Főoldal

Kávés muffin

Kávés muffin

Isteni muffin azoknak, akik szeretik a kávé ízét. Remek választás reggeli vendégek esetén 🙂 Hozzávalók: 20 dkg liszt 14 dkg cukor egy csipet só 1 tk sütőpor 14 dkg vaj 1 dl joghurt 1 dl langyos víz 1 tk szódabikarbóna 3 tk koffeinmentes instant kávé A díszítéshez:...

bővebben
Szilvás-csokis muffin

Szilvás-csokis muffin

A muffin kitűnő vendégváró édesség, hiszen gyakorlatilag fél óra alatt elkészül.  Az is remek benne, hogy ha van egy jó alapreceptünk, számtalan változatot készíthetünk az alapján, hogy épp mit találunk a kamrában. Ezt a muffint reggel sütöttem.  A tetejére saját...

bővebben
Tejszínes sült szabdzsi

Tejszínes sült szabdzsi

Ezt az ételt gyakran készítem, hogy olyan vendégek jönnek, akik még nem ismerik az indiai konyha ízeit, fűszereit. Mégpedig azért, mert a sült zöldség fűszeres, tejszínes szószban mindig óriási sikert arat, és bár indiai fűszerek vannak benne, „újoncok” is rögtön...

bővebben
Szülinapi kókusztorta

Szülinapi kókusztorta

Két héttel ezelőtt megkért egy kedves barátom, hogy süssek egy tortát, mert szülinapi buliba megy, és az lenne az ajándék. Szívesen elvállaltam, és elkezdtem ábrándozni mindenféle – számomra izgalmas – változatról: karamell, csoki, dió, mogyoró, esetleg ezek...

bővebben
Holi hé!

Holi hé!

A Holi nagyon népszerű, színes ünnep Indiában. Mivel itt az ünnepek időpontja holdnaptárhoz kötődik, ideje minden évben máskor van, február-március környékén. Különösen Vrindávana területén, Varsanában és Nandagrámában ünneplik az ősi hagyományok szerint. Az emberek...

bővebben
Vegetáriánus hírességek

Vegetáriánus hírességek

A napokban lettünk készen egy életmód magazin szerkesztésével. A Govinda magazin napjaink környezeti-gazdasági kihívásaival, s e kihívásokra adható válaszokkal: az egyszerű, egészséges és természetközeli életmóddal, illetve a vegetarianizmussal foglalkozik....

bővebben
Néhány szó az okráról

Néhány szó az okráról

Egy hete írtam arról, hogy Bécsben jártunk a Naschmarkton. Ha már ott voltunk, vettünk egy kevés okrát (bámia, bhindi, hölgyujj) is. Ez az Indiában nagyon gyakori zöldség nálunk nem annyira ismert, bár Krisna-völgyben tavaly többen is sikeresen termesztették. Idén én...

bővebben
India-hangulat Bécsben

India-hangulat Bécsben

Az elmúlt szombaton Bécsben jártunk. Összekötöttük a kellemeset a hasznossal (a repülőtérre kellett menni), s ha már úgyis ott voltunk, elmentünk egy indiai fűszereshez, majd a Naschmarktra. Syamajiu még sosem volt Indiában, ezért nagy élmény volt számára a fűszeres....

bővebben
Táncoló hópihék, kalács

Táncoló hópihék, kalács

Már egyre jobban bosszant a tél. Várom a tavaszt, a napsugár melegét, a madarak csiripelését. Ültetni szeretnék, és naponta többször kirohanni a kertbe, hogy "hátha azóta már kinőtt valami". A kertet már megterveztem, és eldöntöttem, hogy jövő héten elkezdek...

bővebben
Joghurtos-epres koszorú

Joghurtos-epres koszorú

A napokban „leltároztam” a kamra tartalmát, és megállapítottam, hogy ha jó darabig nem vennék alapanyagokat, akkor is sokáig kihúznám, szóval intenzíven kell használnom a tavaly eltett zöldségeket, gyümölcsöket. Ennek kapcsán készült ez a vendégváró koszorú, ami...

bővebben
Khandvi

Khandvi

A khandvi nagyon ízletes és különleges sós csemege, amely Gujaratból származik. Amellett, hogy finom, ideális fehérjeforrás vegetáriánusoknak, hiszen csicseriborsóliszt és joghurt az alapanyaga. Ezekből fűszerekkel masszát főzünk, amit aztán kiterítünk az asztalon,...

bővebben
Sajtkrémes pogácsa

Sajtkrémes pogácsa

Ez a sós sütemény nálunk Juli néni pogácsája néven fut. Juli néni a nagymamám testvére volt, és tőle származik ez a zseniális recept, ami nélkül nálunk elképzelhetetlen az ünnep. Egyszerű az elkészítése, apró kis pogácsákat sütünk, melyekből aztán kettőt-kettőt...

bővebben
Stollen nélkül nincs karácsony

Stollen nélkül nincs karácsony

Számomra ennek a hagyományos német karácsonyi kalácsnak az elkészítése az ünnep része. A citrusfélék, a gyömbér, a fűszerek illata belengi a jó meleg konyhát, miközben kint tombol a fagy. Egy szó mint száz, nagyon élveztem! Stollen Hozzávalók: 2,5 dl tej 10 dkg cukor...

bővebben
Szakácskönyvet írtam

Szakácskönyvet írtam

Írtam egy könyvet. Természetesen egy szakácskönyvet. Az a címe, hogy A kerttől a konyháig. Nem az  volt a célom, hogy újdonságokról írjak, inkább az, hogy visszatérjek őseink bölcsességéhez. A friss, saját magunk által szedett zöldségeknél nincs jobb. Más az íze, mint...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek