Paradicsomos, házisajtos szabdzsi többféle változatban
Főételek, Összes recept, Szabdzsi
Egy nagyon egyszerű, ám rendkívül ízletes szabdzsi receptjét szeretném megosztani, amelynek az alapja fűszeres paradicsomszósz és házisajt kockák. Azért is zseniális, mert 3 féle változatban készíthetjük ízlés szerint. Tehetünk bele: 1. karfiolt 2. zöldborsót 3....
Villásreggeli házisajt-rántottával
Ma Sjámadzsjutól és Rádharadyától kaptam meghívást reggelire. Nem is akármilyen reggeli volt, villásreggeli. Nagyon szépen meg volt terítve, és sok-sok ízletes étel volt az asztalon. Mivel ők már hosszú ideje a barátaim, és a kapcsolatunk egyáltalán nem hivatalos, nem...
Körözött – a magyar konyha klasszikusa
A körözött egy igazi retró kedvenc, amely a legegyszerűbb hozzávalókból varázsol karakteres ízvilágú krémet. Legyen szó egy gyors reggeliről, vendégváró falatokról vagy könnyű vacsoráról, ez a fűszeres túrókrém mindig jó választás. A hagyományos változatot sokan...
A kedvenc éttermem
Amikor Indiában jártam, mindig Mayapur és környékének hangulata fogott meg leginkább. E szent hely arról híres, hogy itt jelent 1486-ban Caitanya Mahaprabhu, Krisna inkarnációja. A környéken sok templom van, ahol ma is imádják Őt, és rengeteg történet van arról, hogy...
Készüljünk a spenótszezonra!
Főételek, Összes recept, Szabdzsi
Érdekes, hogy a legtöbb gyereket Popey, a tengerész izmaival próbálják a szülők rávenni arra, hogy egye meg a spenótot. Azt hiszem nyugodtan általánosíthatunk: a gyerekek nem szeretik a spenótot. Én kivételt képeztem e szabály alól. Jól emlékszem arra az esetre,...
Puri városának híressége, a gadzsa
Orisszában, Puri városának papírjain napjainkban is Isten szerepel a város tulajdonosaként. Az egész város élete a templom körül forog, ahol az Univerzum Urát Dzsagannáth néven imádják. Ez az édesség, a gadzsa, messzeföldről híres, és a helyiek úgy tartják, hogy ez...
A pakora
Az egyik kedvenc könyvem Sríla Bhaktivikás Szvámi Bepillantás India hagyományos életébe című könyve, amit mi adtunk ki. Számos érdekességet árul el az indiai falvak – főleg Bengál – életéről, riportokon keresztül. A témák egyike a vendégfogadás, amelynek ebben a...
Rasagulla, az édességek királya
India híres arról, hogy rengeteg fajta édességet tudnak készíteni tejből. A rasagullával mindenki találkozik, aki Indiában jár. Eszembe jutott róla egy történet, melyet már régebben hallottam. Élt egyszer egy nagyon gazdag és jámbor király. Mivel országában mindenki...
Házisajt (panír) készítése
Fotókat tettem fel az oldalsávba, a házisajt (panír) készítése című bejegyzéshez, amelyek az egész folyamatot bemutatják. A napokban teszek fel panírból készült recepteket is.
Az elbűvölő répatorta
Szerintem legtöbben úgy gondolják, hogy répatorta csak a mesében van. Egy ideje megtudtam, hogy ez egy létező édesség. És bár nem vagyok túl jó barátságban a répával, izgatta a fantáziámat, és tudtam, hogy egyszer megsütöm. Aztán Lila füge oldalán találtam egy...
Finom sós sütemény Szabadkáról
A blogom egy hónapos fennállása során kiderült, hogy azért is hasznos írni, mert a barátok, rokonok és ismerősök sokkal könnyebben odaadják féltve őrzött receptjeiket. Elég egyszer kérni, és látom ahogy átfut a fejükön, hogy „Persze, szüksége van rá a bloghoz!”...
Padlizsánkrém variációk
Ez a két padlizsánkrém recept ajándék Adélenek, remélem szívesen fogadja őket. A tejfölös az első padlizsánkrém volt, amit életemben ettem, és nagyon megszerettem. Nem készítem túl gyakran, mert elég nehéz étel, viszont nagyon karakteres, mély és bársonyos, egyszóval...
Aviyal – egy dél-indiai specialitás
Főételek, Összes recept, Szabdzsi
Az egyik szabdzsi, amit Gaura Purnimára főztem, az aviyal volt. Szeretem ezt az ételt, egyrészt, mert wokban készül, másrészt, mert a végén hozzáadott joghurt és friss kókusz különlegessé, egyedivé varázsolja. Kitűnő fogás lehet vacsorára ez a híres dél-indiai recept....
Csatni – az étel, mely olyan csípős, hogy nem lehet megenni, de olyan édes, hogy nem lehet otthagyni
Írásaim, Összes recept, Saláták, csatnik
Tegnap egész napos ünnep volt Krisna-völgyben. Gaura Purnimának hívják, és annak az évfordulója, hogy Caitanya Mahaprabhu megjelent Indiában, Navadvipa városában. Olyan, mint a keresztény hagyományokban a karácsony. A vaisnava kultúrában az ünnepek mindig azzal...
Reform édesség – amarántos müzliszelet
Ezt a receptet Kundalatától kaptam, aki szintén Krisna-völgyben él, és imád főzni. Amikor meséltem neki a blogról, megkérdezte, hogy írhatna-e időnként egy-egy receptet. Mondtam neki, hogy szívesen látom, de mivel a felelősség mégiscsak az enyém, két dologra szükség...
Üvegbe zárt napsugár
Ez volt a címe egy cikknek, ami megjelent az egyik magazinunkban (egy 64 oldalas színes kiadvány Krisna-völgy öko programjáról). A befőzésről szólt, és imádtam ezt a hangulatos címet. Említettem már, hogy a kedvenc befőzős könyvem Bokor Katalin Befőzés cukor...
Grissini a hóesésben
Ma reggel ismét szakad a hó. Az idő enyhe, amolyan igazi, békés téli nap van. Amilyen a karácsonyi képeslapokon szokott lenni, amikor a hold fénye megvilágítja a fenyőfát, melynek ágai lecsüngenek a hó súlyától. Nincs is ezzel semmi baj – karácsonykor. Azonban február...
Gyömbérital és ájurvéda tanácsok
Elhatároztam, hogy első bejegyzéseim között említem meg egyik kedvenc italomat, a gyömbérteát. Annál is inkább, mert most van a szezonja. A legfinomabb gyógyszer náthára, hurut oldására. Az ájurvéda nagy hangsúlyt fektet a betegségek megelőzésére, aminek egyik módja...
Vegetáriánus székelykáposzta – mint C-vitamin forrás
A napokban nagyon szélsőséges időjárás uralkodik. Hétfőn reggel 15 cm-es hóra ébredtem, ami miatt lemondtam egy munkahelyi megbeszélést (de hogy ne vesszen kárba az idő, építettünk egy szép nagy hóembert). Kedden-szerdán már ragyogó napsütés volt. Azt hiszem, ez is...
Rostos gyümölcslé
Befőzés, Italok, Összes recept
A mai napom remekül indult: felbontottam az első üveg általam eltett rostos gyümölcslevet! Tavaly nyáron próbálkoztam először a készítésével, és ennek eredményeként 3 üveg meggy- valamint 3 üveg alma-körtelé került a spájzba. Talán nem egy nagy eredmény, de hát...
Tanfolyamaim
VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü
Rólam

Iratkozz fel a hírlevelemre
Legutóbbi hozzászólások