Főoldal

A Nagy Vegetáriánus Kihívás napja – csatlakozz!

A Nagy Vegetáriánus Kihívás napja – csatlakozz!

A belgiumi Gent városának vezetése az egészséges életmód és a környezetbarát politika jegyében arra biztatja a lakosságot, hogy hetente egy napon ne fogyasszanak húst. Ezzel javítják az egészségüket és csökkentik a károsanyag-kibocsátást. A kampányt a köztisztviselők...

bővebben
Házi ételízesítő

Házi ételízesítő

  Napjainkban az ételízesítő már-már annyira hozzátartozik a magyar konyhához, mint a bors vagy a pirospaprika. Bár az ötlet zseniális, sosem voltam oda érte, mert ritkán tapasztaltam ennyire mű ízt. Egy ideje úgy oldom meg a dolgot, hogy saját készítésű ételízesítőt...

bővebben
Cseresznye dzsem

Cseresznye dzsem

  Régebben sosem tudtam, hogy mi a különbség a lekvár és a dzsem között. Aztán megtudtam, hogy a dzsem gyümölcsdarabokat is tartalmaz, a lekvár pedig nem, inkább homogén. Azóta dzsemet főzök. Jobban szeretem, amikor nagy darab gyümölcsökkel találkozom a palacsintában,...

bővebben
Közlekedj okosan – indiai életképek

Közlekedj okosan – indiai életképek

Tegnap valahogy a kezembe került a naplóm, amit 2006-ban írtam Indiában Gaura Sakti prabhu kérésére (ő Krisna-völgy vezetője), amikor egy 50 fős csoporttal utaztunk, és az ő blogjára tettem fel mindennap az aznap eseményeket. Szóval tegnap beleolvastam, és rögtön...

bővebben
Kerti körkép

Kerti körkép

Sokszor kimegyek a kertbe, hogy megnézzem a zöldségeket. Biztos más is tapasztalta, hogy két nézés közt is sokat fejlődnek. Ma reggel annyira tetszett amit láttam, hogy csináltam néhány fotót.  

bővebben
Ropogós sajtos csiga

Ropogós sajtos csiga

  Azért írok mostanában ennyi sós süti receptet, mert az utóbbi időben több összejövetel volt, amire sütöttem. Ezt a sajtos csiga receptet néhány héttel ezelőtt kaptam Katámritától, aki nagyon finomakat süt. Előre figyelmeztetek mindenkit, jókora mennyiséget kell...

bővebben
Spárga sajtmártásban

Spárga sajtmártásban

  Volt itthon egy csomag fehér spárgám, amit már nagyon meg kellett főzni. Nem volt túl sok időm, egyszerű ételre volt szükség, végül a spárgás zacskó a segítségemre sietett. Ugyanis a hátoldalán volt egy remek recept, amit most leírok, de lehet, hogy már mindenki...

bővebben
Sajtos pogácsa

Sajtos pogácsa

Nemrég megkínált  valaki ezzel a jó kis pogácsával. Nagy finom, laza a tésztája, légiesen könnyű, mint amilyent a pékségben árultak gyerekkoromban. Pont, mint amilyennek egy pogácsának lennie kell. Persze elkértem a receptet, úgy gondolom, ettől nem foszthatjuk meg a...

bővebben
Végre cseresznyés pite

Végre cseresznyés pite

Szeretem a nyarat. Na nem a meleg miatt, azt nem jól viselem, viszont tele a kert és a piac zöldségekkel és gyümölcsökkel. Télen viszonylag kevés gyümölcsöt eszem, mert nem kedvelem a narancsot, a banánt és a többi, messziről behozott, ki tudja mivel tartósított...

bővebben
Házi kenyérsütés

Házi kenyérsütés

  A házi kenyérsütés mindig a szívügyem volt. A kenyerek is egészen jól sikerültek, de tudtam, hogy ez még nem az igazi. Azonban ma mindez megváltozott: a tökéletes recept birtokába kerültem. A recept szülőanyja Limara, akit sokat ismernek. A blogjából kiderül, hogy...

bővebben
A főzés a szeretet kifejezésének eszköze

A főzés a szeretet kifejezésének eszköze

  A főzésben a legfontosabb tényező a szeretet. Amikor  egy háziasszony a családjának főz, a kedvenc ételeiket készíti, hogy örömet okozzon a gyerekeinek és a férjének. Azért, mert így fejezi ki szeretetét. Egy ízletes, melegen tálalt ebéd még nagyobb elégedettséget...

bővebben
Vasztu a konyhában

Vasztu a konyhában

  A vasztu a védikus építészet művészete, a harmonikus otthonteremtés tudománya, akár a feng shui. Életünk minden területét harmónia hatja át, ha környezetünket a vasztu alapján elõírt szabályoknak megfelelõen alakítjuk ki. A vasztu azon alapul, hogy felismerjük a...

bővebben
Pakora spenótból vagy mángoldból

Pakora spenótból vagy mángoldból

Spenótból remek pakorát (bundázott zöldséget) lehet készíteni. Nagyon gyors, finom és látványos csemege. Tökéletes vendégváró, vagy ízletes vacsora. Készíthetünk hozzá petrezselymes újkrumplit, esetleg krumplipürét, vagy valamilyen mártást. A 30 perces ételekhez...

bővebben
Mentaszörp és citromfűszörp

Mentaszörp és citromfűszörp

Mostanában szörpökben utazom. A múlt héten bodzaszörp készült, tegnap mentaszörp, ma pedig citromfűszörp. Szerintem remek dolog gyógynövényekből készíteni szörpöt, hiszen nem csupán ízletes és frissítő, de gyógyhatással is rendelkezik. Ráadásul a szörp egyik...

bővebben
Tejfölös bableves

Tejfölös bableves

  Számomra a bableves már majdnem főétel. Annyira tökéletes és laktató magában, hogy hiába főzök mellé mást is, legtöbbször beérem a levessel. Néha tésztát főzök bele, néha pedig – ha különösen finomra akarom csinálni – krumpligombócot. Ezt a nagymamámtól...

bővebben
Spenótos szamósza

Spenótos szamósza

A legjobb, ami a spenóttal történhet... A szamósza egy rendkívül népszerű indiai csemege. Kis töltött tésztaféle, lehet zöldséges, de akár édes is. Minden tájnak megvan a saját egyedi fűszerezése. Remek vendégváró  csemege, de vacsorára is tökéletes egy kis paradicsom...

bővebben
Bodzavirágos kalács

Bodzavirágos kalács

  Nagyon élvezem a bodza szezont. Illatával megtelik a levegő, és állandóan arra késztet, hogy készítsek belőle valami illatos-ízletes dolgot. A szörp már a polcon pihen, úgyhogy elkezdtem más izgalmas recept után kutatni. Az első, amire ráakadtam, az E. Margit...

bővebben
Rántott patisszon tojás nélkül

Rántott patisszon tojás nélkül

  A rántott patisszon egy remek nyári étel. Petrezselymes krumplival (vagy ha rajtam múlik – illetve már van elég petrezselyem a kertben – krumplis petrezselyemmel :-)) és tejfölös uborkasalátával tökéletes ebéd. Nem mondom, hogy túl gyakran, mert a meleg nyári...

bővebben
Még több receptért lájkold a facebook oldalam.

Tanfolyamaim

VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü

Rólam

Hemangi Déví Dászí Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. Húsz éve vagyok vegetáriánus. Jelenleg Budapesten tartok főzőtanfolyamokat, eddig négy könyvem jelent meg. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Tovább

Iratkozz fel a hírlevelemre


Lapozz bele könyveimbe

Lapozz bele könyveimbe

Archívum

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek