Főoldal

Szakácskönyvet írtam

Szakácskönyvet írtam

Írtam egy könyvet. Természetesen egy szakácskönyvet. Az a címe, hogy A kerttől a konyháig. Nem az  volt a célom, hogy újdonságokról írjak, inkább az, hogy visszatérjek őseink bölcsességéhez. A friss, saját magunk által szedett zöldségeknél nincs jobb. Más az íze, mint...

bővebben
Lencsekrém

Lencsekrém

Vöröslencséből készült ez a krém, amely már igazi őszi hangulatú szendvicskrém. A vöröslencse nagyon gyorsan – kb. 15 perc alatt – szétfő, még turmixgépre sincs szükségünk ahhoz, hogy pépesítsük. Pirított rozskenyérrel és egy kis salátával nagyon finom! 3 ek olaj 1 kk...

bővebben
Sós paprikakrém

Sós paprikakrém

Néhány paradicsom- és paprika készítmény már a kamrában várja a telet. Egy dolog még hátra volt: a sós paprikakrém. Ez egy zseniális ételízesítő, egyszerű az elkészítése, aki teheti, ne hagyja ki. Tehetjük levesekbe, zöldségekből készült pörkölt alapjába,...

bővebben
Kolbásztök, te csodálatos

Kolbásztök, te csodálatos

A napokban találkoztam egy számomra eddig ismeretlen növénnyel, a kolbásztökkel. Hosszú, mély barátság vette kezdetét. Jókora mennyiséget kaptam ajándékba, ezért valamit kezdeni kellett vele. Egy jénai aljába gyorsan összevagdaltam egy nagy adagot, szeleteltem rá két...

bővebben
Zöldséges szamósza

Zöldséges szamósza

A szamószáról már írtam a spenótos-házisajtos szamósza kapcsán. Most krumplival, zöldborsóval és karfiollal készítettem ezt a népszerű indiai csemegét. Egy kevés paradicsom csatnival kitűnő uzsonna vagy vacsora, pompás vendégváró, de a kirándulós hátizsákba is...

bővebben
Alma krémleves

Alma krémleves

Ez a leves egy borzasztó gyorsan és egyszerűen elkészíthető étel. Fogyaszthatjuk a nyári melegben hűtve, vagy akár a tél közepén melegen, de azt javaslom, ekkor a mentalevél helyett adjunk hozzá néhány szegfűszeget és egy kevés reszelt friss gyömbért, esetleg egy...

bővebben
Zöldségtorta

Zöldségtorta

Némi maradék zöldségből készült ez a mai zöldségtorta, hívhatjuk quiche-nek is, de a zöldségtorta nekem jobban tetszik.  Kiváló vacsora vagy ebéd – némi kiegészítővel –, de útravalónak is alkalmas. Hidegen és melegen egyaránt ízletes. Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg...

bővebben
Természetes gyógymódok

Természetes gyógymódok

Nemrég levelet kaptam egy kismamától, aki rendszeres olvasója a blogomnak, és az iránt érdeklődött, hogy Krisna-völgyben ismernek-e olyan természetes módszereket, amellyel fel lehet készülni a szülésre. Elküldtem neki egy cikket, amely egy korábbi magazinunkban jelent...

bővebben
Padlizsánkrém télire

Padlizsánkrém télire

A múlt heti befőző napok egyik terméke a padlizsánkrém lett. Kicsit másképp készítettem mint tavaly, és az az igazság, hogy a mostani nekem jobban ízlik. Beüzemeltem a nemrég beszerzett „grillsütőmet”. A nagynénémék Erdélyben jártak a nyáron, és ott látták ezt a...

bővebben
Paradicsomlé befőzés

Paradicsomlé befőzés

Régen a paradicsom befőzése  végeláthatatlan folyamatnak tűnt, főzés, passzírozás, nem tudom micsoda. Az én módszerem ennél jóval egyszerűbb és gyorsabb. Bár a lé tartalmazza a magokat, nekem semmi bajom velük, igazán nem zavar. Ebből a paradicsomléből aztán télen...

bővebben
Almás béles

Almás béles

Az almával úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval: alma, reszelt alma, almalé, almakompót, almás pite, sült alma, és még hosszasan sorolhatnám... Rajongásommal nem vagyok egyedül. Jól ismert a mondás: Mindennap egy alma – az orvost távol tartja. A néphagyomány a...

bővebben
Csalamádé télire

Csalamádé télire

Az elmúlt két-három nap a befőzés jegyében telt. Ennek következtében szépen lassan megtelnek a spájz polcai. Elsőnek jöjjön a téli csalamádé receptje. Hozzávalók (1 db 3,75 l-es üveghez): 1 közepes fej édeskáposzta 4 db közepes répa 6 db fehérpaprika 6 db közepes...

bővebben
Hajdinagombóc

Hajdinagombóc

A hajdináról sokan azt gondolják, hogy gabonaféle, pedig nem az. A keserűfűfélék családjába tartozik. Kifejezetten egészséges, hiszen gazdag fehérjében, rostban, vasban, foszforban, káliumban, kalciumban és magnéziumban. Erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert,...

bővebben
Természetes gyógymód migrénre

Természetes gyógymód migrénre

  A napokban hallottam egy kiváló természetes gyógymódot a migrén, illetve a fejfájás elmulasztására. Első hallásra igen meglepő volt, de ismerősöm azt állítja, évek óta ezzel tartja karban a migrénjét, mely előtte nagyon súlyos rohamokban tört rá.  A gyógymód így...

bővebben
Puri – olajban sült lepény

Puri – olajban sült lepény

  A puri egy gyorsan elkészülő indiai kenyérféle. Szabdzsik, saláták és csatnik kísérője lehet. Ünnepi étkezések kihagyhatatlan fogása.   Hozzávalók:   20 dkg teljeskiõrlésû liszt 15 dkg fehér liszt 1 kávéskanál só 1 evõkanál vaj kb. 1,8 dl meleg víz...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek