázik. Megörültem neki, mert tavaly készítettem először a virágjából szirupot, és kitűnő gyógyszernek bizonyult köhögés, torokfájás ellen. Ha...
Egyszerű, mégis nagyszerű krumplis szabdzsi
Főételek, Összes recept, Szabdzsi
Néhány napja ismét a templomi konyhában főztem, akkor próbáltam ki ezt a szabdzsit, és nagyon megtetszett. Az a jó benne, hogy az alapja semmi más, mint krumpli, ami néhány extra ízesítővel nagyon különlegessé varázsolható. Biztosan bekerül a kedvenc receptjeim...
Tanfolyamaim
VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü
Rólam

Iratkozz fel a hírlevelemre
Legutóbbi hozzászólások