Főoldal

A búza az élet

A búza az élet

  A magyar ember a búzát életnek nevezte. E találó elnevezés a búza fontos szerepére utal. Az ember tisztelettel adózik e gabonának, mert a jó termés biztosítja megélhetését a következő évben. Ezért aztán a gabonamagból készült kenyér nem csupán egy étel, hanem az...

bővebben
Fűszeres sárgabarackdzsem

Fűszeres sárgabarackdzsem

  A napokban már igazán itt volt a sárgabarackdzsem elkészítésének ideje. Általában ugyanúgy főzök minden dzsemet, bármilyen gyümölcsből készüljön. Néhány nappal ezelőtt viszont Makkánál láttam a sárgabarack befőtt receptjét és nagyon megtetszett. Fűszerekkel...

bővebben
Pestos kifli

Pestos kifli

Amióta először csináltam pestot, azon gondolkodtam, hogy össze kellene hozni a kiflivel.  Ez a gondolat újra és újra feljött, ezért muszáj volt elkészítenem. Igazából ez nem egy új recept, csupán két régi receptemet raktam össze.    Tönkölykifli   Hozzávalók: 30 dkg...

bővebben
Karfiolleves

Karfiolleves

Az egyik kedvenc levesem a karfiolleves, azt hiszem azért, mert szeretem selymesen simogató, lágy ízét. És hogy mitől lesz selymes és lágy? A tej és a karfiol találkozásától. Én így készítem: Karfiolleves Hozzávalók: 1 kisebb fej karfiol 2 sárgarépa 2 fehérrépa 2 ek...

bővebben
Dán vajastészta meggyes töltelékkel

Dán vajastészta meggyes töltelékkel

Már régóta készültem rá, most végre eljött az ideje. Először Limaránál láttam a friss gyümölcslekvárral töltött dán vajastészta receptjét, már akkor tudtam, hogy meg fogom csinálni. Azóta számtalan blogon megjelent, és most nálam is. Mivel meggyszezon van,...

bővebben
Hamis túrógombóc aludttejből

Hamis túrógombóc aludttejből

2 nappal ezelőtt szomorúan konstatáltam, hogy egy jó adag tej szépen megaludt. Tudom, hogy az aludttej nagyon egészséges, de én nem szeretem. Gondoltam, odaadom valakinek, de aztán eszembe jutott, hogy itt Krisna-völgyben gyakran készítenek belőle hamis túrógombócot,...

bővebben
Sült krumpli extrákkal

Sült krumpli extrákkal

Néhány hónappal ezelőtt láttam először a Hasselbeck krumplit egy-két blogon. Ezt azt jelenti, hogy az egész krumpli 3 miliméterenként bevagdossuk, de nem vágjuk át teljesen, és így sütjük meg. Nagyon tetszett első hallásra is a dolog, rögtön ki is próbáltam. Azonban...

bővebben
Lasszi – a hűsítő nektár

Lasszi – a hűsítő nektár

  A nyári időszakban ösztönösen könnyű és hűsítő ételekre vágyunk. Az ájurvéda szerint a sós, savanyú és csípős ízek, a zsíros, olajos ételek és a gabonafélék fokozzák a hőt. Emiatt ilyenkor a legjobb reggelire némi gyümölcsöt fogyasztani. A főétkezés az ebéd,...

bővebben
Meggyleves, gyümölcsleves

Meggyleves, gyümölcsleves

Bodzaszörp, kovászos uborka, cseresznyés pite, meggyleves – mind közkedvelt étel vagy ital, nélkülük a szezon elképzelhetetlen. A gyümölcsleves kiváló frissítő, enyhülést ad a melegben, s nem utolsósorban jó kis desszert.   Hozzávalók: 40 dkg kimagozott meggy 12...

bővebben
Krumplis, fűszeres rozskenyér magokkal

Krumplis, fűszeres rozskenyér magokkal

  A múltkori fehérkenyér mintájára – és persze Limara alapján – készült ez a mostani rozskenyér, mely nagyon ízletes, kissé savanykás kenyér lett. A rozskenyér kiváló B- és E-vitamin forrás és sok rostanyagot tartalmaz.     Hozzávalók: 20 dkg öregtészta (elkészítés...

bővebben
Káposztás lepény

Káposztás lepény

  Ez egy nagy pillanat: az egyik kedvenc receptemet teszem most fel – a káposztás lepény elkészítésének módját. Ez egy családi recept, és amikor beszélek róla másoknak, legtöbben azt állítják, ilyen étel nem létezik. De igenis létezik, és nem csak hogy létezik, de...

bővebben

Beérkezett receptek

Elkezdtem feltenni a beérkezett recepteket és fotókat ide. Ez az oldal elérhető az oldalsávból is, a Nagy Vegetáriánus Kihívás doboza alatt, és a jövőben is itt marad. Ha valaki csupán leírta, hogy mi volt a menü, az nem kerül ide, de mint mondtam, a nyereményekre ő...

bővebben
Vigyázz, kész…

Vigyázz, kész…

és holnap reggel rajt. Biztosan készíti már mindenki a recepteket, az alapanyagokat (és a családot). Aki még nem regisztrált, de szeretne részese lenni a Nagy Vegetáriánus Kihívásnak, ma még jelentkezhet itt. Szeretnék megosztani egy számomra nagyon szórakoztató...

bővebben
Miért legyünk vegetáriánusok?

Miért legyünk vegetáriánusok?

  Krisna-völgyben mintegy százötvenen élünk, és az egyik legfőbb törekvésünk az önfenntartó életmód megvalósítása. Ennek fontos része a vegetarianizmus és az ökologikus élelmiszertermelés. Az idelátogató turisták gyakran kérnek tőlünk életmódtanácsot, hiszen még...

bővebben
Házi pesto poszt

Házi pesto poszt

  Nagy adag bazsalikomlevelet szedtem ma. Már régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy kipróbálom a saját készítésű pestot, és egy csomag fenyőmag is várakozott vagy fél éve a szekrényben. Dolce vitánál olvastam, hogy aki egyszer készít házilag, többet nem vesz...

bővebben
Fűszeres túróval töltött cukkini

Fűszeres túróval töltött cukkini

  Ez is egy olyan étel, amely a maradékok eltüntetéséből született. Könnyű nyári ebéd vagy vacsora, amely nagyon gyorsan elkészül. Tálalhatjuk rizzsel vagy krumplipürével, szerintem remekül illik hozzá a bulgur is. Ennek az ételnek a variálási lehetősége...

bővebben
Kovászos uborka

Kovászos uborka

  A nyár egyik legnagyobb ajándéka kétségtelenül a kovászos uborka! Csupán a napra kell bíznunk, és ő mindent elintéz. Amikor egy Indiában élő ismerősöm néhány hétig Krisna-völgyben volt és látta, hogy rajongok a kovászos uborkáért, gyakran megjegyezte: „Gyere...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek