Főoldal

Bazsalikomos görögdinnye-jégkása

Bazsalikomos görögdinnye-jégkása

Hozzávalók: 50 dkg görögdinnyehús 6-7 friss bazsalikomlevél fél zöldcitrom leve 10 dkg porcukor egy csipet só Az összes hozzávalót simára turmixoljuk. Betesszük a fagyasztóba, idõnként összekeverjük, és összetörjük a jeget. 1-2 óra múlva elkészül, ha eléri a kívánt...

bővebben
Kovászos uborka leves

Kovászos uborka leves

Hozzávalók: 6-8 db kovászos uborka fél kk aszafoetida (vagy fokhagyma) 5 dl kovászos uborkalé 5 dl joghurt 2 ek olívaolaj 1 kk só 1 kk frissen facsart citromlé 1 ek aprított friss zöld kapor A kovászos uborkát beletesszük a turmixba, hozzáadjuk az aszafoetidát, a...

bővebben
Mustár házilag

Mustár házilag

Igyekszem minél kevesebb élelmiszert készen vásárolni, amit lehet, inkább otthon készítek. A mustár előtt rengeteg receptet elolvastam, végül ezt raktam össze. Hozzávalók: 10 dkg mustármag 1 dl almaecet 2 dl víz fél kk kurkuma fél kk asafoetida fél kk őrölt bors 1 kk...

bővebben
Kesupasztás brokkoli sabji

Kesupasztás brokkoli sabji

Ez a vegán sabji megint jó bizonyíték arra, hogy az indiai konyhában pillanatok alatt ebédet készíthetünk. Míg a sabji fő, megsütjük a lepénykenyeret, s így mindkettőt frissen, forrón tálalhatjuk. Hozzávalók: 2 ek olaj 2 kk fekete mustármag 3 kk római kömény 1 ek...

bővebben
Sütőben sült spárga

Sütőben sült spárga

Villámgyors tavaszi ebéd Hozzávalók: 2 cs zöldspárga 60 dkg újkrumpli 3 ek olívaolaj 1,5 kk só fél kk frissen őrölt fekete bors 5 szelet aszalt paradicsom összevágva 5 dkg krémfehér sajt A spárgát és a krumplit megtisztítjuk. Ha nem parázskrumpli, felkockázzuk. Egy...

bővebben
Tava naan – indiai lepénykenyér

Tava naan – indiai lepénykenyér

A naan népszerű indiai lepénykenyér, amely általában kemencében (tandoor) sül. Kemence híján elkészíthetjük ezt a serpenyős vagy sütőlapos (tava) változatot. Hozzávalók: 20 dkg fehér liszt 10 dkg teljes kiőrlésű liszt 1,5 kk só 2 ek olaj 3 ek joghurt 1 dkg élesztő A...

bővebben
Jó tudni – az indiai konyháról

Jó tudni – az indiai konyháról

Az indiai konyhában nem használják a fűszerköményt. Amikor köményt ír egy recept, az mindig római kömény. Ha mégis fűszerköménnyel találkozunk, egyszerűen csak rossz fordításról van szó (cumin=római kömény). Azért, hogy a fűszerek íze és hatása leginkább...

bővebben
Sárgarépa fasírt

Sárgarépa fasírt

Nagy rajongója vagyok a zöldségfasírtoknak. Szezonálisan szinte bármiből elkészíthető, ráadásul rendkívül sokoldalú: egy salátával akár önálló ebéd lehet, feltét főzelékhez, ha pedig kirándulni megyünk, beletuszkolhatjuk a szendvicsünkbe. Néha nagyobb adagot készítek,...

bővebben
Vegán panna cotta

Vegán panna cotta

A fantáziánk komponálta ízkavalkád tökéletes lezárása egy vacsorának. Hozzávalók:​ 4 dl kókusztejszín 4 dl rizstej vagy kókusztej 8 dkg nyírfacukor (vagy más cukor) 2 kk agar-agar 1 ek rózsavíz a tetejére: friss gyümölcs vagy gyümölcslekvár A kókuszkrémet és a tejet...

bővebben
Zabkása – a tökéletes téli reggeli

Zabkása – a tökéletes téli reggeli

A gabonapelyhekből készített kása nagyszerű választás reggelire, főleg télen. Sok energiát ad, minőségi tápanyaggal látja el a szervezetet, és fűt a hideg napokban. Hozzávalók (személyenként): 1 dl zabpehely (adható hozzá más is, pl. kölespehely, amarántpehely) 1...

bővebben
Karfiol-zöldborsó masala

Karfiol-zöldborsó masala

Hozzávalók: 3 ek olaj 4 ek friss, reszelt kókusz (ha nincs, jó a szárított is) 1,5 ek reszelt friss gyömbér egy csokor korianderlevél apróra vágva 3/4 kk kurkuma 2 kk őrölt koriander 1 kk őrölt chili 1,5 kk római kömény 1/2 kk asafoetida 1 fej karfiol rózsáira bontva...

bővebben
Sütés-főzés tojás nélkül

Sütés-főzés tojás nélkül

Amikor valaki áttér a vegetáriánus életmódra, a tojást talán nehezebben tudja helyettesíteni, mint a húst. Ehhez írtam össze néhány ötletet. Kelt tészták Kelt tészták esetében van a legegyszerűbb dolgunk, ezekből ugyanis csak kihagyjuk a tojást, nem kell...

bővebben
Vegán pecsenyezsír

Vegán pecsenyezsír

http://aruhaz.108.hu/konyvek/szakacskonyvek/allati_finom_novenyi_izek_3732A vegán pecsenyezsír néhány éve boltban is kapható, ám pillanatok alatt elkészíthetjük magunk is, ízlés szerint. Nálunk már a prototípust nagy ováció fogadta, s egy baráti összejövetel...

bővebben
Vegán tojáskrém

Vegán tojáskrém

Hozzávalók: 25 dkg tofu 2 tk sörélesztő ½ kk kurkuma 1,5 kk fekete só (kala namak) ½ kk feketebors ½ kk pirospaprika 1/2 kk asafoetida (vagy újhagyma) 1 tk citromlé 1 ek apróra vágott korianderlevél (vagy petrezselyem) 1 ek mustár 3 ek olívaolaj (ha túl száraz a tofu)...

bővebben
Kovászos lángos

Kovászos lángos

A kovász olyan, mint egy élőlény. Néha nagyon energikus, ám megesik, hogy elfárad, és ilyenkor nehéz munkára bírni. Rá kell érezni a hangulatára, etetni, vigyázni rá. Ha így teszünk, igazi békebeli ízeket érünk el, bármit is süssünk vele, akár kenyeret, lángost, édes...

bővebben
Lencsesaláta

Lencsesaláta

Aki szeretné, hogy az új évben pénz álljon a házhoz, ne felejtsen el lencsét készíteni a szilveszteri asztalra! Hozzávalók: 30 dkg lencse 2 babérlevél egy pár szójavirsli (elhagyható) 2,5 dl tejföl egy tk citromlé egy tk mustár egy csipet bors 1/4 kk aszafoetida só A...

bővebben
Aszalt szilva leves

Aszalt szilva leves

Ünnepi asztalra való. Hozzávalók: 30 dkg kimagozott aszalt szilva 1,5 l víz 5 szegfűszeg egy darab egész fahéj 1 kk reszelt citromhéj csipet só 5 ek cukor 2 dl tejföl 1 dl tejszín 1 ek liszt A szilvát 1,5 l vízben feltesszük főni, beletesszük a szegfűszeget, a...

bővebben
Korvapuusti

Korvapuusti

A név egy finn adventi édességet takar, amellyel itt (http://hogymegtudjuknezni.blogspot.hu) találkoztam néhány évvel ezelőtt. A recept is az oldalról származik, csupán a mennyiségeket vettem kisebbre, illetve élesztő helyett kovásszal készült. Érdemes nézelődni...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek