Főoldal

Medu vada

Medu vada

A medu vada tradicionális dél-indiai étel, urad dhalból (fekete lencséből) készül. Ehhez az ízletes és gyorsan elkészülő sós csemegéhez sambart vagy kókuszcsatnit tálalnak.   Hozzávalók: 2,5 dl felezett urad dhal egy kis darab zöld erős paprika (ízlés szerint) 8...

bővebben
Kela malpua

Kela malpua

Ma van Gaura Purnima, annak az évfordulója, hogy Isten Caitanya Mahaprabhu személyében 1486-ban megjelent Indiában, Navadvipa városában. Holdfogyatkozás volt azon az estén, és ilyenkor Indiában az emberek megfürdenek a Gangeszban, vagy más szent folyóban, miközben...

bővebben
Káposzta-sült krumpli sabji

Káposzta-sült krumpli sabji

Gyorsan elkészíthető egytálétel. Bár csak krumpliból és káposztából áll, mégis ízletes. Hozzávalók: 3 ek aolaj 2 kk feketemustármag 1-2 apró szárított chili ¾ kk asafoetida ½ kk kurkuma egy fél fejeskáposzta vékonyra gyalulva vagy vágva 3-4 db krumpli olaj a sütéshez...

bővebben
Ricotta fasírt

Ricotta fasírt

Könnyű és ízletes fasírt maradék ricotta vagy túró felhasználására. Főzelékhez feltétnek, salátához, vagy csak úgy.   Hozzávalók:   50 dkg ricotta 2 lapos ek keményítő 2 ek pirított szezámmag 3 dkg zabpehely 6 aszalt paradicsom (olaj nélküli) egy evőkanál...

bővebben
Párolt zöldséges sabji

Párolt zöldséges sabji

Egy igazán fűszeres indiai étellel kezdjük az évet. Olyanoknak ajánlom, akik már elkezdték a barátkozást az indiai konyhával. Nekik viszont nagyon! Egyszerű rizzsel tálaljuk. Hozzávalók: egy egészen kis fej karfiol 3 közepes répa 25 dkg zöldborsó 2 l tejből panír...

bővebben
Zöldséges rétes

Zöldséges rétes

Ma feltettem facebookra a zöldségtorta receptjét, és bár nem volt szándékomban, én is kedvet kaptam, hogy megsüssem. Viszont nem akartam bevállalni a tésztával járó sok szénhidrátot, ezért inkább úgy döntöttem, réteslapokba tekerem a zöldséges-túrós tölteléket.  ...

bővebben
Mascarponés banántorta

Mascarponés banántorta

  Néhány hete sütöttem ezt a tortát, vasárnapi édességnek ajánlom téli napokra. Esetleg ötórai teához 🙂   Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg liszt 1 tk sütőpor egy csipet só 2 érett banán 6 ek joghurt 1 tk szódabikarbóna 0,6 dl olaj 12 dkg cukor 3 ek...

bővebben
Mézes csupa csoki muffin

Mézes csupa csoki muffin

Hozzávalók: 30 dkg liszt 3 tk instant koffeinmentes kávé 2 dl joghurt 1 dl tej 1 dl olaj 15 dkg méz 1 tk sütőpor 1 tk szódabikarbóna egy csipet só 3 dl csokicsepp A lisztbe belekeverjük a sót és a sütőport. Egy másik tálban elkeverjük a joghurtot, a mézet és az...

bővebben
Rakott brokkoli

Rakott brokkoli

Gyorsétel „spóroljunk kalórát” cimkével ellátva. Az adag (2 személyre) 554 kcal. A brokkoli egyébként vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag, a rost- és a fehérje tartalma is kiemelkedő. Antioxidáns és rákmegelőző.   Hozzávalók: 60 dkg brokkoli...

bővebben
Morzsás alma sült tejföllel

Morzsás alma sült tejföllel

  Szerettem volna egy gyors édességet, ami nem nehéz, és össze lehet dobni az otthoni alapkészletből.   Hozzávalók: 10 dkg teljes kiőrlésű liszt 10 dkg zabkorpa 10 dkg barna cukor 10 dkg vaj 2-3 alma egy marék dió egy csipet őrölt fahéj egy nagy pohár tejföl...

bővebben
Rakott bulgur

Rakott bulgur

  Hétköznapi, kiadós ebéd, melyet a „nincs sok időm és nem akarok boltba menni” jegyében készítettem. Bejött, sor kerül rá máskor is.   Hozzávalók: 4 ek olaj 3 dl bulgur 1/3 kk asafoetida 3 tv paprika 1 kisebb cukkini 5 nagyobb paradicsom ½ kk pirospaprika...

bővebben
Zöldséges-túrós kölesfasírt

Zöldséges-túrós kölesfasírt

Régóta szeretném a köles használatát gyakoribbá tenni a konyhámban. Egyszer-kétszer már csináltam rakott kölest, de ráébredtem, hogy érdemes többször elővenni, ugyanis: – az egyetlen gabona, amely teljesértékű fehérjéket tartalmaz – lúgos kémhatású – rákmegelőző,...

bővebben
Közel-keleti klasszikus: a hummusz

Közel-keleti klasszikus: a hummusz

A csicseriborsókrém, a hummusz készen kapható minden keleti élelmiszert árusító boltban. Mivel összeállítása nem vesz többet igénybe 5 percnél, egyszerűbb elkészíteni magunknak. Aztán nincs más hátra, mint hátradőlni, csipegetni a pitából és a krémbe mártogatni. Ha...

bővebben
Chili pickle (achar)

Chili pickle (achar)

A pickle vagy achar egy nagyon fűszeres indiai savanyúság, az étkezések kiegészítője. Készítik mangóból, chiliből, padlizsánból, citromból, répából vagy vegyes zöldségekből. Csak egy-két kanállal szolgálnak fel belőle, de ez a kis mennyiség is segíti az ételek...

bővebben
Chatpate aloo

Chatpate aloo

Egy népszerű sabji punjabi változata Tarla Dalaltól, aki azt ajánlja, mangó csatnit szolgáljunk fel ehhez az ételhez. Mivel meleg van, és mangó csatni amúgy sem volt itthon, zöldsalátát csináltam hozzá.   Hozzávalók (1 csésze = 2,5 dl):   3 csésze krumpli...

bővebben
Káposztás pogácsa

Káposztás pogácsa

Főzés szempontjából sűrű nap a mai, babos zakuszka készül, valamint citrom- és chili pickle. Eszembe jutott, hogy sütök egy kis káposztás pogácsát is. Hozzávalók: 1 kisebb fej káposzta 50 dkg liszt 1,5 dl olaj 2 dkg élesztő kb. 1,5 dl tejföl 1 tk. cukor 3 tk só őrölt...

bővebben
Tejfölös zöldbabfőzelék

Tejfölös zöldbabfőzelék

Íme egy klasszikus főzelékrecept, néha ilyen is kell. Hozzávalók: 2 ek olaj 1/3 kk asafoetida 2 kk pirospaprika 60 dkg zöldbab só bors 250 g tejföl 3 lapos ek liszt Megtisztítjuk és feldaraboljuk a zöldbabot. Egy lábosban felmelegítjük az olajat, beleszórjuk az...

bővebben
Élünk még

Élünk még

Pár hónappal ezelőtt láttam utoljára a blogot, és ma felfigyeltem az aktuális bejegyzésre. A szerzője egy fiatal anyuka, aki arról ír, hogy most van túl egy kemoterápiás kezelésen. Ezzel fejezi be a posztot: „Hátbaveregetés jár magamnak: jó voltál csajszi, így...

bővebben
Mediterrán kenyér öregtésztával

Mediterrán kenyér öregtésztával

Ha nem a dagasztás nélküli kenyeret sütöm, akkor általában Limara jól bevált fehér kenyere az alap. Jól variálható, szinte elronthatatlan. Az öregtészta, ami egy túlkelt tészta, sokkal jobb állagot, zamatot kölcsönöz a kenyérnek, mintha kizárólag élesztővel készülne....

bővebben
Szendvicskrém vörös lencséből

Szendvicskrém vörös lencséből

A lencse az egyik legjobb fehérjeforrás a vegetáriánusok számára. Szénhidráttartalma is jelentős, de glikémiás indexe alacsony, lassan felszívódó szénhidrátforrás, ezért cukorbetegek számára is megfelelő. Ez az ízletes szendvicskrém gyorsan elkészül és hűtőben sokáig...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek