Főoldal

Villásreggeli házisajt-rántottával

Villásreggeli házisajt-rántottával

Ma Sjámadzsjutól és Rádharadyától kaptam meghívást reggelire. Nem is akármilyen reggeli volt, villásreggeli. Nagyon szépen meg volt terítve, és sok-sok ízletes étel volt az asztalon. Mivel ők már hosszú ideje a barátaim, és a kapcsolatunk egyáltalán nem hivatalos, nem...

bővebben
Körözött – a magyar konyha klasszikusa

Körözött – a magyar konyha klasszikusa

A körözött egy igazi retró kedvenc, amely a legegyszerűbb hozzávalókból varázsol karakteres ízvilágú krémet. Legyen szó egy gyors reggeliről, vendégváró falatokról vagy könnyű vacsoráról, ez a fűszeres túrókrém mindig jó választás. A hagyományos változatot sokan...

bővebben
A kedvenc éttermem

A kedvenc éttermem

Amikor Indiában jártam, mindig Mayapur és környékének hangulata fogott meg leginkább. E szent hely arról híres, hogy itt jelent 1486-ban Caitanya Mahaprabhu, Krisna inkarnációja. A környéken sok templom van, ahol ma is imádják Őt, és rengeteg történet van arról, hogy...

bővebben
Készüljünk a spenótszezonra!

Készüljünk a spenótszezonra!

Érdekes, hogy a legtöbb gyereket Popey, a tengerész izmaival próbálják a szülők rávenni arra, hogy egye meg a spenótot. Azt hiszem nyugodtan általánosíthatunk: a gyerekek nem szeretik a spenótot.  Én kivételt képeztem e szabály alól. Jól emlékszem arra az esetre,...

bővebben
Puri városának híressége, a gadzsa

Puri városának híressége, a gadzsa

Orisszában, Puri városának papírjain napjainkban is Isten szerepel a város tulajdonosaként. Az egész város élete a templom körül forog, ahol az Univerzum Urát Dzsagannáth néven imádják. Ez az édesség, a gadzsa, messzeföldről híres, és a helyiek úgy tartják, hogy ez...

bővebben
A pakora

A pakora

Az egyik kedvenc könyvem Sríla Bhaktivikás Szvámi Bepillantás India hagyományos életébe című könyve, amit mi adtunk ki. Számos érdekességet árul el az indiai falvak – főleg Bengál – életéről, riportokon keresztül. A témák egyike a vendégfogadás, amelynek ebben a...

bővebben
Rasagulla, az édességek királya

Rasagulla, az édességek királya

India híres arról, hogy rengeteg fajta édességet tudnak készíteni tejből. A rasagullával mindenki találkozik, aki Indiában jár. Eszembe jutott róla egy történet, melyet már régebben hallottam. Élt egyszer egy nagyon gazdag és jámbor király. Mivel országában mindenki...

bővebben
Az elbűvölő répatorta

Az elbűvölő répatorta

Szerintem legtöbben úgy gondolják, hogy répatorta csak a mesében van. Egy ideje megtudtam, hogy ez egy létező édesség. És bár nem vagyok túl jó barátságban a répával, izgatta a fantáziámat, és tudtam, hogy egyszer megsütöm. Aztán Lila füge oldalán találtam egy...

bővebben
Finom sós sütemény Szabadkáról

Finom sós sütemény Szabadkáról

  A blogom egy hónapos fennállása során kiderült, hogy azért is hasznos írni, mert a barátok, rokonok és ismerősök sokkal könnyebben odaadják féltve őrzött receptjeiket. Elég egyszer kérni, és látom ahogy átfut a fejükön, hogy „Persze, szüksége van rá a bloghoz!”...

bővebben
Padlizsánkrém variációk

Padlizsánkrém variációk

Ez a két padlizsánkrém recept ajándék Adélenek, remélem szívesen fogadja őket. A tejfölös az első padlizsánkrém volt, amit életemben ettem, és nagyon megszerettem. Nem készítem túl gyakran, mert elég nehéz étel, viszont nagyon karakteres, mély és bársonyos, egyszóval...

bővebben
Üvegbe zárt napsugár

Üvegbe zárt napsugár

  Ez volt a címe egy cikknek, ami megjelent az egyik magazinunkban (egy 64 oldalas színes kiadvány Krisna-völgy öko programjáról). A befőzésről szólt, és imádtam ezt a hangulatos címet. Említettem már, hogy a kedvenc befőzős könyvem Bokor Katalin Befőzés cukor...

bővebben

Grissini a hóesésben

Ma reggel ismét szakad a hó. Az idő enyhe, amolyan igazi, békés téli nap van. Amilyen a karácsonyi képeslapokon szokott lenni, amikor a hold fénye megvilágítja a fenyőfát, melynek ágai lecsüngenek a hó súlyától. Nincs is ezzel semmi baj – karácsonykor. Azonban február...

bővebben
Gyömbérital és ájurvéda tanácsok

Gyömbérital és ájurvéda tanácsok

Elhatároztam, hogy első bejegyzéseim között említem meg egyik kedvenc italomat, a gyömbérteát. Annál is inkább, mert most van a szezonja. A legfinomabb gyógyszer náthára, hurut oldására. Az ájurvéda nagy hangsúlyt fektet a betegségek megelőzésére, aminek egyik módja...

bővebben
Rostos gyümölcslé

Rostos gyümölcslé

A mai napom remekül indult: felbontottam az első üveg általam eltett rostos gyümölcslevet! Tavaly nyáron próbálkoztam először a készítésével, és ennek eredményeként 3 üveg meggy- valamint 3 üveg alma-körtelé került a spájzba. Talán nem egy nagy eredmény, de hát...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek