Krumplis-káposztás pogácsa kovászolással
Hozzávalók: 15 dkg aktív kovász 40 dkg liszt 1 dl olaj 20 dkg párolt káposzta 20 dkg főtt, tört krumpli 2,5 kk só egy csipet őrölt feketebors 1-1,5 dl langyos tej (vagy víz) Mivel a pogácsát hajnalban dagasztottam, már előző nap elkészítettem a tört, főtt krumplit és...
Ajándékozz főzőtanfolyamot karácsonyra
Lepd meg szeretteidet mesés ízekkel, illatokkal, új receptekkel és tartalmas gondolatokkal! Ajándékozz főzőtanfolyamot! Vásárolj ajándékutalványt bármely tanfolyamunkra, és gazdagítsd családtagjaidat, barátaidat egy jól eső, egészséges, életre szóló élménnyel! Az...
Kovászos kakaós csiga
Néhány hónapja leszámoltam az élesztővel. Másfél hét gondos munkájával nevelgettem egy adag kovászt (a készítését innen vettem: limarapeksege.hu), ami azóta számos kenyér, pogácsa, péksütemény alapját adta. Ha már megvan, egyszerű kezelni, a hűtőben ugyanis remekül...
Sütipecsétes keksz
A sütipecsét régi vágyam volt, de sokáig nem találtam igazán szépet. Nemrég a szentendrei sétálóutcán aztán gyönyörűeket árultak. Annyira, hogy jó fél órát ácsorogtam és nézelődtem. Ismeritek az érzést, amikor akartok venni egy igazán szép dolgot, de legalább 100-féle...
Így készíts paneert, indiai házisajtot
Sabudana vada
Ma van Dívali, a bőség, a gyarapodás, a fény, a tudat tisztaságának ünnepe. Ráma győzelmét ünnepeljük ilyenkor, akinek a történetéről szól a Rámayána, a híres indiai eposz. Indiában fények sokaságát gyújtják ebben az időszakban, ahogy egykor Ráma hazafelé vezető útján...
Vegyes zöldség kari
Főételek, Összes recept, Szabdzsi
Hozzávalók: 2 ek ghi vagy olaj 2 kk római kömény 1 ek reszelt friss gyömbér 1 zöld chili (ízlés szerint) fél kk asafoetida 3/4 kk kurkuma 2,5 kk őrölt koriander 4-5 közepes paradicsom 1 kg vegyes zöldség (lehet: karfiol, zöldbab, zöldborsó, kukorica, cukkini,...
Masala chai
Fűszeres és aromás tea téli estékre. Fűtő hatású, ezért nagyszerű módja a téli betegségek megelőzésének, és épp ezért nyáron jobb kerülni. Hozzávalók (4 személyre): 1 tk gyömbér por egy csipet őrölt feketebors 3-4 cm-es fahéjrúd 5 db szegfűszeg 3 db kardamom 1 tk...
Édes-savanyú tofu
Édes-savanyú tofu Hozzávalók: 30 dkg tofu 2 db kápiapaprika kockára vágva 50 dkg káposzta felcsíkozva 2 db sárgarépa vékonyra szeletelve 4 ek olaj 2 ek tamarindpép 2 kk őrölt római kömény 2 kk só fél kk kurkuma fél kk aszafoetida (elhagyható) fél kk őrölt fekete bors...
Palak chole
Indiai főétel, paradicsomból, spenótból és csicseriborsóból. Nagyszerű választás őszi napokra, hiszen sok fűtő hatású fűszert tartalmaz. Hozzávalók: 3 ek olaj 2 kk római kömény 1 ek friss reszelt gyömbér 1-2 indiai zöld chili apróra vágva (vagy őrölt chili) 2 kk őrölt...
Tarte Tatin – fordított almatorta
Karamellizált fordított almatorta, a legenda szerint a Tatin nővérek találmánya. Nem tudjuk, hogy igaz-e vagy sem, mindenesetre zseniálisat alkotott, aki először készítette. A savanykás alma és az édes karamell találkozása feledhetetlen pillanatokat okoz. Érdemes...
5+1 tipp a tökéletes indiai vacsorához
Jártál már nálam főzőtanfolyam, megvan az Ízek, imák, India és a barátaid folyton nyúznak, hogy mutasd meg nekik is tudásod? Vágj bele, és tündökölj, mint egy igazi indiai háziasszony: 5+1 fontos tipp, amellyel tökéletes indiai vacsorával lepheted meg barátaidat!...
Meggyes-mákos muffin
Meggy helyett szőlővel vagy almával is elkészíthető. Hozzávalók: 25 dkg liszt 10 dkg nyírfacukor 1 kk szódabikarbóna 1 kk sütőpor 8 dkg darált mák egy csipet só 1 dl olaj 2-2,5 dl növényi tej egy marék kimagozott meggy (lehet cukormentes befőtt is) 1 citrom reszelt...
Savanyú krumplileves
Régi korokat idéző leves, abból az időből, amikor még nyáron megaludt a tej. Manapság ez sajnos már ritkán fordul elő, így aki nem tud aludttejhez jutni, készítheti kefírrel is. Hozzávalók: 2 ek olaj 1 kk pirospaprika 60 dkg krumpli megtisztítva, kockára vágva 2...
Ketchup házilag
Senkit nem kell meggyőzni arról, hogy a házi készítésű ételek ízletesebbek, olcsóbbak, mint a boltban vásároltak, ráadásul pontosan tudjuk, hogy mi került az üvegbe. Hozzávalók: 1,5 kg kápiapaprika 2 kg paradicsom 3 ek olaj 1 kk asafoetida 2 ek reszelt friss gyömbér 2...
Ratatouille – avagy lecsó franciául
Hozzávalók: 4 ek olaj 1 közepes padlizsán 1 közepes cukkini 4-5 paprika (lehet vegyes, több színű) 1/3 kk aszafoetida (vagy hagyma) egy csipet õrölt feketebors egy nagy csokor friss zöldfûszer (bazsalikom, kakukkfű, oregánó) 8 db paradicsom só Elõször elõkészítjük a...
Uborkás limonádé – a tökéletes ital kánikulára
Egész délután villámlott, az eső esett, a hőmérséklet azonban változatlan. Hétvégén várható csak a lehűlés, aztán valószínűleg kezdődik elölről. Valljuk be, azért ez nem annyira meglepő nyáron. Az időrást nem tudjuk kedvünk szerint változtatni, azt azonban...
Nyári étkezéssel a kánikula ellen
Azt mondják, hétvégén már jön az enyhülés, de addig még túl kell élni a kánikulát. Az ájurvéda nagy segítséget nyújt ebben, hiszen évszakonként változtatja az étkezést, és azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy Indiában aztán tudják, hogy mi az a hőség. Mit együnk,...
Szilvás galette
A galette, a franciák pitéje édes és sós változatban is létezik. Azt mondják, már a 12. században is ismert volt. Napjainkban a legismertebb a Normandiában, vízkeresztkor készített édesség. Ebbõl a mennyiségbõl 3 kisebb vagy két nagyobb méretû darab lesz. Hozzávalók:...
Gazpacho
Az étel, ami ezekben a napokban minden igényt kielégít. Könnyű, üdítő és nem kell hozzá beindítani a tűzhelyet. Hozzávalók: 1 kígyóuborka 1 zöld pritamin 1 sárga pritamin 6 nagyobb, lédús paradicsom 1 kis szelet kenyér 2 ek olívaolaj 2 kk só ¼ kk asafoetida...
Tanfolyamaim
VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü
Rólam

Iratkozz fel a hírlevelemre
Legutóbbi hozzászólások