A Nagy Vegetáriánus Kihívás napja – csatlakozz!
A belgiumi Gent városának vezetése az egészséges életmód és a környezetbarát politika jegyében arra biztatja a lakosságot, hogy hetente egy napon ne fogyasszanak húst. Ezzel javítják az egészségüket és csökkentik a károsanyag-kibocsátást. A kampányt a köztisztviselők...
Házi ételízesítő
Napjainkban az ételízesítő már-már annyira hozzátartozik a magyar konyhához, mint a bors vagy a pirospaprika. Bár az ötlet zseniális, sosem voltam oda érte, mert ritkán tapasztaltam ennyire mű ízt. Egy ideje úgy oldom meg a dolgot, hogy saját készítésű ételízesítőt...
Spenótos bulgur – újdonságok a konyhámban
Köretek, kísérők, Összes recept
Bár vagy három hónapja vettem egy csomag bulgurt, eddig csak állt a szekrényben. Sok jót hallottam róla, ez ösztönzött a vásárlásra. Tegnap azon gondolkodtam, hogy kellene valamit csinálni a maradék spenóttal a kertben, és ekkor jött az ötlet: felhasználom a...
Cseresznye dzsem
Régebben sosem tudtam, hogy mi a különbség a lekvár és a dzsem között. Aztán megtudtam, hogy a dzsem gyümölcsdarabokat is tartalmaz, a lekvár pedig nem, inkább homogén. Azóta dzsemet főzök. Jobban szeretem, amikor nagy darab gyümölcsökkel találkozom a palacsintában,...
Közlekedj okosan – indiai életképek
Tegnap valahogy a kezembe került a naplóm, amit 2006-ban írtam Indiában Gaura Sakti prabhu kérésére (ő Krisna-völgy vezetője), amikor egy 50 fős csoporttal utaztunk, és az ő blogjára tettem fel mindennap az aznap eseményeket. Szóval tegnap beleolvastam, és rögtön...
Kerti körkép
Sokszor kimegyek a kertbe, hogy megnézzem a zöldségeket. Biztos más is tapasztalta, hogy két nézés közt is sokat fejlődnek. Ma reggel annyira tetszett amit láttam, hogy csináltam néhány fotót.
Ropogós sajtos csiga
Azért írok mostanában ennyi sós süti receptet, mert az utóbbi időben több összejövetel volt, amire sütöttem. Ezt a sajtos csiga receptet néhány héttel ezelőtt kaptam Katámritától, aki nagyon finomakat süt. Előre figyelmeztetek mindenkit, jókora mennyiséget kell...
Spárga sajtmártásban
Volt itthon egy csomag fehér spárgám, amit már nagyon meg kellett főzni. Nem volt túl sok időm, egyszerű ételre volt szükség, végül a spárgás zacskó a segítségemre sietett. Ugyanis a hátoldalán volt egy remek recept, amit most leírok, de lehet, hogy már mindenki...
Sajtos pogácsa
Nemrég megkínált valaki ezzel a jó kis pogácsával. Nagy finom, laza a tésztája, légiesen könnyű, mint amilyent a pékségben árultak gyerekkoromban. Pont, mint amilyennek egy pogácsának lennie kell. Persze elkértem a receptet, úgy gondolom, ettől nem foszthatjuk meg a...
Végre cseresznyés pite
Szeretem a nyarat. Na nem a meleg miatt, azt nem jól viselem, viszont tele a kert és a piac zöldségekkel és gyümölcsökkel. Télen viszonylag kevés gyümölcsöt eszem, mert nem kedvelem a narancsot, a banánt és a többi, messziről behozott, ki tudja mivel tartósított...
Vigyázz, kész, főzz! XXV – a krumpli
A jubileumi VKF receptverseny témáját Cukroskata választotta. Amikor a kiírást olvastam, elhatároztam, hogy egy raszedar nevű sós csemegét fogok sütni, aminek valójában csak az egyik rétege krumpli. Ez egy látványos indiai étel, amelyet paradicsom csatnival...
Házi kenyérsütés
A házi kenyérsütés mindig a szívügyem volt. A kenyerek is egészen jól sikerültek, de tudtam, hogy ez még nem az igazi. Azonban ma mindez megváltozott: a tökéletes recept birtokába kerültem. A recept szülőanyja Limara, akit sokat ismernek. A blogjából kiderül, hogy...
A főzés a szeretet kifejezésének eszköze
A főzésben a legfontosabb tényező a szeretet. Amikor egy háziasszony a családjának főz, a kedvenc ételeiket készíti, hogy örömet okozzon a gyerekeinek és a férjének. Azért, mert így fejezi ki szeretetét. Egy ízletes, melegen tálalt ebéd még nagyobb elégedettséget...
Vasztu a konyhában
A vasztu a védikus építészet művészete, a harmonikus otthonteremtés tudománya, akár a feng shui. Életünk minden területét harmónia hatja át, ha környezetünket a vasztu alapján elõírt szabályoknak megfelelõen alakítjuk ki. A vasztu azon alapul, hogy felismerjük a...
Pakora spenótból vagy mángoldból
Spenótból remek pakorát (bundázott zöldséget) lehet készíteni. Nagyon gyors, finom és látványos csemege. Tökéletes vendégváró, vagy ízletes vacsora. Készíthetünk hozzá petrezselymes újkrumplit, esetleg krumplipürét, vagy valamilyen mártást. A 30 perces ételekhez...
Mentaszörp és citromfűszörp
Mostanában szörpökben utazom. A múlt héten bodzaszörp készült, tegnap mentaszörp, ma pedig citromfűszörp. Szerintem remek dolog gyógynövényekből készíteni szörpöt, hiszen nem csupán ízletes és frissítő, de gyógyhatással is rendelkezik. Ráadásul a szörp egyik...
Tejfölös bableves
Számomra a bableves már majdnem főétel. Annyira tökéletes és laktató magában, hogy hiába főzök mellé mást is, legtöbbször beérem a levessel. Néha tésztát főzök bele, néha pedig – ha különösen finomra akarom csinálni – krumpligombócot. Ezt a nagymamámtól...
Spenótos szamósza
A legjobb, ami a spenóttal történhet... A szamósza egy rendkívül népszerű indiai csemege. Kis töltött tésztaféle, lehet zöldséges, de akár édes is. Minden tájnak megvan a saját egyedi fűszerezése. Remek vendégváró csemege, de vacsorára is tökéletes egy kis paradicsom...
Bodzavirágos kalács
Nagyon élvezem a bodza szezont. Illatával megtelik a levegő, és állandóan arra késztet, hogy készítsek belőle valami illatos-ízletes dolgot. A szörp már a polcon pihen, úgyhogy elkezdtem más izgalmas recept után kutatni. Az első, amire ráakadtam, az E. Margit...
Rántott patisszon tojás nélkül
A rántott patisszon egy remek nyári étel. Petrezselymes krumplival (vagy ha rajtam múlik – illetve már van elég petrezselyem a kertben – krumplis petrezselyemmel :-)) és tejfölös uborkasalátával tökéletes ebéd. Nem mondom, hogy túl gyakran, mert a meleg nyári...
Tanfolyamaim
VEGETÁRIÁNUS ÉLMÉNYFŐZÉSEK
2023. november 11. Ízek, imák, India 1. Alapok és a fűszerek használata
2023. november 11. Ízek, imák, India 2. Főételek, sabjik
2023. december 2. Indiai reggeli
2023. december 2. Ízek, imák, India 5. Gyógyító ájurvéda konyha
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi ünnepi menü
EXKLUZÍV – 2023. december 16. EXKLUZÍV – Karácsonyi VEGÁN ünnepi menü
Rólam

Iratkozz fel a hírlevelemre
Legutóbbi hozzászólások