Főoldal

Joghurtos-epres koszorú

Joghurtos-epres koszorú

A napokban „leltároztam” a kamra tartalmát, és megállapítottam, hogy ha jó darabig nem vennék alapanyagokat, akkor is sokáig kihúznám, szóval intenzíven kell használnom a tavaly eltett zöldségeket, gyümölcsöket. Ennek kapcsán készült ez a vendégváró koszorú, ami...

bővebben
Khandvi

Khandvi

A khandvi nagyon ízletes és különleges sós csemege, amely Gujaratból származik. Amellett, hogy finom, ideális fehérjeforrás vegetáriánusoknak, hiszen csicseriborsóliszt és joghurt az alapanyaga. Ezekből fűszerekkel masszát főzünk, amit aztán kiterítünk az asztalon,...

bővebben
Sajtkrémes pogácsa

Sajtkrémes pogácsa

Ez a sós sütemény nálunk Juli néni pogácsája néven fut. Juli néni a nagymamám testvére volt, és tőle származik ez a zseniális recept, ami nélkül nálunk elképzelhetetlen az ünnep. Egyszerű az elkészítése, apró kis pogácsákat sütünk, melyekből aztán kettőt-kettőt...

bővebben
Stollen nélkül nincs karácsony

Stollen nélkül nincs karácsony

Számomra ennek a hagyományos német karácsonyi kalácsnak az elkészítése az ünnep része. A citrusfélék, a gyömbér, a fűszerek illata belengi a jó meleg konyhát, miközben kint tombol a fagy. Egy szó mint száz, nagyon élveztem! Stollen Hozzávalók: 2,5 dl tej 10 dkg cukor...

bővebben
Szakácskönyvet írtam

Szakácskönyvet írtam

Írtam egy könyvet. Természetesen egy szakácskönyvet. Az a címe, hogy A kerttől a konyháig. Nem az  volt a célom, hogy újdonságokról írjak, inkább az, hogy visszatérjek őseink bölcsességéhez. A friss, saját magunk által szedett zöldségeknél nincs jobb. Más az íze, mint...

bővebben
Lencsekrém

Lencsekrém

Vöröslencséből készült ez a krém, amely már igazi őszi hangulatú szendvicskrém. A vöröslencse nagyon gyorsan – kb. 15 perc alatt – szétfő, még turmixgépre sincs szükségünk ahhoz, hogy pépesítsük. Pirított rozskenyérrel és egy kis salátával nagyon finom! 3 ek olaj 1 kk...

bővebben
Sós paprikakrém

Sós paprikakrém

Néhány paradicsom- és paprika készítmény már a kamrában várja a telet. Egy dolog még hátra volt: a sós paprikakrém. Ez egy zseniális ételízesítő, egyszerű az elkészítése, aki teheti, ne hagyja ki. Tehetjük levesekbe, zöldségekből készült pörkölt alapjába,...

bővebben
Kolbásztök, te csodálatos

Kolbásztök, te csodálatos

A napokban találkoztam egy számomra eddig ismeretlen növénnyel, a kolbásztökkel. Hosszú, mély barátság vette kezdetét. Jókora mennyiséget kaptam ajándékba, ezért valamit kezdeni kellett vele. Egy jénai aljába gyorsan összevagdaltam egy nagy adagot, szeleteltem rá két...

bővebben
Zöldséges szamósza

Zöldséges szamósza

A szamószáról már írtam a spenótos-házisajtos szamósza kapcsán. Most krumplival, zöldborsóval és karfiollal készítettem ezt a népszerű indiai csemegét. Egy kevés paradicsom csatnival kitűnő uzsonna vagy vacsora, pompás vendégváró, de a kirándulós hátizsákba is...

bővebben
Alma krémleves

Alma krémleves

Ez a leves egy borzasztó gyorsan és egyszerűen elkészíthető étel. Fogyaszthatjuk a nyári melegben hűtve, vagy akár a tél közepén melegen, de azt javaslom, ekkor a mentalevél helyett adjunk hozzá néhány szegfűszeget és egy kevés reszelt friss gyömbért, esetleg egy...

bővebben
Zöldségtorta

Zöldségtorta

Némi maradék zöldségből készült ez a mai zöldségtorta, hívhatjuk quiche-nek is, de a zöldségtorta nekem jobban tetszik.  Kiváló vacsora vagy ebéd – némi kiegészítővel –, de útravalónak is alkalmas. Hidegen és melegen egyaránt ízletes. Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg...

bővebben
Természetes gyógymódok

Természetes gyógymódok

Nemrég levelet kaptam egy kismamától, aki rendszeres olvasója a blogomnak, és az iránt érdeklődött, hogy Krisna-völgyben ismernek-e olyan természetes módszereket, amellyel fel lehet készülni a szülésre. Elküldtem neki egy cikket, amely egy korábbi magazinunkban jelent...

bővebben
Padlizsánkrém télire

Padlizsánkrém télire

A múlt heti befőző napok egyik terméke a padlizsánkrém lett. Kicsit másképp készítettem mint tavaly, és az az igazság, hogy a mostani nekem jobban ízlik. Beüzemeltem a nemrég beszerzett „grillsütőmet”. A nagynénémék Erdélyben jártak a nyáron, és ott látták ezt a...

bővebben
Paradicsomlé befőzés

Paradicsomlé befőzés

Régen a paradicsom befőzése  végeláthatatlan folyamatnak tűnt, főzés, passzírozás, nem tudom micsoda. Az én módszerem ennél jóval egyszerűbb és gyorsabb. Bár a lé tartalmazza a magokat, nekem semmi bajom velük, igazán nem zavar. Ebből a paradicsomléből aztán télen...

bővebben
Almás béles

Almás béles

Az almával úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval: alma, reszelt alma, almalé, almakompót, almás pite, sült alma, és még hosszasan sorolhatnám... Rajongásommal nem vagyok egyedül. Jól ismert a mondás: Mindennap egy alma – az orvost távol tartja. A néphagyomány a...

bővebben
Csalamádé télire

Csalamádé télire

Az elmúlt két-három nap a befőzés jegyében telt. Ennek következtében szépen lassan megtelnek a spájz polcai. Elsőnek jöjjön a téli csalamádé receptje. Hozzávalók (1 db 3,75 l-es üveghez): 1 közepes fej édeskáposzta 4 db közepes répa 6 db fehérpaprika 6 db közepes...

bővebben
Hajdinagombóc

Hajdinagombóc

A hajdináról sokan azt gondolják, hogy gabonaféle, pedig nem az. A keserűfűfélék családjába tartozik. Kifejezetten egészséges, hiszen gazdag fehérjében, rostban, vasban, foszforban, káliumban, kalciumban és magnéziumban. Erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert,...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek